Pavel Novotný
17. října 2017 • 04:40

Horký trůn: Které tenistky už vládly světu a jak si vedou dnes?

Vstoupit do diskuse
0
  • Jak jsou na tom bývalé světové jedničky?Jak jsou na tom bývalé světové jedničky?FOTO: sport

    Od pondělí 9. října najdete na místě nejlepší tenistky světa Simone Halepovou. Jen v letošním roce se jedná už o páté jméno, které se na nejvyšší pozici objevilo. V letošní sezoně se na trůnu postupně vystřídaly Angelique Kerberová, Serena Williamsová, Karolína Plíšková, Garbiňe Muguruzaová a naposledy právě Rumunka. Od roku 1975, kdy se žebříček sestavuje, se stala už pětadvacátou světovou jedničkou. V současné době se na okruhu pohybuje devět z nich, další dvě brzy přibudou. Podívejte se, jak se bývalým tenisovým královnám vede a kde se v současné době nacházejí.

  • SERENA WILLIAMSOVÁ

    Serena Williamsová s trofejí za vítězství na Australian OpenFoto profimedia.cz

    VĚK: 36
    NA PRVNÍM MÍSTĚ: 332 týdnů
    VYHRANÝCH GRANDSLAMŮ (TURNAJŮ): 23 (72)
    NA ŽEBŘÍČKU: 24.

    Jen jedna žena vyhrála více grandslamových titulů než Serena Williamsová. Tou vyvolenou je legendární Margaret Courtová s 24 vavříny z turnajů velké čtyřky. A jen dvě ženy (Steffi Grafová a Martina Navrátilová) byly na prvním místě světa déle než Američanka. Oba tyto rekordy mohou brzy padnout.

    Když Serena Williamsová v polovině dubna oznámila, že očekává narození prvního potomka a přerušuje tudíž kariéru, byla světovou jedničkou. A o jednom nepochybujte. Na tuto pozici se bude chtít brzy vrátit.

    Svou cestu zpět na trůn chce možná nejlepší tenistka všech dob zahájit už na lednovém Australian Open, kde bude obhajovat titul. "Je to šílené, vím, ale chci se vrátit. Věřím, že na to mám a můžu být opět nejlepší," má jasno šestatřicetiletá superstar a podle mnohých poslední „opravdová“ vládkyně ženského tenisu.

  • MARTINA HINGISOVÁ

    Martina Hingisová je úřadující světovou jedničkou ve čtyřhřeFoto ČTK

    VĚK: 37
    NA PRVNÍM MÍSTĚ: 209 týdnů
    VYHRANÝCH GRANDSLAMŮ (TURNAJŮ): 5 (43)
    NA ŽEBŘÍČKU: světová jednička ve čtyřhře, dvouhry nehraje

    Bylo jí šestnáct let a pět měsíců, když se poprvé v kariéře stala v roce 1997 světovou jedničkou ve dvouhře. Zázračná Švýcarka tak vytvořila dodnes platný rekord, pokud jde o nejmladší královnu ženského tenisu. Martina Hingisová vyhrála pět grandslamových turnajů, na pozici světové jedničky strávila dlouhých 209 týdnů.

    Na konci roku 2002 přerušila kvůli zdravotním problémům kariéru, na kurty se vrátila o čtyři roky později. V sezoně 2007 se se světem velkého tenisu loučila podruhé, když neustála skandál s pozitivním dopingovým testem na kokain.

    Na kurty se rodačka z Košic vrátila v roce 2013 s jasným záměrem věnovat se již jen čtyřhrám. A tento cíl jí vychází fantasticky. Jen letos vyhrála už devět turnajů, po boku parťačky z Tchaj-wanu Chan Yung-jan drží sérii 18 vítězných zápasů v řadě a po devatenácti letech se znovu stala nejlepší deblistkou planety.

  • CAROLINE WOZNIACKÁ

    Naposledy Wozniacká prohrála finále se Svitolinovou v TorontuFoto Reuters / Dan Hamilton-USA TODAY Sports

    VĚK: 27
    NA PRVNÍM MÍSTĚ: 67 týdnů
    VYHRANÝCH GRANDSLAMŮ (TURNAJŮ): 0 (26)
    NA ŽEBŘÍČKU: 6.

    Jen osm tenistek se dokázalo udržet na pozici světové jedničky déle než Caroline Wozniacká. Přesto je na dánskou hvězdou stále pohlíženo jako na hráčku, která se na první místo dostala spíše shodou okolností.

    Rodačka z Odense sice vyhrála 26 turnajů, tenisem si vydělala téměř 25 milionů dolarů, ale stále jí ve sbírce chybí grandslamový titul. K tomu měla nejblíže v letech 2009 a 2014, kdy si dvakrát zahrála finále US Open, poslední krok však nikdy neudělala.

    Bývalá svěřenkyně trenéra Kotyzy však po krátkém ústupu ze slávy, během kterého se i díky zranění propadla na chvost první stovky, znovu vrací mezi elitu. Patří jí šestá příčka a vzhledem k věku má stále velkou naději, že se nejen vrátí na tenisový trůn, ale konečně získá i vytoužený primát z grandslamů.

  • VIKTORIA AZARENKOVÁ

    Běloruska Victoria Azarenková pózuje fotografům v přitažlivém prostředí melbournské botanické zahradyFoto Profimedia.cz

    VĚK: 28
    NA PRVNÍM MÍSTĚ: 51 týdnů
    VYHRANÝCH GRANDSLAMŮ (TURNAJŮ): 2 (20)
    NA ŽEBŘÍČKU: 204.

    Třicátého ledna roku 2012 se poprvé stala světovou jedničkou Victoria Azarenková. Stalo se tak pár dní poté, kdy vyhrála svůj první grandslamový titul na Australian Open. Ve stejném roce si zahrála o titul i na US Open, o rok později svůj triumf v Melbourne obhájila, stejně tak finálovou účast ve Flashing Meadows.

    A tenisový svět měl jasno. Po Sereně Williamsové a Marii Šarapovové má ženský okruh novou vládkyni, která se na prvním místě udrží dlouhé týdny. To se vyplnilo jen částečně. Běloruská tenistka totiž od té doby žádný grandslamový titul nepřidala.

    Zasnoubila se s americkou hudební hvězdou Redfoo, vztah však nevydržel, navíc tenistku začaly trápit zdravotní problémy.

    V roce 2016 se zdálo, že se vše obrací na tu správnou stranu. Na svět totiž přivedla prvního potomka - syna Lea. Štěstí Azarenkové však nevydrželo dlouho. Krátce po návratu na kurty se začala s bývalým přítelem o syna soudit.

    Naposledy se Azarenková na kurtech objevila letos ve Wimbledonu, kde vypadla v osmifinále s Halepovou. Na žebříčku se kvůli zdravotním, ale hlavně rodinným problémům propadla do třetí světové stovky a její návrat mezi elitu je zatím hodně nejistý.

  • ANGELIQUE KERBEROVÁ

    Angelique KerberováFoto Reuters

    VĚK: 29
    NA PRVNÍM MÍSTĚ: 34 týdnů
    VYHRANÝCH GRANDSLAMŮ (TURNAJŮ): 2 (10)
    NA ŽEBŘÍČKU: 11.

    "Nebyla jsem na to připravená, ten tlak byl obrovský." Přesně tak vyjádřila své pocity nástupkyně Steffi Grafové Angelique Kerberová, když přišla po letošním Australian Open o pozici světové jedničky, kde ji vystřídala Serena Williamsová.

    Životní sezona levoruké tenistky přišla v roce 2016, kdy Kerberová ovládla jak Australian Open, tak US Open, po kterém se navíc poprvé dostala na místo nejvyšší. A to si ještě stihla zahrát finále Wimbledonu i závěrečného Turnaje mistryň, kde podlehla v životní formě hrající Dominice Cibulkové.

    O té doby se však začal odvíjet úplně jiný příběh do té doby neohrožené Angelique. Rodačce s Brém se v letošní sezoně nedařilo skoro nic. Osmifinále Australian Open a Wimbledonu, konec v prvním kole French Open i US Open nemohly vyústit v nic jiného než k vyklizení pozic mezi světovou elitou.

    V současné době se tenistka s polskými kořeny nachází až na jedenáctém místě a nadcházející sezona napoví, zda dokáže navázat na své výkony z roku 2016.

  • MARIA ŠARAPOVOVÁ

    Maria Šarapovová marně hledala na svoji soupeřku zbraňFoto Reuters

    VĚK: 30
    NA PRVNÍM MÍSTĚ: 21 týdnů
    VYHRANÝCH GRANDSLAMŮ (TURNAJŮ): 5 (35)
    NA ŽEBŘÍČKU: 57.

    Nebýt Sereny Williamsové a dopingového skandálu s meldoniem, který Marii Šarapovové vystavil na patnáct měsíců od tenisu stopku, mohla se ruská kráska pyšnit mnohem lepší statistikou než "jen" pěti grandslamovými tituly. A zvlášť dopingová aféra se na třicetileté tenistce hodně podepsala.

    Už tak rozporuplné názory na Rodačku z Nyaganu tak dostaly další pořádnou ránu. Moc nepomohly ani okolnosti jejího návratu. Aby Šarapovová nemusela hrát na drtivé většině turnajů kvalifikace, dostávala od některých pořadatelů divoké karty, což vyvolalo mezi fanoušky i odborníky řadu vášnivých diskusí.

    Tak nebo tak, jedné z nejbohatších sportovkyň světa se návrat podle představ zatím úplně nedaří. I díky zdravotním problémům má zatím na své poměry nepřesvědčivou bilanci, když vyhrála jen menší turnaj v čínském Tchien-Ťinu, kde však nepotkala nikoho ze světové špičky.

    "Miluju tenis a věřím, že se můžu vrátit mezi nejlepší hráčky světa a znovu vyhrávat," říkala před nedávnem současná 86. hráčka planety. O tom, zda se návrat ruské královny mezi elitu opravdu podaří, rozhodne sezona 2018.

  • JELENA JANKOVIČOVÁ

    Jelena JankovičováFoto Reuters

    VĚK: 32
    NA PRVNÍM MÍSTĚ: 18 týdnů
    VYHRANÝCH GRANDSLAMŮ (TURNAJŮ): 0 (15)
    NA ŽEBŘÍČKU: 136.

    Trošku podobným případem jako Caroline Wozniacká je i s kariérou se pomalu loučící Jelena Jankovičová. I ona se stala světovou jedničkou, aniž by se radovala z grandslamového titulu. O ten si zahrála jen jednou - v roce 2008 na US Open. Třikrát skončila svoji pouť v semifinále French Open, jednou byla mezi  posledními čtyřmi na Australian Open.

    Poslední sezony je však bělehradská rodačka jen stínem tenistky, která se 11. srpna roku 2008 posadila na místo určené pro nejlepší tenistku planety. V současné době už kariéru prakticky dohrává, patří ji 118. příčka a její letošní bilance 9 výher a 19 porážek je bývalé světové jedničce až nedůstojná.

    Mnohem větší stopu paradoxně zanechala v tenisovém světě její krajanka Ana Ivanovičová, která sice strávila na pozici světové jedničky o šest týdnů méně, na svém kontě však má grandslamový titul z French Open z roku 2008.

    Fanoušky si mimo jiné získala i svou bezprostřední povahou a půvabem, který jí vynesl i status jedné z nekrásnějších tenistek na okruhu. Ivanovičová se s kariérou rozloučila v minulém roce.

  • VENUS WILLIAMSOVÁ

    Venus Williamsová si o titul nezahrajeFoto ČTK

    VĚK: 37
    NA PRVNÍM MÍSTĚ: 11 týdnů
    VYHRANÝCH GRANDSLAMŮ (TURNAJŮ): 7 (49)
    NA ŽEBŘÍČKU: 5.

    Se sestrou Serenou jasně prohrává, přesto může být Venus Williamsová se svou kariérou navýsost spokojená. Doma má 49 turnajových trofejí, z toho sedm grandslamových a toto číslo stále nemusí být konečné. Vždyť v 37 letech jí patří neuvěřitelná pátá příčka světa, na kurtech stále s přehledem stačí i o téměř dvacet let mladším soupeřkám.

    A i když letos žádný turnaj nevyhrála, má za sebou skvělou sezonu. V lednu si zahrála v retro finále o titul na Australian Open se sestrou Serenou, to samé si zopakovala ve Wimbledonu, kde podlehla Muguruzaové, na US Open nestačila až v semifinále na pozdější vítězku Sloane Stephensovou.

    Fantastická sezona navíc může vrcholit na Turnaji mistryň, kam se tenisová legenda s přehledem kvalifikovala.

  • KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ

    Karolína Plíšková se opírá do podání na turnaji v PekinguFoto profimedia.cz

    VĚK: 25
    NA PRVNÍM MÍSTĚ: 8 týdnů
    VYHRANÝCH GRANDSLAMŮ (TURNAJŮ): 0 (9)
    NA ŽEBŘÍČKU: 3.

    První česká tenistka na čele žebříčku. Tohle privilegium už Karolíně Plíškové nikdo nevezme. A nikdo si ani nevzpomene, že se na světový trůn dostala poté, co skončila ve Wimbledonu už ve druhém kole. Z nejvyšší pozice shlížela na své soupeřky osm týdnů, než o tento post po US Open přišla.

    "Zklamání to je. Nemůžu skákat do stropu, ale jsem ráda, že mám tuhle zkušenost za sebou. Poprvé jsem obhajovala finále a jela sem jako jednička, to bylo nové. Věřím, že se mi na dalších grandslamech bude hrát lépe, když kromě Wimbledonu obhajuju všude. Do toho mi to pomůže," říkala pětadvacetiletá šampionka poté, kdy vypadla z posledního grandslamu sezony ve čtvrtfinále.

    Ani ona na svém kontě zatím nemá grandslamový titul, jejím maximem je finálová účast z Flashing Meadows z minulého roku.

    Skvěle nastartovaná kariéra však může u lounské rodačky ještě gradovat. Poté, co překvapivě ukončila spolupráci s Davidem Kotyzou, vede českou jedničku Australanka Rennae Stubsová, která také s Češkou absolvuje závěrečný Turnaj mistryň.

  • GARBIŇE MUGURUZAOVÁ

    Garbiňe Muguruzaová je novou wimbledonskou šampionkouFoto Reuters

    VĚK: 24
    NA PRVNÍM MÍSTĚ: 4 týdny
    VYHRANÝCH GRANDSLAMŮ (TURNAJŮ): 2 (5)
    NA ŽEBŘÍČKU: 2.

    Dalo by se říci, že Garbiňe Muguruzaová má opačný "problém", než Caroline Wozniacká či Karolína Plíšková. Turnajů totiž vyhrála jen pět, zato hned ve 40 procentech se jednalo o podniky grandslamové.

    Španělská tenistka má doma vavříny za vítězství na French Open z minulého roku a zlatý talíř po triumfu na letošním Wimbledonu. "Na velké turnaje se dokážu mnohem lépe motivovat, proto jsou mé výkony také o hodně lepší," přiznála šampionka z All England Clubu.

    Na začátku září se také poprvé stala světovou jedničkou, z čehož se mohla radovat čtyři týdny. I kvůli zdravotním problémům musela svůj post, který v letošní sezoně tak často mění majitelku, předat Simoně Halepové.

    Rodačka z Venezuely má však dle expertů ideální předpoklady se na první místo vrátit. A že se umí na velké turnaje dokonale připravit, to není třeba dodávat. V současné době je světovou dvojkou, k návratu na trůn jí však schází zanedbatelných čtyřicet bodů.

    Zda do nové sezony vstoupí jako světová jednička, ukáže až Turnaj mistryň.

  • SIMONE HALEPOVÁ

    Karolína Plíšková zůstala světovou jedničkou, neboť Simona Halepová ve finále turnaje v Cincinnati podlehla Garbiňe Muguruzaové 1:6, 0:6.Foto Reuters

    VĚK: 26
    NA PRVNÍM MÍSTĚ: 2 týdny (prozatím)
    VYHRANÝCH GRANDSLAMŮ (TURNAJŮ): 0 (15)
    NA ŽEBŘÍČKU: 1.

    Dvakrát byla jediný zápas od vytoužené mety stát se světovou jedničkou. Poprvé se vysněnému cíli Simone Halepové přiblížila na letošním French Open, kdy ji jediný set proti Lotyšce Ostapenkové dělil nejen od místa královny ženského tenisu, ale i od grandslamového titulu.

    Nevyšlo to ani podruhé, kde byla Rumunka ještě blíže. Pár míčků jí chybělo k čtvrtfinálové výhře nad domácí Kontaovou, aby svůj cíl konečně splnila. Až napotřetí se Halepová dočkala.

    "Je úžasné, že se mi to povedlo. Doma to každý sledoval a já bych chtěla všem poděkovat. Tohle je prostě můj den," říkala se slzami v očích po semifinálovém vítězství v Pekingu, který jí první místo zaručilo, šestadvacetiletá tenistka.

    Shodou okolností svého cíle dosáhla v zápase s Ostapenkovou, tedy soupeřkou, která ji o několik týdnů dříve připravila o trůn i možnost získat první grandslamový titul na French Open.

    I rodačka z Constanty je první tenistkou své země, které se povedlo dojít až na samotný vrchol. Z této pozice půjde i do Turnaje mistryň. Zakončit sezonu na stejném místě však pro ni bude velmi obtížné.

    Minimální ztráta čtyřiceti bodů  motivuje druhou Muguruzaovou i třetí Karolínu Plíškovou. Bez šance poprvé usednout na horké křeslo tenisové královny nebude ani v životní formě hrající Ukrajinka Elina Svitolinová.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud