25. června 2017 • 16:30

SESTŘIH: Skvělá Kvitová! Otočila finále v Birminghamu a slaví titul

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petra Kvitová při druhém turnajovém startu po zranění ruky získala titul na trávě v Birminghamu. Sedmá nasazená česká tenistka otočila ve finále duel s Ashleigh Bartyovou, Australanku zdolala za hodinu a 49 minut 4:6, 6:3, 6:2 a slaví jubilejní 20. triumf na okruhu WTA.



Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová se po prosincovém přepadení, při němž jí útočník pořezal prsty na levé ruce, vrátila k tenisu na French Open. V Paříži uhrála jedno kolo a začala se soustředit na oblíbenou trávu. Po triumfu v Birminghamu se ve světovém žebříčku posune na 12. místo.

Je nádherná, ano," řekla Kvitová při pohledu na trofej při slavnostním vyhlášení. Turnaj na trávě vyhrála naposledy před třemi lety, kdy podruhé ovládla Wimbledon. "Ráda hraju finále na trávě a ráda bych jich měla víc. Nezlobila bych se, kdyby to tak bylo za pár týdnů (ve Wimbledonu), ale mám před sebou hodně práce," řekla.

Do Birminghamu přijala divokou kartu a chtěla se především rozehrát. "Od prvního tréninku na trávě hraju dobře. Přijela jsem sem, abych měla pár zápasů na trávě, a nic nečekala. Chtěla jsem hrát co nejlépe, což jsem ukázala a doufám, že to půjde dál," řekla směrem k All England Clubu, kde se začne 3. července.

SESTŘIH: Kvitová slaví! V Birminghamu ovládla finále a došlo i na slzy
Video se připravuje ...

"Je nádherná, ano," řekla Kvitová při pohledu na trofej při slavnostním vyhlášení. Turnaj na trávě vyhrála naposledy před třemi lety, kdy podruhé ovládla Wimbledon. "Ráda hraju finále a na trávě zvlášť, ráda bych jich měla víc. Mám za sebou úžasný turnaj a děkuji za divokou kartu, že jsem tady mohla hrát," řekla česká tenistka.

Sedmadvacetiletá Kvitová vstoupila do duelu vítěznou hrou, ale pak prohrála se 77. hráčkou světa tři gamy za sebou a navíc za stavu 1:3 odvracela další dva brejkboly. Kouč Jiří Vaněk ale svou svěřenkyni na lavičce uklidňoval, že její šance přijde.

A přesně, jak řekl, za stavu 4:5 měla Kvitová první dva brejkboly a šanci úvodní sadu zachránit. Při prvním ale po druhém servisu soupeřky trefila return do sítě a při druhém míč při výměně sklouzl, opět zahrála do sítě a o set přišla. "Nemohla jsem se srovnat na returnu. Pořád jsem věřila, že jakmile dostanu balon do kurtu, můžu najít svůj rytmus," řekla Kvitová na tiskové konferenci.

Ve druhé sadě Kvitová přidala na razanci a vítězka wimbledonské juniorky z roku 2011 Bartyová už nepodávala tak přesně. Češka vedla 3:0 a 5:1, pak sice i kvůli dvěma dvojchybám prohrála servis, ale druhý set o dvě hry později dopodávala. "Po prvním setu jsem si začala víc věřit. Lépe jsem vracela soupeřčin servis, už jsem tolik nekazila. Pouštěla jsem se do delších výměn a začala se trefovat," řekla.

Brejkem pak zahájila i třetí sadu, o výhodu ale ve čtvrtém gamu zase přišla. Rozjetou soupeřku, která v úvodních dvou kolech vyřadila Markétu Vondroušovou a Barboru Strýcovou, ale do vedení nepustila. Od stavu 2:2 a 0:40 Bartyové povolila už jen jediný fiftýn.

"Trochu jsem se na sebe naštvala. Řekla jsem si, že si pro výhru musím jít. Třikrát jsem skvěle zareturnovala a tím změnila průběh zápasu. Po tomhle gamu už jsem byla uvolněnější," řekla Kvitová.

Zápas dokončila čistou hrou a proměnila první mečbol. Duel zakončila symbolicky 13. esem. "Ashleigh hrála výborně, dobře podávala. Má hezký styl, takový neobvyklý. Pěkně se na něj dívá, hůř se mu čelí. Musela jsem být pořád ve střehu. Dávala jsem pozor, co na mě přiletí, a trpělivěji jsem čekala na své šance," řekla.

Po vítězném míčku Kvitová skoro vůbec neslavila. Jen upustila raketu na trávu, otočila se a usmála směrem k trenérům a objala se u sítě se soupeřkou. Popoběhla k hledišti a přijala gratulace právě od Vaňka a kondičního trenéra Davida Vydry.

Dvouhra - finále:

Kvitová (7-ČR) - Bartyová (Austr.) 4:6, 6:3, 6:2.

Česká tenistka Petra Kvitová se hecuje během finále v Birminghamu
Česká tenistka Petra Kvitová se hecuje během finále v Birminghamu



Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud