Pavel Novotný
24. listopadu 2017 • 20:10

Štěpánek a čeští trenéři na okruhu ATP: Koho trénují a jak jsou úspěšní?

Vstoupit do diskuse
0
  • Radek Štěpánek se s největší pravděpodobností stane trenérem Novaka DjokovičeRadek Štěpánek se s největší pravděpodobností stane trenérem Novaka DjokovičeFOTO: profimedia.cz

    Je to mimořádně zajímavá zpráva. Radek Štěpánek jen pár dní poté, co ukončil aktivní kariéru, s největší pravděpodobností brzy oficiálně oznámí spolupráci se současnou superstar světového tenisu Novakem Djokovičem. Rodák z Karviné by zdaleka nebyl jediným Čechem, který se pohybuje na seznamu trenérů ATP. Podívejte se, kteří čeští kouči v tenisovém kolotoči působí a koho se snaží či v minulosti snažili dotlačit k úspěchu.

  • Martin Štěpánek

    Martin ŠtěpánekFoto twitter.com

    VĚK: 37 LET
    V SOUČASNOSTI VEDE: Tomáš Berdych
    V MINULOSTI VEDL: Ivan Dodig, Lukáš Dlouhý, Frederico Gil

    Asi nejúspěšnějším současným českým trenérem na okruhu je sedmatřicetiletý rodák z Kuby Martin Štěpánek. Současný kouč Tomáše Berdycha má již za sebou řadu úspěchů.

    Chorvatského tenistu Ivana Dodiga dovedl ke grandslamovému titulu ve čtyřhře na French Open 2015, třikrát si dvaatřicetiletý tenista pod vedením českého kouče zahrál debla na Turnaji mistrů. Ve dvouhře získal pod Štěpánkovým vedením jeden titul a dostal se na výborné 29. místo světa, ve čtyřhře dokonce na čtvrté.

    I dalšímu skvělému deblistovi Lukáši Dlouhému pomohl Štěpánek k úspěchům. Rodák z Písku pod jeho vedením získal jeden ze svých dvou grandslamových titulů ve čtyřhře, společně oslavili dalších pět turnajových vavřínů a i páté místo na světovém žebříčku ve čtyřhře.

    A do třetice úspěch. Svůj podíl má český kouč i na progresu portugalského tenisty Frederica Gila, který se dostal až na životní 62. příčku světového žebříčku. V současné době je rodák z Lisabonu hluboko ve třetí stovce.

    Samotná kariéra Martina Štěpánka skončila předčasně kvůli opakujícím se problémům  s ramenem. Štěpánek se dostal maximálně na 248. příčku ve dvouhře, v deblu se probil na 102. místo. 

  • Michal Navrátil

    Michal NavrátilFoto sport

    VĚK: 35 LET
    V SOUČASNOSTI VEDE: -
    V MINULOSTI VEDL: Jiří Veselý, Adam Pavlásek

    Před pár dny oslavil Michal Navrátil teprve 37 narozeniny, své trenérské kariéře se však věnuje od roku 2009 a rozhodně se má čím chlubit. Tři roky spolupracoval s Adamem Pavláskem a bylo to hodně úspěšné období. Rodáka z Bílovce pomohl vytáhnout z 580. místa až na fantastické 72.

    Úspěšné období Navrátil zažil i coby hlavní kouč Jiřího Veselého. Bývalá juniorská světová jednička se i díky němu dostala z 320. místa na 69.

    Michal Navrátil, který je synem současného kapitána daviscupového týmu Jaroslava Navrátila, se během své aktivní kariéry dostal nejvýše na 274. místo ve dvouhře, v deblu byl 207. Kariéru musel ukončit už v 27 letech kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům.

  • Jan Vacek

    Jan VacekFoto Profimedia.cz

    VĚK: 41 LET
    V SOUČASNOSTI VEDE: Marco Chiudinelli
    V MINULOSTI VEDL: Jan Hernych, Ivo Minář, Marek Routa, Jan Šátral, Adrian Sikora, Alessandro Ricci

    Velmi slušnou kariéru jako aktivní hráč má za sebou rodák z Prahy Jan Vacek. V srpnu roku 2002 se dostal na 61. místo světa, od roku 2008 se však začal věnovat trénování.

    Pod jeho vedením se postupně vystřídali čeští daviscupoví reprezentanti Jan Hernych, Ivo Minář či Jan Šátral.

    V současné době Vacek vede švýcarského veterána Marca Chiudinelliho. Bývalý 52. tenista světa se však v 36. letech pomalu loučí s kariérou, v žebříčku mu patří až místo v páté stovce světového žebříčku.

  • Jan Stočes

    Jan StočesFoto Profimedia.cz

    VĚK: 43 LET
    V SOUČASNOSTI VEDE: Ricardas Berankis, Lukasz Kubot
    V MINULOSTI VEDL: Danai Udomchoke, Yen-Hson Lu, Benjamin Becker

    Řadu zkušeností s profesionálním tenisem má třiačtyřicetiletý Jan Stočes. Tři roky vedl thajského borce a bývalého 77. hráče světa Danaiho Udomchokeho, stejně dlouhou dobu spolupracoval i Tchaj-wanským tenistou Yen-Hsun Lu, kterému pomohl až na životní 55. příčku.

    Dva roky spolupráce pomohly na páté místo světa i německému tenistovi Raineru Schuettlerovi, další tři roky zasvětil jeho krajanovi Benjaminu Beckerovi.

    V současné době vede již sedmou sezonu polského tenistu Lukasze Kubota. A daří se jim skvěle. Kubutovi patří výborná druhá pozice v deblovém žebříčku, spolu s brazilským tenistou Marcelem Melem tvoří jeden z nejlepších deblových párů současnosti.

    Jeho druhým svěřencem je litevský tenista Ricardas Berankis, bývalý padesátý tenista světa, kterému však v současné době patří až 141. příčka.

    Aktuálně se Jan Stočes věnuje manažerské funkci jako organizátor tenisového turnaje Svijany Open.

  • Jaroslav Levinský

    Jaroslav LevinskýFoto Profimedia.cz

    VĚK: 36 LET
    V SOUČASNOSTI VEDE: -
    V MINULOSTI VEDL: Yen-Hsun Lu, Lukáš Rosol, Sergij Stachovskij, Rainer Schüttler

    Jaroslav Levinský byl během své kariéry především vynikajícím deblistou, který se svého času dostal na 24. místo světa. V singlu už to tak slavné nebylo, maximem rodáka z Valašského Meziříčí byla 239. příčka.

    Tenista, který se domluví polsky, srbsky, anglicky a chorvatsky se zatím vyzkoušel spolupráci se čtyřmi tenisty, svého času krátce vedl i německého tenistu Rainera Schütlera, který se dostal až na páté místo světa.

    Mezi jeho svěřence patřil i Lukáš Rosol, Ukrajinec Sergij Stachovskij či Yen-Hsun Lu z Tchaj-wanu.

    Vítěz pěti turnajů ve čtyřhře je v současné době bez angažmá.

  • Radek Štěpánek

    Štěpánek o konci kariéry: Nastal den, kdy jsem se probudil a ucítil, že už to nejde
    Video se připravuje ...

    VĚK: 38 LET
    V SOUČASNOSTI VEDE: Novak Djokovič???
    V MINULOSTI VEDL: -

    „Spekulace tady budou vždycky. Já mám teď čas se rozhodnout. Tenis byl můj život spoustu let, dneškem to rozhodně nekončí. Rozhlídnu se a uvidíme, kam mě život zavede."

    Přesně tak mluvil Radek Štěpánek na nedávné tiskové konferenci, kde se loučil a aktivní tenisovou kariérou. A jak se zdá, čas rodák z Karviné rozhodně neztrácel. Podle informací Sportu je téměř jistá spolupráce s Novakem Djokovičem.

    Dvanáctinásobný grandslamový vítěz začal v letošní sezoně spolupracovat s Andrem Agassim, český tenista by se však měl stát důležitou součástkou v návratu srbského tenisty zpět mezi absolutní elitu.

    O angažování dvojnásobného daviscupového vítěze v minulosti uvažoval například Nick Kyrgios i někteří další tenisté.

    Právě Radka Štěpánka vedl dlouhé roky i Petr Korda, bývalá světová dvojka a vítěz Australian Open z roku 1998 však v trenérské kariéře prozatím pokračovat nehodlá.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud