3. března 2010 • 04:00

Záhrobský se pustil do týmu své dcery

Autor: frc, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za bronz lyžařky Šárky Záhrobské z olympijských her prý může návrat ke staré technice, kterou ji naučil. Slova otce a bývalého trenéra Petra Záhrobského utnula mlčení, které mělo trvat do konce sezony.



Rodič medailistky z Vancouveru po životním úspěchu překvapivě kriticky zhodnotil fungování dceřina týmu, kam od letošní sezony nepatří a který nyní vede kouč Antonín Strach.

Záhrobský chválil potomka za předvedený výkon v olympijském slalomu a měl radost z životního úspěchu a první olympijské medaile. „Obě kola jela výborně. Je to špičková lyžařka,“ řekl muž, který předtím dovedl dceru ke zlatu, stříbru i bronzu z mistrovství světa. Jenže…

Záhrobská slavila svou první olympijskou medaili i s českou vlajkouFoto Barbora Reichová (Sport)


Jeho hodnocení stylu jízdy však pro nový tým lyžařky nevyznělo pozitivně.

„Bylo jasně zřetelné, že si holka hned v prvním kole uvědomila, že přeučování techniky k ničemu nevede,“ tvrdil Záhrobský a narážel na to, že se s ním Šárka před sezonou v přípravě rozešla a dala přednost Strachovi, který byl čtyři roky jejím kondičním koučem a přítelem.

Změna podle otce nejlepší české lyžařky přinesla snahu vylepšit dosavadní styl, což prý byla chyba.

„Ve Vancouveru jela obě jízdy přesně tak, jako když trénovala se mnou, což jí přineslo skvělý výsledek. Přeučovat ženskou, když má svou techniku a jezdí tak dvacet let, nemá smysl,“ dodal Záhrobský, který nyní vede syna Petra.

K výkonům druhého potomka se chtěl původně vyjádřit obšírně až po sezoně, nakonec však začal už po olympiádě. Vadí mu hlavně zhoršení v obřím slalomu, kde chtěl jako trenér dotáhnout svou svěřenku rovněž na stupně vítězů.

Záhrobská přitom po loňském MS ve Val d´Isere avizovala, že se zřejmě zaměří zejména na slalom. V tom jí nyní patří 5. místo v hodnocení Světového poháru se ziskem 318 bodů a je jedinou závodnicí, která ve všech podnicích tohoto ročníku skončila v elitní desítce.

Loni ale ukončila sezonu jako druhá za Němkou Marií Rieschovou se součtem 459 bodů. Celkově je v pořadí SP čtrnáctá. Na to, aby obsadila jako loni 12. místo, jí chybí 41 bodů.

„Obřák jezdím špatně. Kostka stylu byla špatně složená, teď už jsem ji rozebrala, ale ještě nesložila správně zpátky. Vím přesně, co tomu chybí,“ přiznala Záhrobská.

Petr ZáhrobskýFoto Jan Hrouda SPORT


Otec byl konkrétnější. Podle něj jde o stagnaci, což je důsledek práce v týmu. Tam kromě trenéra Stracha patří i servisman Miloš Machytka a fyzioterapeutka Dita Schönfeldová.

„Za to je zodpovědný pan Strach. Šárka teď nemá trenéra specialistu a musí všechno řešit sama. Když si uvědomí, že má jezdit způsobem jako ve Vancouveru, bude zase vyhrávat,“ je přesvědčen šéf lyžařského klanu.

Záhrobská včera odcestovala do švýcarského střediska Crans Montana, kde ji o víkendu čeká závod v kombinaci, následně se přesune do německého Garmisch-Partenkirchenu na finále SP ve slalomu.

Šárka Záhrobská při prvním kole olympijského slalomu
Šárka Záhrobská při prvním kole olympijského slalomu


„Vzhledem k tomu, že bych byl rád, aby měla Šárka klid a mohla se soustředit na zbytek Světového poháru, vyjádřím se k panu Záhrobskému na tiskové konferenci koncem března. Neberte to jako neochotu, ale na Šárku je toho teď opravdu hodně,“ řekl Sportu Strach.

Už na olympiádě padla zmínka o tom, že v realizačním týmu dojde ke změnám. Řešit se budou i finance, protože manažerem Záhrobské je stále její otec.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud