26. února 2010 • 09:45

Bauer tvrdí: V padesátce patřím k favoritům

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukáš Bauer je jedním z favoritů na triumf v klasické padesátce, nedělním závodu na olympijských hrách ve Vancouveru. Sám se o svých ambicích nebojí mluvit, ale ví, že není jediným běžcem, který myslí na zlatou medaili. Kdyby ale zlato získal, věnoval by ho za podporu manželce Kateřině.



"Nebojím se říct, že patřím k favoritům padesátky. Ale bude rozhodovat samotný závod, počasí. A doufám, že si naši servismani dodrží ten rytmus a lyže budou perfektní," řekl Bauer.

"Je šest lidí, s kterými musím stoprocentně počítat. A někdo může překvapit," uvedl.Na tratích ve Whistleru už vybojoval dva bronzy. Jeden sám na volné patnáctce a k druhému přispěl skvělým výkonem ve štafetě. Ve všech svých startech pak ukázal, že má výtečnou formu a klasiku umí.

S odlehčením Bauer mluvil o tom, že dvě bronzové medaile může rozdělit mezi své dvě děti Anetu a Matyáše. "A nebudou se hádat," přidal běžec, žijící na Božím Daru. Třetí medaile, nejlépe zlatá, by tedy patřila manželce Kateřině, bývalé běžkyni na lyžích. "Určitě, měla by být. A to by pak měla být zlatá, minimálně zlatá," řekl.

Podle Bauera není jednoduché podporovat vrcholového sportovce. "Musí se starat se o dvě aktivní děti a prakticky půl roku je mít sama na krku," konstatoval. K tomu přidal mediální zájem, díky kterému ho často někdo zastaví a chce podpis, když si vyjde s rodinou.

"To není něco, co rodinu nadchne, ale pořád ta podpora je obrovská. Proto pro manželku minimálně zlato," řekl běžec.Před začátkem her vyhlásil cestu za zlatem a mnozí říkali, že jeho šance přijde právě na padesátce. "Věřím, že z olympiády odjedeme s nejcennější medailí," řekl během her trenér Miroslav Petrásek.

"Buď si ji odvezu z padesátky a já věřím, že si ji odvezu, nebo se skloním před lepšími závodníky," řekl Bauer po euforii z nečekaného třetího místa štafety. "Ale výsledek na padesátce nebude rozhodující pro výsledek celý olympiády. Jezdím tady výborně," dodal.

Pokud cenný kov - jakýkoliv - získá, bude to jeho třetí ve Vancouveru a celkově čtvrtý olympijský. Z Turína už má doma stříbro. "Možná jsem hloupej, ale medaile nepočítám. Ale zahřeje to, když někdo s takovou statistikou přijde," řekl.

Potřebuje dobré výsledky, aby získal sílu do další tvrdé práce. Pocit vítězství vyplavuje endorfiny a dává sportovci energii. "Aby mě lyžování bavilo a aby i doma věděli, že neodjíždím zbytečně, že je to k něčemu. Co musí podstupovat rodina, snad za něco stojí," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud