Martin Hašek
28. února 2010 • 05:00

Bauer jako Neumannová. Další šance na medaili

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžec na lyžích v mnohém kopíruje příběh své předchůdkyně z Turína
Poslední závod olympijských her a velká šance na zlato. Lukáš Bauer pojede dnes v závodě na 50 kilometrů klasicky s hromadným startem na závěr historicky nejúspěšnějších českých zimních Her o triumf, který mu ještě chybí.



V roce 2006 národ podobnou vypjatou situaci prožíval s Kateřinou Neumannovou. Tihle dva i jejich osudy jsou si hodně podobné.

Musím mít zlato. Běžec na lyžích Lukáš Bauer si v úvahách o zítřejší klasické padesátce na hrách ve Vancouveru stanovil přísný imperativ. Na rozdíl od boje Kateřiny Neumannové na třicítce bruslením před čtyřmi lety v Turíně zřejmě ještě nepojede svůj poslední olympijský závod. Co mají dvě veličiny českého lyžování společného?

ČEKÁNÍ NA ZLATO
15. února 2005 oslavila Kateřina Neumannová na MS v Oberstdorfu dvaatřicáté narozeniny. Měla v tu dobu za sebou už velkou kariéru, zlato jí ale stále chybělo. O dva dny později ho na bruslařské desítce vybojovala. Bauer je trojnásobný medailista z olympiády, má stříbro z MS, vyhrál Světový pohár a dvakrát Tour de Ski. Schází jen to zlato a dvaatřicet mu bylo už loni v srpnu…

4
Tolik medailí měla Kateřina Neumannová po své čtvrté lyžařské olympiádě v Salt Lake City v roce 2002.

Pokud Bauer zítra uspěje na klasické padesátce ve Vancouveru, dostane se na svých čtvrtých Hrách na stejné číslo.

ŠTASTNÍ RODIČE
Narození dcery v létě roku 2003 znamenalo pro Neumannovou impuls nové životní energie, která se s neuvěřitelnou silou projevila na tratích. Po návratu z mateřské pauzy začala její nejúspěšnější éra. Také Bauer získal svoji první velkou medaili, z olympiády 2006 v Turíně, po narození syna Matyáše. Od té doby se mu narodila i dcera Aneta a oba potomci se těší, až jim táta z Vancouveru přiveze medaile na hraní.

BLÁZNI DO TRÉNINKU
Schopnost zvládat těžkou dřinu byla u obou základním předpokladem úspěchu. Neumannová i Bauer jsou ve stále pohodlnějším světě českého sportu důkazem, jaká cesta vede ke slávě. Neumannová od mládí nabírala kilometry na Šumavě a ve volném čase sázela stromky v lese. Bauer si získal pověst lyžařského Zátopka. Neběhá sice v bagančatech, ale když už vyrazí, musí utíkat v tempu.

Lukáš Bauer.Foto ČTK
ZDRAVÍ
Neumannovou i Bauera provázely zdravotní potíže. Možná i proto si oba museli na svá nejlepší léta počkat až do období po třicítce. V Turíně navíc Neumannová zkolabovala po marném úsilí na klasické desítce, kde se dřela na špatně namazaných lyžích a večer ji museli křísit lékaři. Do slavného zlatého závodu na 30 kilometrů bruslením nastoupila na pokraji nemoci. Bauer si nechal vyoperovat mandle, má astma a ve studeném zimním vzduchu trpí jeho průdušky.

TRENÉŘI
Neumannová spojila kariéru s šumavským bardem Stanislavem Frühaufem, který v cíli bruslařské třicítky na olympijské trati v Pragelatu procítěně pronesl: „My jsme s Kateřinou tu knihu uzavřeli skutečně životním písmem.“ Bauer od svých patnácti let spolupracuje s koučem Miroslavem Petráskem. Připravuje si už svou zlatou větu?

ABSENCE TRUMFU
Po návratu z mateřské pauzy se Neumannová stala téměř neporazitelnou v závodě na 10 kilometrů volnou technikou. Jenže tahle trať na její životní olympiádě v Turíně chyběla, musela proto vrhnout všechny síly na maraton s hromadným startem. S Bauerem je to stejné. Jeho oblíbená klasická patnáctka, kde v posledních třech letech téměř nemá konkurenci, ve Vancouveru na programu nebyla. O zlato se musí pokusit v padesátikilometrovém maratonu s hromadným startem…

POČET OLYMPIÁD
I tady se obě lyžařské hvězdy zřejmě shodnou. Neumannová na prvních dvou olympiádách v Albertville a Lillehammeru sbírala zkušenosti, v Naganu získala první medaile, v Salt Lake City patřila k favoritkám a v Turíně se loučila zlatem. Bauer začínal v Naganu a Salt Lake City, v Turíně získal své první stříbro, ve Vancouveru září. A v záloze má ještě Hry v Soči v roce 2014.

Očima trenéra Miroslava Petráska


„Lukáš jezdí na olympiádě fantasticky. V klasice s ním nemám problém. Jeho výkony jsou super. Strašně se těším na neděli. Myslím, že by to tam mohl prodat. Nevím, jestli bude zlatej. Padesátka je strašně ošidný závod.

Doufám, že tady předvedeme výborný výkon jako servis a Lukáš nebude mít handicap v horších lyžích. Lukáš jezdí ve strašné pohodě. Doufám, že mu vydrží zdravíčko. My uděláme maximum, abychom mu pomohli.“

 


Bronzoví medailisté ze štafety na 4x10 kilometrů: Zleva Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal.
Bronzoví medailisté ze štafety na 4x10 kilometrů: Zleva Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud