Pavel Novotný
27. března 2017 • 04:58

Sezona hrůzy. Rosol se řítí do tenisového pekla, prohrává s outsidery

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl 26. hráčem planety a řada fanoušků i expertů očekávala, že ani to by nemusela být jeho konečná. Místo toho však kariéra Lukáše Rosola nabrala radikální směr dolů. V současné době mu patří 162. příčka a své výsledky v letošní sezoně zaviněné do jisté míry i zdravotními problémy, by brněnský rodák snad nejraději zapomněl.



V únoru minulého roku se stal českým hrdinou, když v rozhodující daviscupové bitvě vypráskal v pátém zápase očekávanou superstar Alexandera Zvereva ve třech setech, během kterých mladičký Němec uhrál pouhých šest her.

"Němci už otevírali šampaňské, nikdo nepochyboval, že Zverev Rosola jednoznačně porazí," říkal po postupu do čtvrtfinále Davisova poháru předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

TOP 6 ČESKÝCH TENISTŮ
POŘADÍ JMÉNO
14. Tomáš Berdych
54. Jiří Veselý
96. Adam Pavlásek
99. Radek Štěpánek
157. Jan Šátral
162. Lukáš Rosol

To byl však také jeden z posledních světlých momentů v dosavadní kariéře českého tenisty. Na své umění upozornil ještě na turnaji v Ženevě, kde skončil až v semifinále na Stanu Wawrinkovi.  Od té doby počítal na okruhu z drtivé většiny jen porážky.

Trápení vyvrcholilo během loňské travnaté sezony, kdy Rosol prohrál šest zápasů v řadě. A o moc lepší to nebylo ani potom. Sezonu 2016 zakončil jako 113. hráč světa, ten pravý tenisový očistec však měl pro jednatřicetiletého hráče teprve přijít.

Lukáš Rosol marně hledá formu z minulých letFoto profimedia.cz

Na začátku letošní sezony se v médiích mnohem více než Rosolovy výkony na kurtu řešil rozpadající se vztah s jeho ženou - moderátorkou Michaelou Ochotskou.

"Nemyslím si, že by mi utíkaly myšlenky od tenisu, ale do těla se to zapisuje tím, že jsem často zraněný. V poslední době mě zabrzdily natržená achilovka, natržený břišní sval, mám 2-3 týdny pauzu. Věřím, že když teď utichnou ty různé přestřelky, tak se můj zdravotní stav zlepší,“ říkal v únoru český tenista.

Rosol nestačí ani na challengerech

Zdraví se zlepšilo, Rosolova hra však ne. Spíše naopak. Díky propadu na žebříčku musel hrát převážně challengery, ani na nich se mu však vůbec nevedlo. Ze tří, kterých se zúčastnil, se dostal nejdále do druhého kola.

A soupeři, s kterými prohrával? Na challengeru v německém Koblenzu mu vystavil konečnou Slovinec Krajinovic, 235. hráč světa, na dalším v Rennes Korejec Duckhee Lee, 137. tenista planety, v Dallasu pak Brazilec Thomaz Bellucci - 71. na žebříčku.

Lukáš Rosol marně hledá ztracenou formuFoto EPA

Na třech turnajích ATP dostal šanci v kvalifikacích, jen v Dubaji se probil do prvního kola, kde skončil na Berdychovi. Nejvýše postaveným tenistou, kterého v letošní sezoně Rosol zatím porazil, byl v druhém kole kvalifikace na challengeru v Dallasu 113. tenista světa Slovák Norbert Gombos.

„Snažím se koncentrovat na turnaj, ale v momentě, když máte deset minut do začátku a Míša (Ochotská) zavolá a řeší právníky nebo jiné záležitosti, tak pak to stojí za prd. Tenis je ale pro mě útěk od všech problémů,“ vysvětloval v jednom v rozhovorů Rosol.

To se mu zatím bohužel příliš nedaří.

ROSOLOVY VÝSLEDKY V ROCE 2017
TURNAJ FÁZE SOUPEŘ NA ŽEBŘÍČKU
Dallas (Challenger) 1. kolo Thomaz Bellucci (Bra.) 71.
Indian Wells (ATP 1000) 1. kolo kvalifikace Marius Copil (Rum.) 111.
Dubaj (ATP 500) 1. kolo Tomáš Berdych (Cze.) 14.
Marseille (ATP 250) 2. kolo kvalifikace Jevgenij Donskoy (Rus.) 117.
Rennes (challenger) 2. kolo Duckhee Lee (Kor.) 137.
Koblenz (challenger) 2. kolo Filip Krajinovic (Slov.) 235.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud