13. srpna 2017 • 09:58

Federer v Kanadě válí a už je ve finále, v Torontu slaví Svitolinová

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roger Federer vyřadil v semifinále turnaje Masters v Montrealu Robina Haaseho 6:3, 7:6 a udělal další krok k návratu do čela světového žebříčku, jemuž naposledy vládnul v listopadu 2012. O titul si šestatřicetiletý švýcarský tenista zahraje proti dvacetiletému Němci Alexanderu Zverevovi. Přímé přenosy z turnaje vysílá DIGI Sport.



Federer v sobotu vyhrál už 16. zápas v řadě, což je pro něj nejdelší vítězná série za posledních pět let. V této sezoně už slavil pět trofejí včetně Wimbledonu a Australian Open. V Montrealu může triumfovat poprvé, neboť předchozí dva tituly z Rogers Cupu získal v Torontu.

"Největší radost mám z toho, že jdu do finále bez jakýchkoli zdravotních problémů. A neztratil jsem ani tolik sil," řekl devatenáctinásobný grandslamový šampion, jenž loni nehrál půl roku kvůli zraněnému koleni a letos vynechal antukovou sezonu.

Pokud turnaj v Torontu Federer ovládne, bude mít velkou šanci na návrat do čela žebříčku. Po odhlášení zraněné světové jedničky Andyho Murrayho z turnaje v Cincinnati totiž Brita 21. srpna na prvním místě vystřídá právě buď Federer, nebo jeho dlouholetý španělský rival Rafael Nadal . V případě vítězství v Torontu bude Federer v Cincinnati potřebovat stejný nebo lepší výsledek než Nadal.

Jeho finálový soupeř Zverev v semifinále ukončil senzační tažení domácího mladíka Denise Shapovalova výhrou 6:4, 7:5.

Tenisový turnaj mužů v Montrealu (tvrdý povrch, dotace 4,917.120 dolarů):

Dvouhra - semifinále:

A. Zverev (4-Něm.) - Shapovalov (Kan.) 6:4, 7:5.

Svitolinovou čeká Wozniacká

Rumunská tenistka Simona Halepová si potřetí v řadě finále na Rogers Cupu nezahraje. V Torontu skončila v semifinále po zdrcující porážce od Ukrajinky Eliny Svitolinové. Světová pětka přehrála druhou hráčku žebříčku za necelou hodinu dvakrát 6:1.

O titul se Svitolinová utká s Dánkou Caroline Wozniackou, přemožitelkou Karolíny Plíškové . Ve finále čtyřhry je Květa Peschkeová s německou spoluhráčkou Annou-Lenou Grönefeldovou, které zdolaly český pár Lucie Šafářová , Barbora Strýcová 6:1 a 7:5.

Halepová loni Rogers Cup ovládla, o rok dříve finálový zápas skrečovala. V sobotním semifinále však nezvykle kazila a nevynucených chyb si zapsala 34. Svitolinové tak ideálně vyšla odveta za třísetovou porážku na French Open.

"Byl to psychicky strašně náročný zápas, protože jsme musely odehrát dva zápasy za den. A fyzicky taky, doběhne spoustu míčků," řekla Ukrajinka. V Torontu se totiž kvůli dešti měnil program a o pár hodin dříve obě teprve dohrály čtvrtfinále. Svitolinová v něm po velké bitvě vyřadila wimbledonskou vítězku Garbiňe Muguruzaovou.

V Torontu si dvaadvacetiletá Svitolinová zahraje letos už páté finále a zatím v něm pokaždé uspěla. Z této sezony má tituly z Říma, Istanbulu, Dubaje a Tchaj-peje. Sebevědomí jí zvyšuje i bilance s Wozniackou 2:0.

Tenisový turnaj žen v Torontu (tvrdý povrch, dotace 2,735.139 dolarů):

Dvouhra - semifinále:

Svitolinová (5-Ukr.) - Halepová (2-Rum.) 6:1, 6:1.

Čtyřhra - semifinále:

Peschkeová, Grönefeldová (8-ČR/Něm.) - Šafářová, Strýcová (3-ČR) 6:1, 7:5.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud