26. února 2010 • 07:06

Kanadské hokejistky slaví olympijské zlato

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanadské hokejistky vyhrály potřetí za sebou olympijský turnaj. Ve finále porazily svého velkého rivala tým USA 2:0 díky dvěma gólům teprve osmnáctileté útočnice Marie-Philip Poulinové z první třetiny.



Druhou hrdinkou zápasu byla brankářka Shannon Szabadosová, která pochytala všech 28 amerických střel a stejně jako v semifinále proti Finsku udržela čisté konto.

V úvodu finálového utkání před zraky 16 tisíc diváků včetně legendárního Wayna Gretzkého a kanadského premiéra Stephena Harpera čelily domácí hráčky tlaku amerického výběru.

I díky několika skvělým zákrokům Szabadosové ho však přestály a v závěru první třetiny samy udeřily.Poulinová otevřela skóre svým čtvrtým gólem ve Vancouveru ve 14. minutě, kdy dostala zpětnou přihrávku od Jennifer Botterillové a mezi kruhy přesně vypálila.

MOV zuří: Alkohol na led nepatří >>>


Za necelé tři minuty přidala mladičká útočnice druhou branku po asistenci nejproduktivnější hráčky turnaje Meghan Agostaové, která jí přiklepla puk po vhazování.

Hvězda Agostaová zakončila své vystoupení na hrách s bilancí devíti branek a šesti asistencí z pěti duelů.Ve druhé třetině byly Američanky střelecky aktivnější, ale nebylo jim to nic platné. Szabadosová, s kterou se ještě před pár měsíci počítalo až jako s třetí brankářkou favorizovaného týmu, pokračovala v bezchybném výkonu.

Při třech startech na turnaji inkasovala jediný gól v utkání proti Švýcarsku. V poslední části už hráčky USA neměly na zvrat sílu.Američankám se tak rozplynul sen o zopakování triumfu z premiérového turnaje žen v Naganu 1998.

Polepšily si však oproti minulým hrám v Turíně, kde překvapivě prohrály v semifinále se Švédskem.Hokejisty získaly pro pořádající zemi osmé zlato na hrách, díky kterému Kanada dohnala nejúspěšnější výpravy USA a Německa.

Z triumfu se s nimi bouřlivě radovala i celá hala Canada Hockey Place s výjimkou kolegů z mužské reprezentace, kteří sledovali bujaré veselí na ledě v klidu se zaraženými výrazy ve tváři. Sidney Crosby a spol. mají před sebou semifinále proti Slovensku.

Finále:

Kanada - USA 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Poulinová (Botterillová), 17. Poulinová (Agostaová). Rozhodčí: Hoveová (Nor.) - Richardsonová (Kan.), Rolstadová (USA).
Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 16.805.

Sestavy:

Kanada: Szabadosová - MacLeodová, Bonhommeová, Kellarová, Sostoricsová, Mikkelsonová, Wardová - Piperová, Appsová, Wickenheiserová - Agostaová, Ouelletteová, Heffordová - Johnstonová, Irwinová, Vaillancourtová - Botterillová, Kingsburyová, Poulinová. Trenérka: Melody Davidsonová.

USA: Vetterová - Ruggierová, Cahowová, Engstromová, Chessonová, Bellamyová, Weilandová - M. Lamoureuxová, Potterová, Knightová - Chuová, Stacková, Zauggová-Siergiejová - Dugganová, Marvinová, Darwitzová - Lawlerová, Thatcherová, J. Lamoureuxová. Trenér: Mark Johnson.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud