21. října 2017 • 21:30

(Ne)známé osudy hvězd Turnaje mistryň: smrt, operace prsou i vězení

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
  • Co jste možná nevěděli o tenistkách na Turnaji mistryňCo jste možná nevěděli o tenistkách na Turnaji mistryňFOTO: sport

    Klání, kterého se mohou účastnit jen ty nejlepší z nejlepších. To je tenisový Turnaj mistryň, který začíná v Singapuru již v neděli. Představí se v něm osm nejlepších hráček sezony 2017 a stejný počet deblových párů. Za luxusním životem tenisových hvězd se však v nejednom případě skrývají události, které by ze svého života nejraději vymazaly. Nejen vše je ale tak negativní, jak se může na první pohled zdát. Podívejte se do soukromí šesti z tenistek, které se na slavném turnaji představí. Zápasy v Singapuru sledujte na O2 TV Sport!

  • SIMONE HALEPOVÁ (Rumunsko)

    Simone HalepováFoto Reuters

    Jako světová jednička vstoupí do Turnaje mistryň Simone Halepová. Na této pozici se nezničitelná Rumunka vyhřívá teprve pár dní a podobně jako Karolína Plíšková i ona je první tenistkou své země, které se povedlo dojít až na pozici nejvyšší.

    Rodačka z Constanty však za svoji cestu na vrchol musela zaplatit pořádně vysokou cenu. Po většinu kariéry byla sice považována za nadějnou, ale nijak výjimečnou tenistku. Trápily ji nejen nevyrovnané výkony, ale i zdravotní problémy. Zvláště pak se zády, které byly způsobeny nejen velkou fyzickou zátěží, ale i příliš velkými prsy.

    „Ta hmotnost mi dělá problémy. Během hry se necítím dobře a nejsem schopná rychle reagovat. Ani se mně nelíbí v běžném životě. Operaci bych podstoupila, i pokud bych nebyla sportovkyní," říkala v roce 2009 tehdy osmnáctiletá hráčka.

    Ve výsledku je ale šestadvacetiletá tenistka považována za "živou zeď," která díky vynikajícímu pohybu dokáže vrátit každý míč. Tento styl hry ji vynesl až do pozice světové jedničky.

  • KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (Česko)

    Karolína Plíšková se opírá do podání na turnaji v PekinguFoto profimedia.cz

    Letošní sezona Karolíny Plíškové je v lecčems podobná té v podání Simone Halepové. I Češka má za sebou asi nejlepší rok kariéry, i ona se stejně jako Rumunka stala první zástupkyní své země, která si vyzkoušela místo světové jedničky. A obě také zatím marně čekají na svůj první grandslamový titul.

    Rodačka z Loun si však během svého dětství musela projít hodně složitou životní situací, když otec skončil kvůli zapletení se do gangu padělatelů cigaret ve vězení.

    "Bylo to strašně těžké období. Bylo nám třináct let a ten šok z toho byl obrovský. Nejdřív šel táta do vězení na dva roky, pak byl pět let doma a pak tam musel ještě na další rok," vzpomíná vítězka devíti turnajů na okruhu.

    I to však paradoxně mělo na kariéru Karolíny Plíškové  a jejího dvojčete Kristýny pozitivní vliv. "Jsme silnější než holky, které mají všechno. Našly jsme si svoji cestu. Ničeho nelituji," říká česká jednička.

  • ELINA SVITOLINOVÁ (Ukrajina)

    Elina SvitolinováFoto Reuters

    Před širší veřejností je jméno ukrajinské tenistky Eliny Svitolinové nepochybně nejméně slavné. Třiadvacetiletá hráčka však prožívá životní sezonu, díky které se po letošním Turnaji mistryň může stát letos již šestou světovou jedničkou.

    Její výsledky v končícím roce jsou opravdu vynikající. Vyhrála turnaje v Dubaji, Istanbulu, Římě, Torontu, byla ve čtvrtfinále French Open. Její postup žebříčkem je sice nenápadný, ale o to stálejší. Od roku 2010 končí sezonu vždy na vyšším místě než v té předchozí.

    A přitom moc nechybělo a Svitolinová vůbec tenis hrát nemusela. Rodačku z Odessy totiž k bílému sportu přivedla obyčejná touha získat větší zájem rodičů, především pak otce. Bývalý zápasník totiž jednoznačně preferoval bratra Svitolinové Juliana, který se tenisu věnoval.

    O devět let starší sourozenec se tak stal pro Elinu vzorem a především cestou, jak si na svou stranu dostat rodiče. Malá slečna tak začala hrát tenis již v pěti letech. Ve třinácti se díky své píli a houževnatosti dostala poprvé do podvědomí širší veřejnosti, získala prvního sponzora a bylo jasné, že rodinné žezlo, pokud jde o tenisovou budoucnost, bude definitivně patřit jí.

  • VENUS WILLIAMSOVÁ (USA)

    Venus Williamsová marně bojovala o výhruFoto Reuters

    Doma má trofeje za sedm grandslamových titulů, byla světovou jedničkou, tenisem vydělala desítky milionů dolarů. Venus Williamsová ale dobře zná i odvrácenou stránku života.

    Dobře ví, jaké je to být vážně zraněná a vypadnout na dlouhé měsíce z tenisového kolotoče. To však není to nejhorší. Hvězdná tenistka musela skousnout i rozvod rodičů a především smrt starší sestry Yetunde.

    Život se však americké tenistce navždy změnil 9. června letošního roku, kdy byla aktérem dopravní nehody, při které zemřel člověk. Možná vina sedmatřicetileté legendy se stále vyšetřuje, Venus však prožívá největší "trest" už nyní.

    „Tato nehoda mi zlomila srdce a zničila mne. Ze srdce vyjadřuji rodině a přátelům Jeroma Barsona (oběť nehody) hlubokou soustrast, budu se za ně modlit. Naprosto netuším, co zítřek přinese. To je všechno, co o tom mohu říct, co vím. Nezlobte se, nemůžu ani mluvit," říkala se slzami v očích během Wimbledonu Venus.

  • CAROLINE WOZNIACKÁ (Dánsko)

    Caroline Woznická v souboji s Karolínou Plíškovou v semifináleFoto EPA

    Jestli někdo z tenisových hvězd dokáže zaujmout i mimo kurty, je to bezpochyby Caroline Woznická. Dánská tenistka s polskými kořeny patří k nejkrásnějším a nejlépe vydělávajícím sportovkyním světa.

    Své tenisové kvality už podpořila tím, že strávila 67 týdnů na pozici světové jedničky. Maličkou vadou na tenisové dokonalosti je to, že stejně jako Plíšková či Halepová této mety dosáhla bez zisku grandslamového titulu.

    Ale i mimo kurt dokáže sedmadvacetiletá tenistka okouzlit. Díky nespornému půvabu uhranula srdce nejednoho mužského protějšku. Tím nejslavnějším se stal jeden z nejlepších golfistů světa Rory McIlroy. Vztah došel až tak daleko, že se ostře sledovaný pár zasnoubil. A přípravy na slavnou svatbu byly v plném proudu.

    Pak však přišel úder, který rodačka z Odense čekat nemohla. Severoirský golfista zásnuby zrušil. „Problém je na mé straně. Poté, co tento víkend vyšla svatební oznámení, jsem si uvědomil, že nejsem připraven na všechno, co manželství obnáší. Caroline přeji hodně štěstí, které si zaslouží, a děkuji jí za nádherný čas prožitý spolu," odpálil jako golfový míček šokovanou Wozniackou McIlroy.

    Šestá tenistka světa to však nemá jednoduché ani s trenéry. Dlouhé roky ji vedl její otec Piotr a i přes pokusy najít pro dceru jiného trenéra na této pozici zůstal dodnes. Dánku krátce koučoval i bývalý trenér Petry Kvitové či Karolíny Plíškové David Kotyza, ani on však na horkém místě dlouho nevydržel.

    Veřejným tajemstvím totiž je, že kdo chce vítězku 26 turnajů na okruhu vést, musí vyjít především s jejím otcem. A to se zjevně nedaří...

  • JELENA OSTAPENKOVÁ (Lotyšsko)

    Chvíle štěstí v podání Jeleny OstapenkovéFoto Reuters

    Ještě na konci minulé sezony se o lotyšskou tenistku Jelenu Ostapenkovou moc fanoušků nezajímalo. Žebříčkem sice dvacetiletá hráčka letěla bez zaváhání, přesto byla "jen" jednou z mnoha nadějí.

    Letošní sezona vše změnila. Ostapenková šokovala vítězstvím na French Open, když ve finále rozcupovala sny o prvním grandslamovém titulu a místu světové jedničky Simone Halepové. Na žebříčku se probila do top TEN a zaslouženě si vybojovala premiérovou účast na Turnaji mistryň.

    Na rozdíl od jejích soupeřek se jí zatím nepříjemné životní okamžiky naštěstí vyhýbají. Většina fanoušků však asi neví, že křestní jméno rodačky z Rigy mělo původně znít Alona. Alespoň takové bylo přání jejích rodičů, kteří dělali vše proto, aby mohla jejich dcera toto neobvyklé křestní jméno nosit.

    Neuspěli. Jméno "Alona" se totiž v lotyšském kalendáři nevyskytuje, a tak se milovnice tance jmenuje po mamince Jelena. Ne tak pro fanoušky pobaltské republiky. Pro ně je stále Alonou. A teď i grandslamovou vítězkou a účastnicí Turnaje mistryň.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud