28. února 2010 • 04:57

Finále snů ONLINE: Uspěje Kanada, nebo USA?

Autor: Tomáš Bělonožník
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dnes večer to vypukne (21:15 ČT2). O tom, kdo získá zlatou medaili z olympijského turnaje hokejistů, rozhodne zámořské finále snů. Kdo se bude na konci radovat - domácí Kanada, nebo podceňovaný tým USA? Deniksport.cz našel důvody pro triumf každého týmu.



Zápas Kanada - USA sledujte od 21:15 ONLINE ZDE »

Proč by měli vyhrát Kanaďané?

1. Disponují nesmírně silným útokem
13 hráčů. Co jméno, to hvězda. Z kanadských forvardů jde strach. Do zápasu kouč Mike Babcock pošle čtyři špičkové, naprosto vyrovnané útočné formace. Soupeř si tak jednoduše nemůže dovolit mít v obranných párech jediného slabého hráče. Z třinácti kanadských útočníků jich devět najdete v nejproduktivnější dvacítce bodování NHL. A daří se jim i na olympiádě, týmový průměr 5.33 vstřelené branky na zápas hovoří za vše.

ArchívFoto Archív

2. Hrají před domácím publikem
Kanada bude mít ve finálovém utkání výhodu domácího prostředí a dá se očekávat, že 19 tisíc diváků vytvoří v hale Canada Hockey Place opravdu bouřlivou atmosféru.

Zájem o lístky je obrovský, na černém trhu se prý cena za nejlepší sedadla šplhá až ke třem tisícům dolarů (cca 57 tisíc korun). Pro naprostou většinu Kanaďanů je totiž hokej jednoznačně sportem číslo jedna.

3. Zápas povedou kanadští rozhodčí
Je to praxe, která by například ve fotbale nikdy nemohla fungovat. Tři ze čtyř sudí, kteří budou na ledě při boji o zlato, jsou Kanaďané. Jako hlavní se vedle velezkušeného
Billa McCrearyho postaví Dan O'Halloran. Na čarách jim budou asistovat Fin Stefan Fonselius a třetí Kanaďan Jean Morin.

McCreary píská svou poslední sezonu, nepodlehne tedy tlaku diváků a vlastnímu pokušení pomoci na rozloučenou krajanům ke zlatým medailím? Pravděpodobně nikoliv, McCreary byl po celou svou kariéru příkladným profesionálem. Už v minulosti řídil například slavný semifinálový duel Kanady proti České republice v Naganu a ač nedávno přiznal, že dodnes má zdrceného Gretzkyho před očima, celé utkání tehdy zvládnul na výbornou.

ArchívFoto Archív

Proč by měli vyhrát Američané?

1. Mají v současnosti nejlepšího gólmana
Na papíře ten souboj možná vypadá nerovně. Že by byl Ryan Miller lepší než Roberto Luongo nebo dokonce Martin Brodeur? Na ledě je tomu ale opravdu tak. Brodeurovi se na olympiádě vůbec nedařilo a do finále tak takřka jistě jako jednička nastoupí Luongo. I kapitán místních Canucks má ale zatím se svými výkony daleko k dominanci, kterou v brankovišti předvádí Američan Miller.

Ještě loni byl Miller považován za obyčejného, možná lehce nadprůměrného gólmana. Letos se ale vyšvihl mezi elitu. V NHL táhne Buffalo do play-off a sám je horkým kandidátem na Vezina Trophy. Na olympiádě kraluje všem statistikám s
nejvyšší úspěšností zákroků (95,37 procenta) a nejnižším průměrem (1,04) inkasované branky na zápas.

2. Na olympiádě ještě neprohráli
Američané procházejí turnajem jako nůž máslem. Nejprve zvládli dvě "povinné" výhry nad Švýcary (3:1) a nad Nory (5:1), pak si ve strhujícím utkání poradili i s favorizovanou Kanadou (5:3).

Čtvrtfinále jim do cesty postavilo znovu Švýcarsko a ani tentokrát tým USA nezaváhal (2:0). V semifinále pak přišla opravdová lahůdka - přemožitelům české reprezentace, Finsku, nasázeli za třináct minut šest gólů. A kdo ví, na jakém čísle by se ukazatel skóre zastavil, kdyby se Američané neřídili odlišným zámořským pojetím fair-play, které velí neztrapňovat soupeře nekonečným přídělem branek.

3. Motiv pomsty
Po odplatě určitě prahnou oba celky, Kanaďané cítí, že by měli odčinit porážku ze skupiny, motivace Američanů je ale několikanásobně silnější. Dodnes totiž nezapomněli na rok 2002 a finále olympijského turnaje v Salt Lake City, ve kterém je právě Kanada připravila o zlatou radost před domácím publikem. Nedělní výhra by byla tím nejdokonalejším zúčtováním.

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud