Jan Jaroch
27. června 2017 • 20:50

Kdo jsou skrytí hrdinové SUPER návratu Kvitové? Žene ji síla V+V

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za vším hledej ženu, za pohádkovým comebackem Petry Kvitové ale muže. Hned dva. Tenisový trenér Jiří Vaněk (39) a kondiční David Vydra (45) pracovali posledního půl roku jako tenistčini řidiči, důvěrníci a motivátoři věřící lepším zítřkům. Ty dnes všichni společně prožívají a čerstvá šampionka z Birminghamu se vyznává: „Asi jim nikdy nebudu schopná dostatečně poděkovat za to, co pro mě udělali a jak při mně stáli.“ Kdo jsou dva skrytí hrdinové tenisového příběhu, který bere za srdce?



Finále zavřela esem, objala soupeřku u sítě a už kvapila za nimi. Tenis je individuální sport jen na papíře. Dvě euforií rozzářené tváře čekající na Petru Kvitovou to jasně dokumentovaly. David Vydra s Jiřím Vaňkem jsou sice v tenisovém kolotoči otřískanými veterány, i je ale naprosto pohltil způsob, s jakým se wimbledonská šampionka vrátila. Titul při druhém turnaji zpět je i jejich obřím úspěchem.

„Zůstali se mnou i v těch nejhorších časech. Ty zkušenosti nás nakonec posílily. I když budu hrát špatně, všichni víme, že jsme společně zvládli i těžší zkoušky. Není snadné nalézt lidi, kteří rozumí vaší povaze a vědí, co potřebujete. Já je našla. Jsou pořád se mnou. Jsem ráda, že mě viděli vyhrát,“ líčila pak sedmadvacetiletá tenistka, jež od loňského lednového rozchodu s konstruktérem jejích největších úspěchů Davidem Kotyzou hledala podobu týmu, s kterou by byla spokojená. Zdá se, že už ji našla.

SESTŘIH: Kvitová slaví! V Birminghamu ovládla finále a došlo i na slzy
Video se připravuje ...

Služebně starším v týmu je na ježka střižený Vydra, bývalý triatlonista a bodrý chlap, který snad nikdy nemá špatnou náladu. „Pořád vymýšlím nějaké ptákoviny,“ říkává o sobě se smíchem starší bratr bývalého skvělého atleta Lukáše Vydry, jenž je dodnes českým rekordmanem na trati 800 metrů.

Ke Kvitové přišel přesně před dvěma lety. Začínal jako kondiční pomocník Martina Damma, spolupracoval s Lucií Šafářovou a především sedm let s Tomášem Berdychem.

Pokud jste mu na blízku, rozhodně se nenudíte. Ten chlap řečený „Dáfa“ má totiž energie jak atomový reaktor. „David má 99 procent času dobrou náladu, což hodně pomáhá k udržování dobré atmosféry v týmu,“ pravila Kvitová. Nečekejte, že jejich vztah je pochlebování. Naopak, zlepšení se rodí z konfliktu, a tak dokáže být kondiční trenér hodně štiplavý. „Na turnajových párty jsi teď nejhezčí, ale na kurtu nejhorší,“ ryl do tenistky, když procházela „hubeným“ obdobím. Fyzicky i výsledkově. „Můžeme si říct opravdu hodně a ten druhý se neurazí, protože se respektujeme. Máme opravdu hezký vztah,“ pravila Kvitová.

Právě Vydra jí pomohl do týmu získat na konci sezony 2016 Jiřího Vaňka, bývalého profíka, jenž hrál na dvou olympiádách a dotáhl kariéru až na 74. místo žebříčku ATP. Mezi trenéry si udělal jméno prací s Karolínou Plíškovou. Ač tenisově Kvitovou pořád poznává, jako lidé už spolu prožili kritické měsíce, které vydají za roky známosti. „Ten čas, kdy jsem nehrála, nás hrozně stmelil. Poznali jsme se v úplně jiných situacích než tenisových. Jirka je taky pořád hrozně pozitivně naladěný, věří mi nejen v tom tenisovém umu. Jako člověk má strašně velké srdce a dělá pro druhé opravdu hodně,“ říká Kvitová na adresu velkého hokejového fanouška, jehož manželkou je dcera hokejového mistra světa Jiřího Kochty.

Vaněk není autoritativní kouč, ale klidná síla, jež razí heslo: hlavně pozitivně! „V ženském tenise se dá hodně pracovat s psychikou, což mě zrovna baví. Když hráčku dobře nastavíte v hlavě, tak je schopná udělat ohromné posuny,“ tvrdí.

I díky duu V+V je dnes jméno Petry Kvitové skloňováno mezi největšími favoritkami Wimbledonu a ona sama si lebedí. „Můj tým si opravdu krásně sednul. Máme pohodu, víme, co potřebujeme, nejsme zamračení a pořád se smějeme. A to je nejdůležitější!“

Petra Kvitová spolu s trenérem Jiřím Vaňkem a kondiční kouč David Vydra (vlevo)
Petra Kvitová spolu s trenérem Jiřím Vaňkem a kondiční kouč David Vydra (vlevo)

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud