16. března 2010 • 12:56

Konec! Nicole Vaidišová se loučí s tenisem

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

A je to definitivní. Někdejší obrovský talent českého tenisu Nicole Vaidišová ukončila svoji kariéru. Tenistka, která se v roce 2007 vyhřívala na sedmém místě světového žebříčku, plánuje v létě svatbu s Radkem Štěpánkem.



Byla to naděje, kterou český tenis neměl léta. Blonďatá tenisová princezna už dávno před dovršením plnoletosti ubezpečovala, že se jednou stane světovou jedničkou. Dlouho nebyl důvod jejímu sebevědomí nevěřit.

Vaidišová se mezi světovou elitu propracovala brzy. Už v roce 2006 hrála semifinále Roland Garros, od postupu do finále přes Kuzněcovovou ji tehdy dělilo doslova jen pár míčků.

Mezi nejlepší čtyři se pak probojovala ještě o rok později na Australian Open. Byla sedmou hráčkou světa, čekalo se, co předvede dál. Nepředvedla nic. Kromě několika emočních výlevů na kurtech už dokázala jen střádat jednu prohru za druhou.

Když dnes renomovaný americký server tennisreporters.net přišel s informací, že Vaidišová ve dvaceti letech končí svou kariéru, nacházela se Češka na 176. místě žebříčku. To je opravdu hodně smutný pád.

Nicole Vaidišová s Radkem ŠtěpánkemFoto Blesk
Štěpánek a Vaidišová: Svatba! Letos v Česku »

Ale vlastně to k takové pointě už dlouho směřovalo. Když byla na cestě vzhůru, lidé kolem ní si pochvalovali, jak to má dlouhonohá krasavice v hlavě srovnané. Jenže právě s její hlavou začal být problém, jakmile se Vaidišové přestalo dařit.

Po Wimbledonu 2007 ji trápila mononukleóza, hned po ní se dostavilo hluché období. Dívka, která byla zvyklá jen na úspěchy, najednou poznala i slovo krach. Na Australian Open 2008 se představila hlavně jako divoký křikloun, chvíli poté se profesně rozloučila s koučem Alešem Kodatem, svým nevlastním otcem.

Od té doby už to bylo hodně zlé. Nepovedla se ani následná spolupráce s Davidem Felgatem, ani pokus o návrat ke Kodatovi. Přestala dávat tenisu všechno, sport sám ji přestal bavit.

Kodat ještě před rokem a půl tvrdil: "Nicole krizi překoná. Jen jde o to za jak dlouho." V tom se ovšem spletl. Vaidišová stále prohrávala, na ostatní kolem byla nevrlá, na grandslamech si dovolila nevídaný luxus nepřijít navzdory pokutám po utkáních mezi novináře.

A vzhledem k prohrám se už brzy na grandslamy ani nedostala. Vypadla z první stovky, pomalu se na ní začalo zapomínat. Minulý měsíc vypadla ve druhém kole turnaje v Memphisu. Pak jí ještě zvali organizátoři turnaje v Miami, ale Vaidišová jejich divokou kartu odmítla.

Tohle je definitivní konec. V létě si chystá vzít svého slavného přítele Radka Štěpánka. Tehdy o ní ještě uslyšíte. Pak? Možná už ne.

Nicole Vaidišová
Nicole Vaidišová

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud