24. října 2017 • 22:00

Kvitová: Hrozně těžký rok, ale věřím, že nejlepší sezona kariéry přijde

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Petra Kvitová má za sebou psychicky nejnáročnější sezonu kariéry a doufá, že podobné emoce už nezažije. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu se v květnu vrátila na dvorce po operaci pořezaných prstů levé ruky z přepadení, už se cítí zase jako normální tenistka a vyhlíží rok 2018.



Sedmadvacetiletá Kvitová byla loni 20. prosince přepadena v prostějovském bytě a pachatel jí pořezal všechny prsty levé ruky, v které drží raketu. Lékaři jí sešili šlachy i nervy a bývalá světová dvojka se vrátila překvapivě už na Roland Garros.

"Po tom všem, co se stalo loni, jsem za ty měsíce, co jsem se vrátila, strašně ráda. Všechno beru pozitivně. Jsem ráda, že jsem zpátky," řekla Kvitová na tiskové konferenci. Seděla při tom na stejném místě jako před deseti měsíci, kdy poprvé předstoupila před novináře po operaci a nevěděla, jestli si ještě zahraje.

Kvitová: Byla to nejkratší, ale nejnáročnější sezona v mé kariéře
Video se připravuje ...

Po Roland Garros překvapila výhrou na oblíbené trávě v Birminghamu. Nejlepší tenis předvedla cestou do čtvrtfinále grandslamového US Open a v závěru sezonu se ještě dostala do semifinále velkého turnaje v Pekingu.

Její zkrácená sezona trvala pět měsíců, ale byla ráda, že už je konce. "Čas to byl hrozně emotivní a psychicky náročný. Vzalo mi spoustu energie i dál. Sice se zdá, že sezona byla krátká, ale psychicky možná nejnáročnější. Tyhle emoce mě už snad nikdy v takové míře nepotkají."

Zpočátku zažívala strach, jestli pohne prsty. "A budu vůbec hrát tenis? Jak ho budu hrát? Jestli budu něco měnit?" říkala si třeba v lednu, když viděla, jak je celý tenisový svět v Austrálii. Proto si hledala jiné aktivity a začala studovat. "Abych zaměstnala hlavu. Všechno ale nakonec dobře dopadlo," oddechla si Kvitová. Cítí se trochu provinile, že teď, když už je zase tenistkou, na učení nemá odhodlání.

Vlevo je kondiční trenér David Vydra a vpravo je trenér Jan VaněkFoto ČTK

Emotivní návrat k tenisu si prožila v Paříži. "Ze začátku to nebylo jednoduché, ale dopadlo to dobře. Cítím se jako normální tenistka, když jdu na zápas," uvedla. Hodně ji nadchl triumf v Birminghamu. Na US Open, kde mimo jiné porazila Španělku Garbiňe Muguruzaovou, ukázala, že může být "starou" Petrou Kvitovou. "Trošku se mi vrátila jistota, to byl povedený turnaj pro psychiku, ale rezerv mám hodně," řekla.

Její ruka nebude už nikdy úplně v pořádku. Prsty v pěst stále nezatne, i když se jejich ohebnost lepší. "Jizvy měknou a pohyblivost je trochu lepší. Pan doktor říkal, že bude trvat rok až dva, než se úplně ustálí. Někdy si přijdu jako postižená, sedím na večeři a snažím se to rozhýbat. Snažím se s tím něco dělat," líčila.

Odehrála jen jedenáct turnajů s bilancí 18:10 a v žebříčku WTA nyní klesla na 29. místo. Sama žebříček nesleduje. "To číslo je asi nejmenší, co jsem měla, ale loni 21. prosince bych za něj byla strašně ráda. S půlkou sezony to není špatné," podotkla.

Přípravu na příští rok zahájí začátkem listopadu v Monaku, na Kanárských ostrovech i v Češku. "Nejsem asi ten člověk, co má velké cíle nebo o nich mluví, radši si to nechám pro sebe," řekla s tím, že za letošním rokem zkusí udělat tlustou čáru. "Snad nejlepší sezona kariéry přijde," doufá.

Fanoušci mohou Kvitovou ještě letos vidět v Praze 20. prosince ve finále extraligy, pokud do něj postoupí Prostějov, a těšit se na ni mohou i v prvním kole Fed Cupu proti Švýcarsku 10. a 11. února v O2 areně a na turnaji WTA v Praze.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud