27. února 2010 • 10:37

Nevidomý běžkař nejspíš nakonec nenastoupí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nevidomý Brian McKeever s největší pravděpodobností nedostane šanci stát se na klasické padesátce s hromadným startem prvním sportovcem, jenž se zúčastní zimních olympijských i paralympijských her. Třicetiletý kanadský běžec na lyžích, jemuž po nemoci zbylo pouze deset procent zraku, nebyl do závěrečného závodu her nominován.



Čtyřnásobný paralympijský vítěz McKeever doplatil na nečekaně dobrou formu svých kolegů. Kompletní kanadské kvarteto Ivan Babikov, Alex Harvey, George Grey a Devon Kershaw se vešlo ve skiatlonu mezi nejlepší šestnáctku a kanadští trenéři cítí, že každý z nich bude mít v maratonu šanci na medaili.

Tím nezbylo místo na McKeevera, jenž si vybojoval účast v kanadském olympijském týmu díky prosincovému vítězství v kvalifikačním závodě právě na 50 km. Kanaďané ještě podali žádost k Mezinárodní lyžařské federaci, aby mohli do padesátky nasadit mimořádně o jednoho závodníka více, tento požadavek však neměl prakticky žádnou šanci na úspěch.

"Musím být profesionál. Mám vybrat ty, kteří jsou na padesátce nejlepší. A je mi líto, že to takhle musím říct, ale všichni čtyři jsou rychlejší než Brian," řekl novinářům norský kouč kanadských běžců na lyžích Inge Braten.
"Myslím, že mohou všichni bojovat o medaili. A tak mám vyřadit jednoho z medailových kandidátů a dát místo něj Briana? Taková je prostě situace. Nelíbí se mi," dodal Braten.

Těžké rozhodování mohly Norovi ulehčit zdravotní komplikace, které si v nadsázce přál. "Musím jen doufat, že někdo z těch čtyř onemocní. Jinak se budu muset vrátit do Norska, protože lidé v Kanadě mi to nikdy neodpustí," uvedl s černým humorem Braten.

McKeeverův příběh si totiž ještě před hrami získal mezinárodní pozornost a jeho očekávané nedělní naplnění mohlo přepsat olympijskou historii a stát se jednou z událostí vancouverských her.

Kanadskému běžci na lyžích zbylo po prodělané Stargardtově nemoci v 19 letech pouze deset procent zraku, a to navíc periferního. Na svou olympijskou premiéru se připravoval netypicky studiem videonahrávky trati, z níž se snažil zapamatovat každý detail.

"Je to tvrdé. Nevím, jestli budu startovat, tak si držím palce. Byl by to splněný sen, ale ti ostatní čtyři tady jezdí hodně rychle a půjdou na medaili," řekl McKeever v pátek ještě předtím, než kanadští trenéři rozhodli o definitivním složení týmu pro maraton.

McKeeverovým nejlepším výsledkem mezi zdravými běžci bylo 21. místo na volné patnáctce na MS v Sapporu 2007, kde mimo jiné porazil všechny Čechy i současnou běžeckou hvězdu Pettera Northuga z Norska.

Pokud se nevidomý Kanaďan skutečně na start klasické padesátky v neděli nedostane, zůstane jedinými účastníky paralympijských a olympijských her kvinteto z letních sportů - dvě lukostřelkyně Paola Fantatová z Itálie a Novozélanďanka Neroli Fairhallová, jihoafrická plavkyně Natalie du Toitová, americká běžkyně Marla Runyanová a polská stolní tenistka Natalia Partyková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud