28. února 2010 • 09:20

Demitra: Tahle porážka bude bolet do konce života

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
21
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obrovské zklamání prožívají hokejisté Slovenska, kteří sahali po historické medaili z olympijských her, ale nakonec odjedou z Vancouveru s prázdnou. S Finskem v boji o třetí místo vedli po dvou třetinách 3:1, ale v závěrečném dějství zápas ztratili.



Po čtyřgólové smršti od týmu Suomi byli svěřenci Jána Filce hodně skleslí a objevily se i slzy. Čtvrté místo, nejlepší pro samostatné Slovensko v historii, není pro hráče v současné chvíli žádnou náplastí.

"Byli jsme velmi blízko, pár minut od medaile. Hráli tady nejlepší hráči na světě. Porazili jsme Rusko, Švédsko. Škoda, bohužel to nevyšlo," řekl novinářům se slzami v očích obránce Ľubomír Višňovský.

Hrozně to bolí, smutní po prohře s Finskem Slováci >>>

"Jednou v životě jsme se dostali tak vysoko na olympiádě. Škoda, že jsme toho nevyužili. Strašně to bolí, vrátit to ale nejde."Útočník Pavol Demitra režíroval gólem a dvěma asistencemi ve druhé třetině obrat na 3:1.

Útočník Vancouveru ale bude mít svou domácí halu spojenou s negativní vzpomínkou.

Šatan střílí přes Pitkanena.Foto ČTK


"Zápas jsme si prohráli sami. Když vedeme 3:1, nesmíme se nechat vylučovat. Na jedné straně můžeme být hrdí na to, co jsme na olympiádě dokázali, ale na druhé straně je neuvěřitelné takto prohrát zápas. Čtvrté místo nikoho nezajímá, je to jako skončit poslední. Tahle chyba nás bude mrzet do konce života," řekl Demitra, který se dostal do čela kanadského bodování turnaje.

Gól a asistenci si připsal další produktivní útočník Marián Hossa, ale při jeho vyloučení v 49. minutě také vstřelil Fin Olli Jokinen vítěznou branku. "Hodně jsme chtěli medaili a je to pro nás momentálně hořká pilulka. Na začátku třetí třetiny jsme byli ve velmi dobré pozici, ale pak jsme byli často vylučováni a to nás stálo lepší výsledek. Některé fauly rozhodčí nemuseli pískat, ale s tím nic nenaděláme," prohlásil Marián Hossa.

Slováci v semifinále s Kanadou po snížení z 0:3 na 2:3 v závěru ve velkém tlaku sahali po vyrovnání. Stejně tak proti Finsku za stavu 3:4, ale štěstí v koncovce při nich opět nestálo.

Finové slaví bronz.Foto ČTK


"Myslím si, že všichni můžeme být hrdí. V celém turnaji jsme předvedli hodně dobrého," připojil Marián Hossa.Kvůli olympiádě se vrátil po téměř šesti letech do reprezentace sedmatřicetiletý Žigmund Pálffy, který po přerušení kariéry v roce 2006 hraje třetí sezonu ve slovenské Skalici. Také on cítil hluboké zklamání.

"A tyto pocity v nás asi zůstanou po celý život. Oslabení nás stála spoustu sil. Kluci, kteří hráli přesilovky a pak i oslabení, byli dost vyčerpaní," řekl jediný zástupce slovenské extraligy na turnaji.

Slovensko nezvládlo třetí třetinu. Bronz slaví Finové >>>

Pálffy si postěžoval na metr kanadských sudí z NHL Paula Devorského a Brada Watsona. "Rozhodčí některé fauly nemuseli odpískat, prakticky nás to stálo bronz. Hodně to bolí. Góly, které jsme dostali ve třetí třetině, byly hodně kruté. Člověk by se pomalu nesměl dotknout soupeře, aby nešel ven. Za stavu 3:1 jsme se radovali, ale bylo to příliš brzy," dodal Pálffy.

Slováci sice v oslabení dali gól na 3:1, ale také při svých trestech inkasovali tři branky.Pálffy byl ve Vancouveru jedním z osmi slovenských mistrů světa z roku 2002 z Göteborgu, kde tým triumfoval rovněž pod Filcovým vedením.

Jurčina smutně pozoruje finskou radost.Foto ČTK


Spolu s Pálffym historický úspěch pamatovali ze současného mužstva ještě Višňovský, Martin Štrbák, Jozef Stümpel, Miroslav Šatan, Lubomír Bartečko, Michal Handzuš i nyní třetí gólman Rastislav Staňa. Olympijský turnaj může znamenat konec úspěšně generace, která dokázala posbírat na světových šampionátech kompletní sbírku medailí.

"Bylo to asi naposledy, co jsme se sešli takto pohromadě. Chtěli jsme něco dokázat," podotkl Handzuš. "V takovém složení to už nikdy nebude, to se nikdy nevrátí. Člověk se chtěl loučit s medailí, ale bohužel," doplnil Višňovský.

V roce 2011 bude Slovensko poprvé v samostatné historii hostit mistrovství světa a někteří hráči z úspěšné generace by se mohli ještě doma představit. "To se uvidí. Momentálně nad tím nepřemýšlím," doplnil Handzuš.

Višňovský se také nechtěl pod vlivem emocí rozhodovat, co bude dál. "Nějaký čas si to rozmyslím," řekl bek Edmontonu.

Šatan střílí přes Pitkanena.
Šatan střílí přes Pitkanena.


Vstoupit do diskuse
21
Články odjinud


Články odjinud