28. února 2010 • 11:16

Selänne se loučí s reprezentací bronzem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finský hokejista Teemu Selänne snil o olympijském zlatu, nakonec byl ale ve Vancouveru spokojený i s bronzem a prvním místem v historickém žebříku produktivity. Sobotním úspěšným zápasem o třetí místo proti Slovensku uzavřel svou bohatou reprezentační kariéru.



Devětatřicetiletý útočník v ní získal ještě bronz v Naganu a stříbro v Turíně, stejně hodnotné medaile má i z mistrovství světa z let 1999 a 2008.

"Zlato byl můj sen, ale i bronz je vynikající. Po 23 letech v národním týmu to je pro mě snový konec," zářil Selänne po obratu se Slováky. V utkání prohrávali Seveřané 1:3, třemi rychlými góly ale svého soupeře srazili do kolen.

"Hokej je zvláštní hra. Nikdy nevíte, co se stane," připomněl i předchozí semifinálový debakl 1:6 od USA, který se mu znovu vybavil i v nepovedené druhé třetině se Slováky. "Byl to zápas stejný jako celý turnaj. Prostě nahoru a dolů, ale s vítězstvím v pravý čas."

Populární Fin už před 17 lety platil za elitního kanonýra, v dresu Winnipegu Jets tehdy 76 brankami překonal nováčkovský rekord v NHL. Na svůj největší zámořský úspěch si ale musel počkat mnohem déle. Stanleyův pohár vyhrál až jako sedmatřicetiletý hráč Anaheimu v roce 2007.

Pak zvažoval konec kariéry, ale dres Ducks v průběhu další sezony znovu oblékl.Letošní hry jsou pro Selänneho již páté. Naposledy chyběl v roce 1994 v Lillehammeru při svém angažmá ve Winnipegu. Na další už se ale rozhodně nechystá.

"Teď je definitivně konec. Naučil jsem se za ty roky nikdy neříkat nikdy, ale myslím, že tohle byl můj poslední zápas v národním týmu," potvrdil Fin a označil za pravděpodobný i svůj letošní konec v NHL.S olympiádou se loučí i jako historicky nejproduktivnější hokejista, který na turnajích pod pěti kruhy nastřílel v 31 zápasech 16 branek a přidal 21 asistencí.

"Když hrajete dobře, dobré věci se stávají," řekl Selänne, který ve Vancouveru předstihl v kanadském bodování Harryho Watsona, Valerije Charlamova a Vlastimila Bubníka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud