Pavel Novotný
14. listopadu 2017 • 17:27

Borec Štěpánek: rok snů 2006, euforie v Davis Cupech, chvála od Mourinha

Vstoupit do diskuse
0
  • Radek Štěpánek má za sebou fantastickou kariéruRadek Štěpánek má za sebou fantastickou kariéruFOTO: sport

    Když Radek Štěpánek začínal svoji profesionální kariéru, nebyla současná světová trojka Alexander Zverev ještě na světě. Teď se tenisová dráha nezdolného bojovníka z Karviné uzavírá. A brzy devětatřicetiletý tenista na ní může shlížet naprosto spokojen. Projděte si spolu s námi největší a nejdůležitější momenty dvojnásobného daviscupového vítěze.

  • První vítězné zápasy

    Radek Štěpánek v počátcích své kariéryFoto profimedia.cz

    Bylo mu šestnáct let, když si Radek Štěpánek zahrál svůj první profesionální zápas na okruhu. Na challengeru v Praze v červenci roku 1995  ještě coby hráč bez žebříčkového umístění prohrál v té době s 201. tenistou světa Maročanem Hichamem Arazim, který mladičkému Čechovi povolil tři gamy. Prvního vítězství se rodák z Karviné dočkal o dva roky později na tom samém turnaji. Už jako 436. hráč světa porazil v prvním kole Španěla Martina 6:3, 4:6 a 6:0.

    A aby byla spokojenost z pražského klání dokonalá, premiérový triumf slavil  i v deblové části pavouka, když ve dvojici s Petrem Kralertem porazili v prvním kole lotyšsko-rakouský pár Dzelde, Plamberger 6:2, 2:6 a 6:4.

    Štěpánek: Nastal den, kdy jsem se probudil a ucítil, že je konec, okomentoval svůj konec kariéry
    Video se připravuje ...

  • Premiérové turnajové triumfy

    Radek Štěpánek v počátcích své kariéryFoto profimedia.cz

    V počátcích své kariéry věnoval Radek Štěpánek energii ve větší míře čtyřhře. A tady také slavil svůj první velký úspěch. Stalo se v roce 1999 a lepší místo si pro svůj velký okamžik mladičký tenista vybrat nemohl.

    Na stejném místě, kde se dočkal svých prvních singlových a deblových vítězství, oslavil i to první turnajové. Spolu s Martinem Dammem ovládli turnaj v Praze, když ve finále porazili americko-ekvádorský pár Keil, Lapentti drtivě 6:0, 6:2. Ve své kariéře jich pak Štěpánek vyhrál ještě dalších sedmnáct.

    Prvního z pěti turnajových vavřínů ve dvouhře, které budoucí dvojnásobný daviscupový vítěz během své kariéry získal, se mohl radovat ve svých 27 letech v Rotterdamu, když cestou do finále porazil mimo jiné Novaka Djokoviče, Nikolaje Davyděnka a ve finále Belgičana Christopha Rochuse přesvědčivě 6:0, 6:3.

  • Daviscupová kariéra

    Vítězové Davis Cupu 2012 a 1980: Zrodily se nové legendyFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Fantastická daviscupová část tenisového života Radka Štěpánka se začala psát v roce 2003. A nezačala slavně. V té době 55. hráč světa podlehl na horké půdě v Rusku v pětisetových bitvách Davyděnkovi a Južnému.

    Nejslavnější moment Štěpánkovy kariéry tak přišel o devět let později, kdy ve vyprodané O2 areně zdolal v pátém rozhodujícím zápase Nicolase Almagra ve čtyřsetové bitvě a zajistil tak českému týmu první zisk salátové mísy od roku 1980. 

    Za jeho nasazení ho dával za příklad i jeho kamarád José Mourinho. Slavný fotbalový trenér tehdy vedl Real Madrid. "Jestliže čtyřiatřicetiletý sportovec, jako je Štěpánek, dokáže hrát tři dny po sobě, když se dře pro vítězství svého týmu, tak mi neříkejte, že hráči ve věku 25 nebo 26 let nemohou hrát ve středu a v sobotu," tvrdil Mourino po porážce svéh týmu ve španělské lize.

    Nebyl to konec úspěšné éry. O rok později se českému týmu podařilo titul zopakovat. A vedle Tomáše Berdycha hrál hlavní roli opět Štěpánek, který za stavu 2:2 znovu nastoupil do klíčové bitvy o vše. A uspěl. Třetí bod pro český tým získal nad v té době nezkušeným 117. hráčem světa Dušanem Lajovičem po bezproblémovém vítězství 6:3, 6:1, 6:1.

    Radek Štěpánek se s daviscupovou kariéru rozloučil s bilancí 15:13 ve dvouhře a fantastickou v deblu. Z dvaceti zápasů prohrál jen čtyři, spolu s Tomášem Berdychem vytvořil historicky nejlepší deblový pár českého a československého tenisu.

  • Nejvyšší žebříčková umístění

    Radek Štěpánek se hecuje v zápase s Novakem Djokovičem na turnaji v TorontuFoto Profimedia.cz

    Rok 2006 se stal pro Radka Štěpánka mimořádný hned dvakrát. Kromě toho, že v něm vyhrál svůj první turnaj ve dvouhře v Rotterdamu, se také dočkal nejvyššího postavení na žebříčku.

    16. července tohoto roku se jméno českého tenisty objevilo na fantastické  osmé příčce. V té době se mezi TOP 10 vyhřívala jména jako Marcos Baghdatis, Marin Čilič, Tommy Robredo, Nikolaj Davyděnko, James Blake, David Nalbandian, Ivan Ljubičič a samozřejmě dvojice lídrů Rafael Nadal, Roger Federer.

    Smutným paradoxem je, že Radek Štěpánek coby člen elitní desítky neodehrál v této pozici kvůli zranění jediný zápas.

    Ve své milované čtyřhře se česká tenisová legenda vyšvihla maximálně na čtvrté místo. Stalo se tak 12. listopadu roku 2012, tedy přesně v době, kdy se čeští tenisté mohli radovat z první daviscupového titulu.

  • Největší úspěchy na grandslamech

    Český tenista Radek ŠtěpánekFoto Profimedia.cz

    A znovu rok 2006. V sezoně snů se Radek Štěpánek dočkal i svého největšího grandslamového úspěchu - pokud jde o dvouhry. A nemohlo to být nikde jinde než na londýnské trávě ve Wimbledonu, která byla ke hře servis-volej, kterou český tenista praktikoval, mimořádně příznivá.

    Štěpánek se v All England Clubu probil mezi posledních osm, v prvním kole vyřadil hladce Kanaďana Danceviče, ve druhém ve čtyřech setech Belgičana Malisse.

    A pak už následovaly samé pětisetové bitvy. Nejdříve vítězné s Davidem Ferrerem, když Štěpánek vyhrál v pátém setu 11:9, poté s dalším Španělem Verdaskem. Vyčerpaný rodák z Karviné pak v dalším "pětiseťáku" podlehl Jonasi Björkmanovi.

    Grandslamových titulů se však Štěpánek dočkal v deblu. V roce 2012 vyhrál spolu s Indem Paesem Australian Open, se stejným parťákem ovládl i US Open o rok později.

  • Olympijský bronz

    Čeští tenisté Lucie Hradecká a Radek Štěpánek po zisku třetího místa v mixu na olympiádě v RiuFoto Barbora Reichová Sport

    Vždycky miloval týmové soutěže. To jasně potvrdil během svého působení v Davisově poháru, kdy hrál klíčovou roli v obou českých triumfech v letech 2012 a 2013. A se stejnou vášní se Radek Štěpánek vrhl i do olympijských her v Rio de Janeiro v minulém roce.

    Spolu s Lucií Hradeckou zde nakonec mohl slavit bronzovou medaili ze smíšené čtyřhry, když v boji o třetí místo porazil český pár indickou dvojici Mirzaová, Bopanna 6:1, 7:5.

    Co tento triumf pro rodáka z Karviné znamenal, jasně dokumentují jeho slova.  "Řadím ho plně nejvýš v kariéře spolu s Davis Cupem. Při vítězstvích, kdy je tam vlajka a lev, ať už v Davis Cupu, nebo na olympiádě, kdy je to pro naši zemi, to jsou nejkrásnější a nejhlubší emoce, které jdou zažít. A prožívám je taky."

    Radkovo přání, které bezprostředně po bronzovém úspěchu vyslovil, se však už nesplní. "Sil mám ještě na jednu olympiádu," říkal český bojovník s úsměvem.

  • Klíčoví Štěpánkovi muži

    Zleva kondiční trenér Marek Všetíček, Radek Štěpánek, Petr KordaFoto Barbora Reichová (Sport)

    Od roku 2003 vedl Radka Štěpánka Petr Korda. A bývalý druhý hráč světa tak stál za všemi úspěchy, kterých Štěpánek dosáhl.  Na začátku roku 2016 však svoji spolupráci ukončili.

    „V deblu mu už nemůžu moc pomoct. V prosinci jsem Radka připravil na jeho sóloplavbu a teď už je v tom sám, já už ho trénovat nebudu. Měl by jít v deblu svým vlastním směrem. Dospěl jsem k názoru, že po třinácti letech je na čase se rozejít,“ řekl Korda pro deník Sport.

    A před pár týdny přišel další rozchod, který byl pro brzy devětatřicetiletého tenistu neméně bolestivý. Skončila totiž šestnáctiletá spolupráce s kondičním trenérem Markem Všetíčkem, který měl klíčový podíl na Štěpánkově tenisové dlouhověkosti.

    "Skončí unikátní příběh, troufám si říct nejen v tenisu. Na naší etapě, která trvala tak strašně dlouho a přinesla nám obrovskou spoustu radostí a strastí, nás provázelo přátelství, které nám i po dnešku zůstane," řekl novinářům se slzami v očích dojatý Štěpánek.

    "Končíme jako vítězové," okomentoval úspěšnou spolupráci Štěpánek. A měl naprostou pravdu.

  • Zranění a konec kariéry

    Taktická porada českého týmu během finále Davis CupuFoto Reuters

    "Mám devět nábojů a po jejich vypršení budu vědět, kde jsem na žebříčku, a podle toho budu měnit, čemu se budu více věnovat." Takto ještě před několika týdny prozradil Radek Štěpánek své plány.

    I v devětatřiceti letech hodlal dál trápit i o dvacet let mladší soupeře. Minimálně ve čtyřhře. Kapitán daviscupového Jaroslav Navrátil s ostříleným veteránem do debla napevno počítal. Vše však změnilo zdraví.

    Opakující se zdravotní problémy tak stály za koncem veleúspěšné kariéry tenisové legendy Radka Štěpánka. Mezi ně totiž dvojnásobný daviscupový vítěz rozhodně patří…

  • Statistika

    Radek Štěpánek může být na svoji kariéru hrdýFoto profimedia.cz

    narozen:

    27. 11. 1978

    výška/váha:

    185 cm / 76 kg

    na okruhu od:

    1996

    bilance ve dvouhře:

    384-302

    vyhraných turnajů ve dvouhře:

    5

    bilance ve čtyřhře:

    313-197

    vyhraných turnajů ve čtyřhře:

    18

    Prize money:

    11 343 464 dolarů

    nejvýše na žebříčku (dvouhra):

    8. (16.7.2006)

    nejvýše na žebříčku (čtyřhra):

    4. (12.11.2012)

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud