1. května 2017 • 16:05

Plíšková doma vybouchla, končí v 1. kole. Vondroušová obrat zvládla

Autor: nit, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisový turnaj WTA J&T Banka Prague Open 2017 ve Stromovce přišel hned první hrací den o svou největší hvězdu. Nasazená jednička Karolína Plíšková prohrála s Italkou Camilou Giorgiovou 6:7 a 2:6. Naopake semdnáctiletá Markéta Vondroušová udržela radostné vyznění posledních týdnů, když v prvním kole vybojovala úmorný zápas proti Němce Carině Witthoeftové. Mač trval dvě hodiny a 29 minut, než Vondroušová vyhrála 6:7 (6), 7:5, 6:2. Nadějná Češka během maratonu přemáhala křeče v levém lýtku.



Pětadvacetiletá Plíšková předloni akci nazvanou J&T Banka Prague Open v areálu Sparty ovládla a loni vypadla v semifinále.

"Antuka není můj nejlepší povrch a taky to podle toho vypadalo. Pohyb nebyl úplně dobrý," řekla Plíšková v České televizi. Uvedla, že neměla moc času si na povrch zvyknout. "Přijela jsem v pátek ze Stuttgartu a v neděli měla jeden trénink. Nebylo to optimální, podmínky taky ne a bohužel to takhle dopadlo. Doufám, že se do příštího zápasu zlepším," řekla k dalšímu turnaji v Madridu.

Vyřazení v prvním kole je pro svěřenkyni Davida Kotyzy nejhorším výsledkem této sezony. Vítězka turnajů v Brisbane a Dauhá dopadla podobně v únoru v Dubaji, kde byla nasazená přímo do 2. kola, v němž prohrála.

Od první výměny zápasu s 99. hráčkou světa Plíšková dotahovala. Z 1:4 srovnala na 4:4, ale set ztratila po nevynucených chybách ve zkrácené hře. Kotyzovy rady o pauze nezabraly a ve druhé sadě rychle ztrácela 0:4 a už se nevzpamatovala.

Karolína Plíšková na domácím turnaji WTA vypadla hned v prvním kole
Karolína Plíšková na domácím turnaji WTA vypadla hned v prvním kole

Vondroušová přežila maraton i křeče

Vypadalo to na rychlý proces, když Vondroušová vyhrála první čtyři gemy. Bylo ale příliš brzy na rychlé soudy. První set nakonec trval přes hodinu a talentovaná Češka musela vynaložit veškeré úsilí, aby zápas nakonec obrátila.

„Hrála jsem fakt dobře, první  čtyři gamy jsem nekazila, zabíjela jsem balony. Ona pak začala hrát dobře, já míň tlačila,“ hodnotila nedávná překvapivá vítězka turnaje v Bielu, která má za sebou fedcupovou premiéru proti USA. „Mám toho docela dost, bylo znát, že mám tuhé nohy. Snažila jsem se pořád hrát, nakonec to vyšlo.“

Vondroušová se ve druhém setu dostala z kritické situace, když prohrávala 1:3. Brejk si ale vzala zpátky a zápas pomalu zlomila na svou stranu. Přestože ji v konci druhého setu trápily křeče.

„Bylo to za stavu 6:5, když jsem doskakovala na servis. Pak to bylo dobré,“ vysvětlovala Vondroušová. „Mně moc nešel bekhend, snažila jsem se být na nohách, vyhrávat dlouhé výměny začala vyhrávat, v tom se to zlomilo. Jak mě bolely nohy, snažila se bojovat a otočilo se to. Třetí set jsem zahrála dobře.“

Ve druhém kole čeká Vondroušovou ve středu vítězka zápasu mezi sedmou nasazenou, Chorvatkou Anou Konjuhovou, a Slovenkou Janou Čepelovou.

Tenisový turnaj žen v Praze ve Stromovce (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Vondroušová (ČR) - Witthöftová (Něm.) 6:7 (6:8), 7:5, 6:2,
Giorgiová (It.) - Karolína Plíšková (1-ČR) 7:6 (8:6), 6:2,
Dodinová (Fr.) - Becková (Něm.) 7:5, 6:4,
Wang Čchiang (Čína) - Sakkariová (Řec.) 6:1, 4:6, 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo:
Hradecká, Siniaková (1-ČR) - Dzalamidzeová, Kuděrmetovová (Rus.) 6:4, 6:3,
Muhammadová, Rosolská (4-USA/Pol.) - Golubicová, Kristýna Plíšková (Švýc./ČR) 4:6, 6:4, 10:6.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud