Pavel Novotný
13. října 2017 • 04:40

Návrat Šarapovové: láska i nenávist tenisového světa, rozpaky na kurtu

Vstoupit do diskuse
0
  • Maria Šarapovová se zkouší vrátit mezi světovou elituMaria Šarapovová se zkouší vrátit mezi světovou elituFOTO: Profimedia.cz

    Patnáct měsíců fanoušci čekali, než se na kurty vrátí hvězdná Maria Šarapovová. Ruská tenistka, jejíž hra i vystupování prakticky vždy budí mezi diváky i soupeřkami pořádné emoce, však o svém úspěšném comebacku nikdy nezapochybovala. "Začínám ze dna, ale chci zase vítězit. Chci se vrátit mezi nejlepší," říkala pětinásobná grandslamová šampionka před svojí dubnovou obnovenou premiérou ve Stuttgartu. Od té doby absolvovala sedm turnajů. Jak se jí návrat mezi tenisovou smetánku zatím daří?

  • 1. turnaj (Stuttgart, semifinále)

    Maria Šarapovová začala svůj návrat na turnaji ve StuttgartuFoto Profimedia.cz

    Bez žebříčkového umístění, ze kterého díky dopingové absenci vypadla, vstupovala na konci dubna Maria Šarapovová do svého prvního turnaje v německém Stuttgartu. O start ruské hvězdy usilovali i pořadatelé pražského turnaje ve Stromovce, tenisová modla však dala přednost Německu.

    Šarapovová už dlouho před avizovaným návratem čelila velké kritice ze strany některých tenistů i tenistek. Do Rusky se pustili především Francouzka Mladenovicová, slovenská hvězda Dominika Cibulková, wimbledonská finalistka z roku 2011 Eugenie Bouchardová, dvojnásobný wimbledonský Andy Murray, Daniela Hantuchová a mnozí další.

    V Německu však Šarapovová začala skvěle. V prvním kole porazila italskou veteránku Robertu Vinciovou 7:5, 6:3. Publikum její příchod na kurt pojalo různě. Z části hlediště se ozýval pískot, z další nesmělý potlesk.

    "Na tenhle moment jsem čekala dlouho. Kurt je moje jeviště od doby, kdy jsem byla dítě. Pár okamžiků před příchodem do arény byl nejkrásnější pocit na světě,“ nenechala se však po vítězném zápase rozhodit bývalá světová jednička.

    A to zdaleka nebylo vše. Na řadu přišly krajanka Makarovová i estonská hvězdička Kontaveitová. Konec přišel v semifinále paradoxně od jedné z největších kritiček ruské krásky Kristiny Mladenovicové, která vyhrála 3:6, 7:5 a 6:4.

    Pro rodačku z Nyaganu se však jednoznačně jednalo o úspěšný start.

  • 2. turnaj (Madrid, 2. kolo)

    Maria Šarapovová během zápasu na turnaji v ŘíměFoto Profimedia.cz

    V cestě zpět na vrchol hodlala Šarapovová pokračovat na turnaji v Madridu už jako 258. tenistka světa, ale samozřejmě opět na základě divoké karty od pořadatelů. Právě tento fakt vyvolal v tenisovém světě obrovskou vlnu diskusí a protestů proti tomu, aby dopingem poznamenaná hráčka měla taková privilegia.

    "Divoké karty by se měly dávat tenistům a tenistkám, které se vrací po zranění a ne dopingu." Tak zněl názor většiny. A mezi ně patřila i již zmíněná Bouchardová.

    Extrémně motivovaná Kanaďanka také po vzoru Mladenovicové poslala Rusku ze hry již ve druhém kole po vítězství 7:5, 2:6 a 6:4. „Udělala jsem to za mnoho dalších hráček na okruhu,“ pálila do své soupeřky třiadvacetiletá hráčka.

    A tím zdaleka neskončila. „Hráčky, se kterými normálně nemluvím, mi řekly, že mi fandí. Dostala jsem taky hodně zpráv z tenisového prostředí se stejným zněním. Chtěla jsem vyhrát pro sebe, ale taky pro tyto lidi. Ukazuje mi to, že víc lidí sdílelo můj názor, ale možná se jen báli promluvit," dodala.

    A reakce Šarapovové? "Hrála dobře," ocenila s klidem soupeřku. Z Madridu si tak odvezla jen skalp Chorvatky Mirjany Lučičové-Baroniové a 65 bodů do žebříčku.

  • 3. turnaj (Řím, 2. kolo)

    Maria Šarapovová bojovala o postup do dalšího kolaFoto Profimedia.cz

    Už jako 211. tenistka žebříčku vstoupila do svého třetího turnaje (opět na antuce) v Římě. V úvodním kole si poradila s 58. hráčkou světa Američankou Christinou Mchaleovou (6:4, 6:2), konec však opět přišel na druhé soupeřce.

    Shodou okolností to byla znovu Chorvatka Mirjana Lučičová-Baroniová, kterou Šarapovová porazila v prvním kole turnaje v Madridu. Tentokrát však za koncem ruské bojovnice stálo zranění, které jí za stavu 6:4, 3:6 a 1:2 nedovolilo pokračovat.

    Další špatná zpráva přišla vzápětí. Pořadatelé French Open se rozhodli, že na divokou kartu může dvojnásobná vítězka pařížského turnaje zapomenout.

    Diskuse o tom, zda se vítězka 35 turnajů na okruhu zúčastní alespoň blížícího se Wimbledonu či se bude muset probít kvalifikací, ukončilo její zranění stehenního svalu.

    Po třech turnajích měla Šarapovová na svém kontě pět vyhraných zápasů a tři porážky.

  • 4. turnaj (Stanford, 2. kolo)

    Maria Šarapovová na podáníFoto Profimedia.cz

    Poprvé na tvrdém povrch a poprvé na území Spojených států se od svého návratu představila Maria Šarapovová na turnaji ve Stanfordu. Zámořské publikum je obecně k vítězce US Open z roku 2006 vstřícnější a i třicetiletá Ruska věřila, že tady konečně prolomí zatím nejistý návrat.

    V prvním kole se musela tři sety rvát s domácí Bradyovou, rozhodující sadu však získala jasně 6:0. Tím to však také skončilo. Zdravotní problémy ji nepustily do zápasu s Ukrajinkou Tsurenkovovou.

    Alespoň nějaká dobrá zpráva však přišla vzápětí. Pořadatelé posledního US Open se rozhodli udělit ruské šampionce divokou kartu, čímž opět vzbudili mezi laickou i odbornou veřejností vlnu protichůdných názorů.

    "Její trest v rámci antidopingového programu byl ukončen, a proto není žádný důvod řešit to při našem výběrovém procesu," snažila se odůvodnit své rozhodnutí Americká tenisová asociace USTA.

    A Šarapovová zářila štěstím. "Díky, US Open. Je to něco mimořádného. Mám z toho husí kůži," psala na sociálních sítích svým fanouškům nadšená tenistka.

  • 5. turnaj (US Open, osmifinále)

    Maria Šarapovová došla na US Open do osmifináleFoto Profimedia.cz

    A kde jinde tedy nakopnout svoji "druhou" kariéru než na US Open? Divoká karta od pořadatelů a především natěšené publikum - to byly ideální kulisy pro představení ruské královny.

    Navíc vše začalo skvěle. V prvním kole Šarapovová vyřadila do této doby nejvýše nasazenou tenistku, s kterou se po návratu utkala, když po třísetové bitvě porazila Simone Halepovou.

    A to se neobešlo bez emocí. Slzy v očích Šarapovové vypovídaly za vše. "Někdy se člověk sám sebe ptá, proč tak tvrdě makat, a tohle je přesně ten důvod," říkala Šarapovová, která mimo jiné okouzlila i černými šaty s diamanty.

    "Za všemi těmi kamínky a malými černými šaty, tahle holka má pořád spoustu odhodlání a nikam nezmizí," dojala nadšené publikum, které Rusce vestoje aplaudovalo.

    A tím to nekončilo. Na řadu přišla ve druhém kole deblová parťačka Andrey Hlaváčkové Maďarka Babosová, ve třetím pak domácí Keninová.

    O to větší překvapení přišlo v osmifinále od Lotyšky Sevastovové, která tažení Šarapovové ukončila ve třech setech (7:5, 4:6, 2:6).

  • 6. turnaj (Peking, 3. kolo)

    Maria Šarapovová postoupila a stačily ji k tomu tentokrát pouze dva setyFoto Profimedia

    Už jen čtyři pozice chyběly Marii Šarapovové k tomu, aby se vrátila do elitní světové stovky. V této roli vstupovala i do turnaje v Pekingu a hned na úvod svedla neuvěřitelný souboj se svojí přemožitelkou z US Open Lotyškou Anastasií Sevastovovou.

    Odveta vyšla, ale Šarapovová musela na vítězství 7:6, 5:7 a 7:6 bojovat přes tři hodiny. O moc lehčí to  neměla ani v kole dalším s Makarovovou, i tady potřebovala na postup tři sety. A právě síly, které za postupem do třetího kola musela vydat, bývalé světové jedničce chyběly v boji se Simone Halepovou.

    Rumunka se dokonale pomstila za US Open, vyhrála bez větších problémů ve dvou setech dvakrát 6:2. Šestadvacetiletá tenistka na turnaji došla až do finále, což jí stačilo právě k tomu, aby se poprvé v kariéře dívala na své soupeřky z nejvyšší možné pozice.

  • 7. turnaj (Tchien-Ťin, ???)

    Podaří se Marii Šarapovové vrátit mezi nejlepší?Foto Profimedia.cz

    Zatím poslední turnaj, na kterém Maria Šarapovová hraje, je klání v čínském Tchien-Ťinu. Tenistka, která si jen na odměnách vydělala v kariéře 37 milionů dolarů, je zatím ve druhém kole, v tom prvním si poradila s Polkou Linettovou 7:5, 6:3.

    Marii Šarapovové patří aktuálně 86. příčka a o tom, jestli se jí podaří vrátit na pozice, o které kvůli dopingovému skandálu s meldoniem přišla, rozhodne sezona 2018.

  • LETOŠNÍ SEZONA (statistika)

    Kariéra Marii Šarapovové je po dopingovém skandálu v ohroženíFoto profimedia.cz

    NA ŽEBŘÍČKU: 86.
    VYHRANÝCH TURNAJŮ: 0
    VÝHRANÉ ZÁPASY: 12
    PROHRANÉ ZÁPASY: 6

    ESA: 97
    DVOJCHYBY: 96
    ÚSPĚŠNOST PRVNÍHO PODÁNÍ: 57,1 %
    VYHRANÉ BODY PO PRVNÍM PODÁNÍ: 68,9 %
    VYHRANÉ BODY PO DRUHÉM PODÁNÍ: 45,2 %
    ODVRÁCENÉ BREJBOLY: 57,7 %
    VYHRANÉ GAMY NA SERVISU: 70,7 %
    ZÍSKANÉ BODY NA SERVISU: 58,7 %

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud