Pavel Novotný
9. prosince 2017 • 18:35

Kdo se víc nadře a kolik naběhá? Zajímavé srovnání fotbal vs. tenis

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal, hokej, cyklistika, tenis a mnohé další. Prakticky všechny sporty na profesionální úrovni vyžadují maximální fyzickou připravenost. A s rozvíjející se moderní technologií se zvyšují i možnosti, jak tuto odolnost zjistit. Už běžně se sledující fyziologické funkce sportovce během tréninku i řada jiných dat. Mezi ně například patří i ty o uběhnuté vzdálenosti, kterou zvládnou špičkoví fotbalisté. Zkusili byste si ale tipnout, jak jsou na tom tenisté?



Na ten zápas nejde zapomenout. Téměř šest hodin se ve finále Australian Open v roce 2012 řezali Novak Djokovič a Rafael Nadal, než se z vítězství mohl radovat srbský tenista. I když, radovat... Oba hráči byli při závěrečném ceremoniálu tak zničení, že sotva stáli na nohou.

A zdaleka nejde o jedinou takovou událost. Řadu případů pamatují především fanoušci na French Open, který se ne náhodou označuje za nejtěžší turnaj světa. Mnohahodinové často pětisetové bitvy na pařížské antuce vyžadují po tenistech maximální fyzickou připravenost.

Nic na tom nezměnilo ani letošní počínání desetinásobného "vlastníka" tohoto turnaje Rafaela Nadala, který během svého tažení zpravidla nepotřeboval na výhru více než dvě hodiny na kurtu a maximálně tři sety.

VIDEO: Nezapomenutelné momenty z Australian Open 2012

A tak zatímco známým faktem je, že fotbalisté během svých zápasů naběhají povětšinou mezi deseti až dvanácti kilometry, u tenistů už tento údaj tak známý není. Server atpworldtour.com tak přišel s netradiční statistikou z posledního letošního zápasu na Turnaji mistrů mezi Grigorem Dimitrovem a Davidem Goffinem. A byly to hodně zajímavé údaje.

Utkání, které nakonec vyhrál bulharský tenista po setech 7:5, 4:6 a 6:3, trvalo přesně dvě hodiny a 30 minut. Za tuto dobu oba tenisté naběhali v průměru cca 2400 metrů. Pilnější byl v tomto ohledu Dimitrov, jež se dostal přes hranici dvou a půl kilometru za zápas.

Pro milovníky statistik mohou být zajímavá i další data. Průměrná rychlost úderů obou tenistů se pohybovala kolem 124 kilometrů za hodinu. Dimitrovův nejrychlejší dosáhl 181 kilometrů za hodinu, Goffinův byl o třicet jednotek nižší.

Grigor Dimitrov porazil ve svém úvodním zápase na Turnaji mistrů ThiemaFoto Reuters

A servis? Čerstvá světová trojka na svého soupeře pálila první podání s průměrnou rychlostí 188 km/h, Belgičan se dostal na 185 km/hod. Druhý servis oba borci drželi prakticky shodně na 145 kilometrech za hodinu. Rekordní podání londýnského finálového klání si co do rychlosti připsal Dimitrov, když vypálil pumelenici letící rychlostí 193 km/hod.

Pro zajímavost, nejrychlejším servisem světa stále zůstává rána s kariérou se loučícího Australana Sama Grotha z roku 2012, kdy na challengeru v Busanu na svého nešťastného soupeře vyslal šlehu letící rychlostí 263,4 km/h. U žen se tímto primátem pyšní Němka Sabine Lisická, ktrá v roce 2014 vytáhla podání s razancí 210,8 kimometrů v hodině.

Finále Turnaje mistrů
  GRIGOR DIMITROV DAVID GOFFIN
UBĚHNUTÁ VZDÁLENOST 2582 metrů 2371 metrů
PRŮM. RYCHLOST ÚDERŮ 127 km/h 121 km/h
NEJRYCHLEJŠÍ ÚDER 181 km/h 151 km/h
SERVIS    
PRVNÍ PODÁNÍ (PRŮMĚR) 188 km/h 185 km/h
DRUHÉ PODÁNÍ (PRŮMĚR) 144 km/h 146 km/h
NEJRYCHLEJŠÍ PRVNÍ PODÁNÍ 193 km/h 179 km/h
NEJRYCHLEJŠÍ DRUHÉ PODÁNÍ 154 km/h 153 km/h

VIDEO: Nejrychlejší servis světa vypálil Sam Groth

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud