Jan Kukal
25. března 2010 • 11:50

Kukal: Štěpánek může Vaidišové pomoci

Autor: Jan Kukal
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec kariéry Nicole Vaidišové ve dvaceti letech vypadá jako blesk z čistého nebe, ale v tenise to vlastně není nic nového. Tracy Austinová, Andrea Jaegerová, Jennifer Capriatiová, Martina Hingisová a armáda dalších takhle brzy zanechaly tenisu. A vždy to mělo společné znaky.



Byly výborně a velmi přísně vedené rodinnými příslušníky a zazářily ještě jako děti. Vaidišová už v šestnácti atakovala nejvyšší mety, takhle rychle se dostala daleko. A to, že nyní udělá pauzu, je naprosto správné. Kdyby její kariéra pokračovala takto dál, čekal by ji osud hráčů a hráček, kteří nejsou po třicítce jako polovzdělanci připraveni na život po tenise. WTA by měla požadovat po mladých hráčkách, pokud chtějí absolvovat plný počet turnajů, aby měly hotovou maturitu.


Velkou vinu dávám také armádě lidí s kufříky a v luxusních oblecích. Jsou to manažeři, kteří podepisují čtrnáctileté děti. Firmy s oblečením či výrobci raket s nimi v tomhle věku uzavírají dlouhodobé smlouvy, s klauzulí o prvním místě na světě, s obrovskými prémiemi - a tím vytvoří velký tlak nejen na ty nehotové děti, ale i na trenéry a všechny okolo. Rodina se dostane do strašlivého presu, kterému je velice snadné podlehnout.


V ženském tenise je oproti mužskému navíc jeden problém. Chlapi sice nejsou žádní velcí kamarádi, protože tenis vychovává k velkému egoismu, ale snáší se mezi sebou a mají v šatně legraci. Zprávy z té ženské mám sice z druhé ruky, ale tam žádný smích slyšet není. Tenistky se nenávidí, a když už nějaké kamarádství vznikne, bývá falešné.

Nicole VaidišováFoto Jaroslav Legner


Ty holky nemají možnost se vůbec rozptýlit a něco vážného studovat na turnajích také nejde. Nemají vůbec nic a hrají tenis, ať už na kurtu nebo v hlavě, čtyřiadvacet hodin denně. Pak je to semele a postupně začnou i hru samotnou nenávidět.


Navíc do toho často vstoupí vztah. Dívky zjistí, že tenis není jedinou příjemnou věcí na světě, a trenér-rodinný příslušník na ně ztratí vliv.
Nejlogičtější únik pro tenistku je svatba. Jenže jak jsou ty holky vychovávané k obrovskému egoismu a vše dostávají na zlatém podnose, tak šťastně vdaných světových hráček nenapočítáme ani desítku.


Nevím, jak to dopadne s Nikolou, ale myslím si, že Radek Štěpánek by ji v budoucnosti mohl hodně pomoct. On totiž na rozdíl od ní má tenis strašně rád a až na ni bude mít víc času, může ji hodně pozvednout.

Nicole VaidišováFoto Pavel Mazáč SPORT


Vůbec nepochybuji o tom, že se Vaidišová do světa vrcholového tenisu, v němž se jí dařilo, pokusí vrátit. Všechny to udělaly. Tenis je obrovská droga, pocit z vítězství je lepší než orgasmus a postupně vám začne chybět. A také ty ženy nakonec zjistí, že nic jiného než tenis líp neumějí. To je u všech stejné.


Nevím dopředu, jak by mohla být její druhá, obnovená tenisová kariéra úspěšná, ale má všechny předpoklady pro to, aby byla. Když dospěje jako žena, začne si víc vážit potenciálu, který má, a zlepší svou frustrační toleranci, může být zase hodně vysoko.

Jan KukalFoto Archiv Sport

Autor je bývalý tenista a trenér

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud