2. září 2017 • 14:05

Podivuhodné tenisové historky: sníh na kurtu, útěk před ohněm i kolapsy

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
  • Co všechno může přinést život tenisového profesionálaCo všechno může přinést život tenisového profesionálaFOTO: sport

     Co vše se může přihodit mezi čarami tenisového kurtu? Bílý sport je nekontaktní, až na vývoj skóre by jeho protagonisty nemělo v podstatě nic překvapit. Přesto se stávají roztodivné příhody, úsměvné i mrazivé. Jako nedávné zápasové zranění Kristýny Plíškové o vrtuli větráku. Čeští tenisté pro Sport zavzpomínali, co nejpodivuhodnějšího při tenise zažili.

  • „Štěpec“ jako Dr. House

    Štěpánek nabíhá na síťFoto Barbora Reichová (Sport)

    Oba nejkurióznější tenisové zážitky Radka Štěpánka se seběhly na US Open. Osmatřicetiletý veterán nemusel dlouho lovit v paměti, aby si je vybavil. „Když jsme tu hráli čtyřhru s Jirkou Novákem, kývnul jsem na sběrače, že mi může hodit míček. A najednou se mu roztočily zorničky, omdlel a upadl tváří přímo na zem,“ vybavuje si.

    I druhá a ještě podivuhodnější historka se vztahuje k newyorskému parnu. Roku 2013 vyhrál ve Flushing Meadows titul ve čtyřhře po boku Leandra Paese, ve druhém zápase turnaje ale mohli pozdější šampioni klidně skončit.

    „Hráli jsme proti Brandsovi s Oswaldem. Brands dal druhý servis a Leandr mu ho chtěl zreturnovat bekhendovým liftem. Jenže mu ujela noha, míček mu jen brnknul o rám a skoro zlomil nos. Krve jak z vola. Staral jsem se o něj, přinesl mu na kurt led a židli.

    Když jsem předal Leandra doktorům a chtěl se napít a otřít se, jdu k lavičce a jedna holka ze security, která nás brání, aby někdo nevniknul na kurt, omdlela. Takže jsem se chopil jí a začalo to odznova. Položit ji na tribunu, probrat, dát napít. To byl zápas, kdy jsem se cítil jako doktor House.“

  • Proč si Petra Kvitová plete vlasy do copu

    Rozesmátá Petra Kvitová v zápase třetího kola US OpenFoto ČTK/AP

    Cop, který si plete na zápasy, je poznávacím znamením Petry Kvitové. Ne vždy hrála s takovým účesem. Po příhodě z kvalifi kace US Open 2007 si už ale s rozpuštěnými vlasy nastoupit nedovolí. V úvodním kole nastoupila proti maličké Španělce Nurii Llagosteraové.

    „Měla jsem jen vlasy stažené gumičkou do culíku. Odehrála jsem forhend a raketa se mi zamotala do vlasů. Akorát že výměna pokračovala, tak jsem musela trhnout. Výměnu jsem vyhrála, ale na raketě mi zbyl chuchvalec mých vlasů. Od té doby hraju se zapleteným copem. Teď se tomu směju, ale tenkrát to legrace moc nebyla. Dost to bolelo,“ vybavuje si Kvitová. Nutno podotknout, že její skalp soupeřka nezískala. Češka zvítězila ve třech setech.

  • Tenisákem do oka. Oslepneš, děsili Strýcovou



    Barbora Strýcová si poradila s Japonkou Misaki DoiovouFoto ČTK

    Do dětských let se vrátila Barbora Strýcová, když líčila svůj nejpodivnější tenisový zážitek. Vybavuje si ho ale naprosto přesně, jako by to bylo včera.

    „Stalo se to na kurtu číslo 3 v Plzni, když mi bylo dvanáct let. Měly jsme deblový trénink, já s jedním klukem proti dvěma holkám. V tu dobu jsem ještě nosila brýle. Rozehrávala jsem tu holku na smeč, ale nedávala jsem moc pozor a koukala, co kde létá. Holčina smeč špatně trefi la a dala strašnou ránu přímo mně do oka. Šílené,“ popisuje Strýcová.

    „Zalila se mi celá sítnice krví, řekli mi, že hrozí, že už na to oko nikdy neuvidím. Brýle jsem měla napadrť, brečela jsem jak želva. Měsíc jsem pak nemohla hrát tenis.“

  • Kristýna Plíšková: ruka ve větráku

    Kristýna Plíšková ukázala ventilátorem zraněný palec. Spravilo ho zhruba 5 stehů.Foto Instagram

    Šest stehů na palci levé ruky a léčení místo turnajů ve Stanfordu a Torontu, to byl výsledek kuriózní nehody Kristýny Plíškové v Nan-čchangu.

    Koncem července musela skrečovat turnaj, ač nad Japonkou Hibinovou vedla 3:0. Plíšková se pokoušela v čínském parnu pořadatelům ukázat, jakým směrem má foukat přistavený větrák.

    „Vrtule mě sekla do palce. Byla jsem v šoku, ale nejdřív jsem chtěla pokračovat. Až rozhodčí mi řekl, že mám všude dost krve. Při tom pohledu jsem se hrozně lekla a začalo mě napadat všechno možné. Ještě když vím, co se stalo Petře Kvitové. Cítím ten prst nebo ne? Za jak dlouho budu moct hrát?“ ptala se vyděšená tenistka, již nehoda připravila naštěstí jen o dva turnaje.

    Doteď je však za svou nešikovnost terčem vtípků. „Pořád slyším: Bacha, tamhle je větrák, běž radši obloukem! To mi asi ještě chvíli zůstane. I když jsem v ten moment byla strašně smutná, protože jsem turnaj mohla klidně vyhrát, už si z toho dělám taky srandu.“

  • Šafářová prchala před požárem uprostřed zápasu


    Lucie Šafářová postoupila po třísetové bitvěFoto AP Photo/Kathy Willens

    Podivuhodných příhod při tenise zažila Lucie Šafářová spoustu. Zápas se přerušoval kvůli veverce či ptákovi, jenž přistál na kurtu a nechtěl odletět. „Jednou v Indian Wells jsem zase dostala tenisákem přímo do oka,“ vybavuje si „Šafi “.

    Zřejmě nejkurióznějším okamžikem byl pro ni ale moment z halového turnaje WTA v Kodani. „Uprostřed zápasu najednou zhasla všechna světla, rozsvítily se nouzové východy a všichni jsme museli z haly utéct,“ vzpomíná. Ohnisko požáru se podařilo nakonec bez vážnějších potíží uhasit. „Trvalo ale asi hodinu, než nás pustili zpátky,“ líčí Šafářová, jež v duelu nakonec dokázala zvítězit.

  • Na Floridě sněží? Nevadí, hrajeme dál



    Český tenisový trenér Jiří FenclFoto Jan Jaroch

    Jiří Fencl, dlouholetý kouč Lucie Hradecké, objel s tenisem celý svět. „Na malém turnaji v Černé Hoře se asi pětkrát přerušoval zápas, protože přes kurt přeběhla divoká kočka,“ lovil v paměti.

    „A taky jsem zažil, že se nepřerušil zápas, když začalo sněžit. Byl jsem s Kájou a Kristýnou Plíškovou na menším turnaji na severu Floridy, překvapivě byla strašná zima a začalo sněžit. Jelikož na déšť se v pravidlech pamatuje, ale na sníh ne, pokračovalo se dál.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud