27. února 2010 • 12:49

Kanadě pomohl sporný gól. Zase

Autor: pla
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokej umí tisíckrát překvapit, jedno je v něm ale jisté – jakmile dojde na sporný moment, vždycky to dopadne dobře pro Kanadu. Zdá se vám to jako nesmysl? Jenže ono na tom něco bude. Naposledy na to doplatili Slováci, když rozhodčí proti nim uznali v olympijském semifinále hodně diskutabilní gól.



Rozjetý slovenský tým měl v olympijském semifinále jeden hlavní cíl. Ustát počáteční kanadskou smršť, která ve čtvrtfinále dokonale zničila Rusy. Snad by se mu to i povedlo, nebýt situace ze 14. minuty.

Slovenské Nagano se nekoná. Do finále jde Kanada >>

To kanadský obránce Weber nahazoval puk od modré a jeho spoluhráč Marleau sklepnul puk ze vzduchu za brankáře Haláka. Gól! Nebo ne? Domácí se radují, Slováci se zlobí. Tahle trefa hodně zaváněla tím, že Marleau kotouč odehrál vysokou holí.

Kanada oslavuje branku, kterou Getzlaf zvýšil už na 3:0Foto ČTK


Rozhodčí se jde poradit s kolegou u videa, mimochodem českým arbitrem Pavlem Halasem. Přestože jasno nebylo ani z jednoho z nabízených televizních záběrů, ti dva po nějaké době rozburácí plnou vancouverskou arénu.

Gól uznávají. Slováci jen kroutí hlavou, do jejich branky pak spadnou ještě další dvě střely. Utkání nakonec prohrávají 2:3.

„A právě ten moment při Marleauově gólu byl klíčový,“ připustil slovenský útočník Jozef Stümpel.

Sami Kanaďané pak uznávali, že při první brance to bylo „hodně natěsno“. Shodně však opakovali názor, se kterým přišel útočník Dany Heatley: „Určitě to dopadlo přesně podle pravidel.“

Bez ohledu na to je ale nápadné, že podobné sporné situace se v podstatě pokaždé vyvinou ve prospěch Kanady. Ať už tomu říkáte štěstí nebo nadržování mocným, tyhle vypjaté duely zkrátka vždycky končí zpěvem hymny se slovy„Oh, Canada!“

Miroslav Šatan bojuje u hrazení o puk s Ericem Staalem
Miroslav Šatan bojuje u hrazení o puk s Ericem Staalem


Pamatujete třeba na „gól negól“ Maria Lemieuxe, kterým se Kanaďané zachraňovali v souboji s Čechy na olympiádě v Salt Lake City? Puk se tehdy po pokusu Supermaria dostal pod tělo brankáře Dominika Haška, z žádného pohledu nebylo jisté, že se ocitnul za brankovou čarou. Přesto rozhodčí gól uznali.

"Takhle to prostě bude - Ameriku a Kanadu budou tlačit. Já viděl, že to žádný gól nebyl, přesto jsem si byl téměř jist, že ho uznají," zlobil se obránce Pavel Kubina. Hašek dodával: "Říkal jsem si: Potřebujou pomoct, když jim to nejde. Tak jim asi pomůžou."

Tuhle olympiádu Kanada nakonec vyhrála. Ostatně stejně jako mistrovství světa o rok později. A že si nemůžete takhle narychlo vybavit, jak vypadal ve finále šampionátu 2003 vítězný kanadský gól? Ach ano, jistě: to byla ta sporná Carterova střela, kterou musel uznat až videorozhodčí…

Vstoupit do diskuse
13
Články odjinud


Články odjinud