24. února 2010 • 06:47

Lotyšok odvrácen. Český tým zachránil Krejčí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
21
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gól Davida Krejčího v šesté minutě prodloužení odvrátil hrozící blamáž české hokejové reprezentace na olympijských hrách ve Vancouveru. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky porazili v osmifinále Lotyšsko 3:2 v prodloužení a postoupili do čtvrtfinále, ve kterém se v noci ze středy na čtvrtek utkají s Finskem.



Zápas nedohrál útočník Jaromír Jágr, jenž ze hry odstoupil na začátku druhé třetiny. Osmatřicetiletý hráč není stále fit po tvrdé strážce s Alexandrem Ovečkinem v nedělním souboji proti Rusku. Podle prvních zpráv ho bolí krční páteř.

Čtěte dále: Jágr nedohrál. Vynechá i čtvrtfinále?

Český tým do prvního zápasu play off nastoupil poprvé na turnaji v červených dresech. Stejně jako v předešlém souboji s Lotyšskem v základní skupině byl na začátku aktivnější, vypracovat si tříbrankové vedení za pět minut se mu ale tentokrát nepodařilo.

Utkání jsme sledovali ONLINE. Komentovali Alois Hadamczik, herec Michal Suchánek, expert deníku Sport a český fanoušek »

Přesto se poměrně rychle dostal do vedení. V 6. minutě při přesilové hře otevřel skóre bekhendovou dorážkou Rolinek. Lotyši po inkasované brance mírně zvýšili aktivitu a Vokouna v 11. minutě vyzkoušel Daugavinš. Více práce však měl Masalskis, který o minutu později nestačil na přesnou Fleischmannovu střelu.

Třetí gól mohl přidat Vašíček, ale neuspěl stejně jako následně Čajánek, jenž trefil jen tyč. Převaha českého mužstva pokračovala i při přesilové hře soupeře, při které měl více práce než Vokoun brankář Dinama Riga.

Tomáš Fleischmann vstřelil gól, až z toho padl na zadek.
Tomáš Fleischmann vstřelil gól, až z toho padl na zadek.

Česká jednička se mnohem více zapotila v druhé třetině. Hned v úvodu v ní měl soupeř 94 vteřiny dlouhou přesilovou hru pět na tři, při které se gólman Floridy vyznamenal při Cipulisově dorážce. Při další lotyšské početní výhodě mohl po Masalskisově chybné rozehrávce zvýšit české vedení Vašíček, trefil však jen tyč odkryté branky.

Snížit mohli Vasiljevs nebo Berzinš, neuspěli však stejně jako na druhé straně po samostatné akci Havlát. To již Češi hráli bez Jágra, jenž ze hry v druhé třetině odstoupil a kouč Růžička tak v sestavě točil tři pravá křídla. Bez ohledu na to však byla hra hodně neurovnaná a plná nepřesností z obou stran.

Uklidňující třetí gól mohl přidat při Daugavinšově vyloučení Kuba, ale trefil jen vnější tyč. Další velkou šanci Židlického se štěstím zlikvidoval Masalskis. Skvělý zákrok musel předvést i Vokoun, jenž vychytal Mikelise Redlihse. Neproměňování šancí se ale nakonec Čechům nevyplatilo, Cipulis v 53. minutě snížil a ze závěru se stalo drama.

Další rána pro české hráče i fanoušky přišla o čtyři minuty později, když Mikelis Redlihs pohotovou dorážkou vyrovnal. Růžičkův tým poté zvýšil obrátky, snažil se zápas rozhodnout v normální hrací době, ale překonat potřetí Masalskise se mu nepodařilo. Muselo se tak prodlužovat.

Na počátku nastaveného času měli Češi štěstí, když prudký puk odražený od zadního mantinelu trefil Vokouna do betonu a zamířil jen těsně vedle tyče. V šesté minutě však přenechal Fleischmann puk Krejčímu, který prostřelil Masalskise a svým druhým gólem na turnaji poslal tým do čtvrtfinále.

Vstoupit do diskuse
21
Články odjinud


Články odjinud