Pavel Novotný
16. prosince 2017 • 17:05

Kometa Kilnarová: Posun o 846 míst? Vzorem je Vondroušová, sním o Fed Cupu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sezonu 2015 končila Monika Kilnarová jako 1256. hráčka žebříčku. O rok později se posunula o 410 míst na 855. příčku. A letos? Další skok o neuvěřitelných 447 příček vyšvihl ostravskou rodačku na 410. místo světa. A tím se osmnáctiletá slečna zdaleka nehodlá uspokojit. "Markéta (Vondroušová) je pro mě inspirací, ráda bych se dostala i do fedcupového týmu," říká vycházející česká hvězdička.



Máte za sebou životní sezonu, ve které jste postoupila žebříčkem o více než 400 míst na současnou 410. pozici. Přesto ve svých osmnácti letech nejste mezi fanoušky tolik známá. Jak byste charakterizovala svoji hru?
„Snažím se hrát chytře, hodně s trenérem pracujeme na taktice. A taky se snažím hrát více agresivně. Můj tenis je ale stylem asi nejvíce podobný tomu, kterým hraje Agnieszka Radwandská nebo Caroline Wozniacká."

Vraťme se k začátku Vaší kariéry, v kolika letech jste začínala s tenisem a kdo Vás k němu přivedl?
„S tenisem jsem začínala v sedmi letech a přivedli mě k tomu rodiče. Hodně mě podporují a jsem jim za to vděčná. Mamka mě všude vozí, na tréninky a rehabilitace. Mým nejoblíbenějším povrchem je momentálně antuka, ale i na betonu se cítím dobře. Vzorem jsou ale Serena Williamsová a Roger Federer, jsou to legendy a moc se mi líbí jejich styl hry."

Monika Kilnarová patří k velmi pohledným tenistkámFoto Instagram.com

MONIKA KILNAROVÁ
NAROZENA: 8. 10. 1999
NA ŽEBŘÍČKU (DVOUHRA):  409. (max. 408.)
NA ŽEBŘÍČKU (ČTYŘHRA):  947 (max. 919)
HRAJE RUKOU:  pravou
PRIZE MONEY:  21 099 dolarů

V roce 2017 jste vyhrála své první dva turnaje ITF roku 2017 a postoupila na 410. místo světa. Jak Vy osobně ji hodnotíte? „Myslím, že se mi sezóna povedla. S trenérem jsme měli cíl být kolem 400, takže jsem to zvládla dobře.“

Ve finále ve finském Tampere, jste bojovala o titul s Belgičankou Marii Benoitovou (7:6, 6:7, 6:4) téměř čtyři hodiny, byl to Váš nejtěžší zápas v kariéře?
„Ano, bylo to hodně náročné hlavně psychicky, protože už v druhém setu jsem měla mečboly. Cením si toho vítězství hodně. Ale nejvýše postavená tenistka, s kterou jsem zatím hrála, byla Belgičanka Wickmayerová, která byla nejvýše 12 na světě. Prohrála jsem 5:7, 4:6, myslím, že ten zápas mi dal hodně, protože jsem zjistila, že můžu hrát s kýmkoliv vyrovnaně.Ve vypjatých koncovkách zápasů si ale věřím, že s každým vyhraným těžkým zápasem je to lepší a lepší.“

 Největší žebříčkový skok udělala v letošní sezoně podle statistik Martéta Vondroušová a Australanka Ashleigh Bartyová, které se zlepšily shodně o 309 míst. Vy jste toto číslo ještě výrazně překonala. Nemáte obavu z očekávání a tlaku, který na Vás po tak velkém žebříčkovém postupu v posledních dvou letech bude?
„Ani ne, já si chci tenis hlavně užívat a nestresovat se tím, co si ostatní myslí. Ale v příštím roce bych si ráda poprvé zahrála kvalifikaci některého z grandslamových turnajů. Nejlépe na Wimbledonu, hrála jsem ho v juniorce a je pro mě velkou motivací hrát tam i mezi ženami."

Monika Kilnarová patří k velmi pohledným tenistkámFoto Instagram.com

 Když už jsme u Markéty Vondroušové, se kterou jste prakticky stejně staré, je pro Vás její kariéra inspirací, čeho všeho lze dosáhnout?  
„Určitě, Markétu znám už od mala, jsem ráda, že se jí daří a doufám, že se sní budu potkávat na grandslamech. Já jsem s holkama vyhrála juniorský Fed cup do 16ti let, takže je určitě můj velký sen zahrát si stejně jako Markéta i Fed cup mezi ženami.“

Profesionální tenis je velmi náročný fyzicky i psychicky. Je něco, čeho se ve své tenisové kariéře obáváte?
„Zranění a psychického vyčerpání, protože sezóna je velmi dlouhá a vyčerpávající. Dříve jsem dělala krasobruslení, ale to mě nebavilo tolik jako tenis. A taky si někdy chodím zahrát basket.“

Monika KilnarováFoto Profimedia.cz

 V dnešním profesionálním sportu se klade maximální důraz kromě tréninku a fyzické přípravy i na jídelní režim. Jak Vy osobně se věnujete své životosprávě?
„Když jsem doma jím zdravě, ale na turnajích je to trochu horší, protože ne vždy se dá najít restaurace se zdravým jídlem.“

V uplynulé sezoně se na místě světové jedničky vystřídalo pět hráček. Je to pro tenis spíše dobře, nebo špatně?  
„Myslím, že to je dobře, aspoň je vidět, že má každý šanci dostat se na vrchol.“

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud