Zdeněk Janda
23. února 2010 • 10:03

"Hit" na Jágra hitem. Mluví se o střetu velikánů

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Rána. A bum. Jaromír Jágr padá k ledu. Moment ze zápasu s Rusy, který vejde do olympijských dějin. Střet současného krále NHL s tím někdejším. Čtyřiadvacetiletý ruský car versus osmatřicetiletý veterán. O tom se bude dlouho mluvit.



Brutální. Drsný. Nevídaný. Zámořští reportéři se při popisování způsobu, jakým ruský útočník sestřelil českou legendu, předháněli v nejrůznějších označeních.

Tenhle „hit“ se každopádně stal hitem číslo jedna i všech zpravodajských článků a televizních debat.

Ovečkinův hit na Jaromíra Jágra
Video se připravuje ...


Na webu Sports Illustrated se objevilo: Ve 42. minutě udeřilo na Západním pobřeží zemětřesení. O síle osmi stupňů na Richterově škále.

Za to zemětřesení může hráč s číslem 8. Právě tohle nosí Ovečkin.

Pravidlo 540 - zásah do oblasti hlavy a krku

a) Hráči, který jakoukoli částí svého těla směřuje úder či ránu do oblasti hlavy a krku soupeře nebo „narazí“ či „natlačí“ soupeřovu hlavu na ochranné sklo na hrazení, se uloží dle uvážení hlavního rozhodčího:

- menší trest + automaticky osobní trest (2‘ + 10‘)

- větší trest + automaticky osobní trest do konce utkání (5‘ + OK) * trest ve hře. b) Hráči, který zraní soupeře zásahem do oblasti hlavy a krku, se uloží trest ve hře

Hlavní téma: Byl to čistý zákrok? Sám Jágr reagoval v klidu: „Tohle neřeším, rozhodčí to neodpískali, takže to bylo čisté,“ vykládal po utkání. Ale bylo vidět, že má po Ovečkinově ráně rozbité plexisklo.

„Takže to tak čisté nebylo, co?“ usmál se.

„Sporné to bylo určitě,“ řekl k tomu kouč Vladimír Růžička. „Byl to čistý hit,“ reagoval naopak útočník Martin Havlát. A stejně se vyjadřovali i ostatní spoluhráči.

Jedno je jisté - podle pravidel NHL to bylo skutečně naprosto čisté. Výklad pravidel IIHF, podle nichž se turnaj hraje, je trochu přísnější, ale i tak to nejspíš bylo v pořádku.

 

Foto 
Ovečkin: Vážím si toho, že Jágr není slečinka >>>
Vladimír Růžička dává pokyny kapitánovi týmu Patriku Eliášovi Vladimír Růžička dává pokyny kapitánovi týmu Patriku EliášoviFoto Barbora Reichová (Sport)
Rozhovor: Růžička řízne proti Lotyšům řízne do sestavy >>>
Jaromír Jágr před gólmanem Nabokovem.Foto Barbora Reichová SPORT

Nejvíc bolí ta moje chyba, litoval Jágr >>>
Bitva skončila - hokejisté Ruska a Česka se zdraví po utkání.Foto Barbora Reichová SPORT
Češi po velké bitvě prohráli s Ruskem >>>
Alexander Ovečkin oslavuje se spoluhráči výhru nad Českem. Alexander Ovečkin oslavuje se spoluhráči výhru nad Českem.Foto  ČTK/AP
Rusové na Ovečkina: Proč jsi Jágra neoddělal?! >>>

„Bylo to čisté i podle mezinárodních pravidel. V nich záleží, kam byl ten hit vedený - kdyby byl na hlavu, je to faul. Ale v tomto případě byl vedený na prsa, až pak se to sklouzlo na hlavu,“ uvedl jeden ze zkušených mezinárodních rozhodčích, který si přál zůstat v anonymitě.

Takže to sudí podle něj posoudili správně. Možná by to bylo jiné, kdyby zápas řídili Evropané,. Ale vzhledem k tomu, že oba sudí byli Kanaďané, dalo se čekat, že to jako faul neposoudí.

Alexander Ovečkin a Jaromír Jágr po utkání.Foto Reuters


Ale zdá se, že to bylo správné rozhodnutí. Navíc Jágr v osudný moment kontroloval puk, což je další indicie potvrzující, že se jednalo o zákrok v rámci povolených mantinelů.

Jágr se po drsné srážce, po níž by „normální“ smrtelníci zůstali ležet několik minut, bleskurychle zvednul.

Ale přesto pohromě už nezabránil. Po bleskové akci zvýšili Rusové na 3:1 a zasadili Čechům rozhodující úder.

„Měl jsem to řešit jinak, byla to moje chyba. A to mě mrzí nejvíc, bolest odezní rychle. Tohle hned tak ne,“ vyprávěl Jágr, který se neschovával za žádné fráze.

Není to poprvé, co se takhle zachoval. To je celý on - nehledá výmluvy. Vzpomeňte na poslední šampionát, v němž nezahrál ideálně ve čtvrtfi nále se Švédy. A uznal: „Porážku beru na sebe!“
Přesně to udělal i teď.

„Cítil jsem se, že jsem zklamal spoluhráče,“ říkal. Jakožto největší hvězda se nezříká odpovědnosti. Ani ve Vancouveru.

ANKETA: BYL OVEČKINŮV ZÁKROK FAUL?

PETR NEDVĚD, útočník Liberce a veterán NHL NE
„U nás v lize by to byl faul na kriminál, úder do hlavy a trest do konce utkání. V NHL je ale takových zákroků pět, šest za zápas a nepíská se to. Ono je totiž hrozně těžké v takové situaci někoho trefi t, aniž byste se dotkli jeho hlavy. V tomhle konkrétním případě šlo o to, že Ovečkin jel bez puku, nepotřeboval mít hokejku na ledě a byl narovanej, kdežto Džegr puk vedl a tím pádem musel být trochu sehnutý. Navíc zrovna dělal kličku a v tu chvíli vždycky trochu ztratíte balanc. Mě spíš příjemně překvapilo, jak Jarda rychle vstal a zapojil se zase do hry, to klobouk dolů. Troufám si říct, že někdy před deseti lety by zůstal ležet a spekuloval by...“
JAN PLATIL, obránce Třince NE
„O faulu nemůže být řeč, tohle byl rozhodně čistý zákrok, který je v NHL naprosto běžný. Musíme vzít v úvahu, že zápas pískali kanadští rozhodčí a ti za něco podobného v životě nebudou vylučovat. Ovečkin to navíc udělal dobře. Měl ruce dole, Jágr dostal do hlavy jen proto, že ji při pokusu o kličku sklonil. Pak to může vypadat špatně, ale ve skutečnosti to byl krásný strom na prostředku hřiště. Jágr měl ještě kliku, že je sám hodně urostlý. Mít bradu o trošku níž, tak dostane ránu přímo do ní a už by se podle mě nezvedl.““
JOSEF ŘEZNÍČEK, extraligový rekordman v počtu zápasů NE

„V první moment se mi to zdálo jako faul, ale když jsem si to pustil desetkrát, zjistil jsem, že to tak není. Vypadalo to nepříjemně, ale to bylo tím, do jaké situace se Jarda dostal a v jakém byl pohybu. Ovečkin to měl perfektně načasované, vůbec nezvedl ruce, nebylo tam koleno, netrefi l Jardu do obličeje. Jágr byl v prudké bogně a možná to pro něj bylo i lepší, než kdyby stál pevně na nohou a pak padal z výšky. To tělo dostane větší ránu. Jardovi sice prasklo plexi, ale to se mu spíš stalo nárazem o led.“

 

Alexander Ovečkin a Jaromír Jágr po utkání.
Alexander Ovečkin a Jaromír Jágr po utkání.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud