30. března 2017 • 23:45

Ohromné drama! Berdych sahal po skalpu Federera, zahodil dva mečboly

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jediný míček chyběl ke skalpu šampiona. Český tenista Tomáš Berdych prohrál s Rogerem Federerem ve čtvrtfinále turnaje v Miami po úchvatné třísetové bitvě. Švýcarskému šampionovi letošního Australian Open podlehl po setech  2:6, 6:3 a 6:7. V semifinále ženského pavouka skončila Karolína Plíšková. Turnajovou dvojku v odpoledním floridském slunci utahala bývalá světová jednička Caroline Wozniacká z Dánska, které česká hráčka podlehla 7:5, 1:6 a 1:6.



Berdych v duelu s Federerem ztratil hned svůj první servis a v úvodní sadě na letošního vítěze Australian Open nestačil. Ve druhém setu ale hru vyrovnal, hrál odvážně a brejkem na 5:3 rozhodl, že se bude hrát i třetí dějství.

S osmnáctinásobným grandslamovým šampionem Federerem už v rozhodující sadě prohrával 2:5, ale brejk získal zpět. Za stavu 4:5 odvrátil Berdych riskantním druhým servisem mečbol a posléze si vynutil tie-break.

Ve zkrácené hře vedl 6:4, ale při prvním mečbolu trefil po soupeřově tvrdém returnu síť a druhý Federer odvrátil přímým bodem z podání. Pak dal Švýcar eso a český hráč zápas ukončil dvojchybou.

Švýcarský tenista Roger Federer poté, co ve čtvrtfinále turnaje v Miami porazil Tomáše Berdycha
Švýcarský tenista Roger Federer poté, co ve čtvrtfinále turnaje v Miami porazil Tomáše Berdycha

Plíšková dopadla stejně jako v Indian Wells

Letošní vítězka turnajů v Brisbane a v Dauhá Plíšková prohrála teprve čtvrtý zápas v sezoně. Před branami finále skončila stejně jako nedávno v v Indian Wells.

Plíškové se nepovedlo stát se první českou finalistkou dámské dvouhry v Miami. O titul si na prestižním turnaji zahrála Martina Navrátilová, která ale v roce 1985 ovládla premiérový ročník již v době, kdy reprezentovala Spojené státy americké.

Plíšková porazila Wozniackou v únorovém finále v Dauhá, ale tentokrát na skvěle se pohybující Dánku nestačila a podlehla jí počtvrté v kariéře.

První set sice Plíšková vyhrála, ale vítězství 7:5 jí stálo příliš sil. Vedla 4:2, jenže brejk neudržela a za stavu 4:5 odvrátila tři setboly. Koncovku zvládla a přímým bodem z podání sadu uzavřela, potřebovala na to hodinu a dvě minuty.

SESTŘIH: Plíškové došly síly, v semifinále padla s Wozniackou
Video se připravuje ...

Švýcarský tenista Roger Federer poté, co ve čtvrtfinále turnaje v Miami porazil Tomáše Berdycha
Švýcarský tenista Roger Federer poté, co ve čtvrtfinále turnaje v Miami porazil Tomáše Berdycha

Od začátku druhého setu se na pětadvacetileté Plíškové projevila únava z dlouhých výměn. Stále více chybovala a ve zbytku utkání už získala jen dvě hry. Nemohla se opřít o svoji tradiční zbraň - servis. Do kurtu trefila jen padesát procent prvního podání a dokonce udělala více dvojchyb (7), než nastřílela es (5).

Wozniacká dokázala dát eso nebo vítězný úder, ale především vracela jeden míč za druhým a měnila rytmus. "Chceš do toho šlápnout, do dlouhých výměn se nechceš dostat," nabádal Plíškovou kouč David Kotyza o pauze. "Střílím," slíbila tenistka.

Na obrat už ale loňská finalistka US Open síly nenašla. Pokusy o agresivnější hru končily chybami a po autu z forhendu přišel i konec utkání. Byla to 46. chyba Plíškové, zatímco Dánka jich udělala o polovinu méně. "Ani nevím, jak se mi to povedlo," komentovala své vítězství Wozniacká. Její finálová soupeřka vzejde ze souboje Američanky Venus Williamsové a Britky Johanny Kontaové.

Tenisový turnaj mužů a žen v Miami (tvrdý povrch):

Muži (dotace 6,993.450 dolarů):

Dvouhra - čtvrtfinále:

Federer (4-Švýc.) - Berdych (10-ČR) 6:2, 3:6, 7:6 (8:6),
Kyrgios (12-Austr.) - A. Zverev (16-Něm.) 6:4, 6:7 (9:11), 6:3.

Ženy (dotace 7,699.423 dolarů):

Dvouhra - semifinále:

Wozniacká (12-Dán.) - Karolína Plíšková (2-ČR) 5:7, 6:1, 6:1.
Kontaová (10-Brit.) - V. Williamsová (11-USA) 6:4, 7:5.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud