24. února 2010 • 04:58

Sáblíková útočí na druhé zlato. Zařadí se mezi legendy?

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se dnes může zařadit do výjimečné společnosti gymnastky Věry Čáslavské či běžeckého vytrvalce Emila Zátopka. V závodě na 5000 metrů ji totiž čeká boj o třetí medaili z jedné olympiády. Patnáct měsíců na této trati neprohrála, je jasnou favoritkou na zlato. Čeká se od ní čtvrtá medaile české výpravy ve Vancouveru.



Kdyby rychlobruslařka Martina Sáblíková prohrála dnes v olympijském závodě na 5000 metrů (22.00, PP na ČT2), byl by to docela velký šok.

Z Vancouveru beru jakoukoliv medaili!Foto Profimedia.cz
Závod na 5 000 metrů sledujte od 22:00 ONLINE ZDE »

Tuhle trať totiž může nazývat svým hájemstvím, v němž k sobě nechá soupeřky nanejvýš přiblížit, ale pak je zase rázně odrazí. „Chtěli bychom zlato,“ říká trenér Petr Novák.

Sáblíková, světová rekordmanka na této trati, prohrála na pětce naposled 22. listopadu 2008 v závodě Světového poháru v Moskvě. Po sérii jedenácti výher – balancující kvůli zdravotním potížím mezi startem a ležením v posteli – podlehla svému tehdejšímu vzoru, Němce Claudii Pechsteinové. Dva roky ji tehdy dělily od poslední porážky a od té doby je znovu neporažena.

Martina Sáblíková má bronz!Foto Barbora Reichová (Sport)
„Pokud se nic zlého nestane, získá třetí medaili,“ předpovídá Johann Olav Koss, trojnásobný olympijský vítěz z Her v Lillehammeru, jeden z nejlepších rychlobruslařů historie. „Ale jistá si být nemůže, čeká ji těžký závod s velkou konkurencí. Ovšem pokud se jí povede, bude mít dvě zlata a bronz, což je výjimečné.“

Sáblíková by se tak zařadila nejen do české sportovní historie, ale i mezi rychlobruslařské legendy. Stala by se teprve čtvrtou ženou, která na jedněch Hrách ovládla obě vytrvalecké tratě. Jenže ji čeká soupeření s největší rivalkou sezony, Němkou Stephanií Beckertovou.

„Sáblíková je samozřejmě favoritka, ale k poražení. A Steffi je tou závodnicí, které se to nejspíš může podařit,“ uvedl německý trenér Markus Eicher. Hrozit budou i domácí. „Clara Hughesová nejela patnáctistovku. A umí pětku dotáhnout,“ varuje Sáblíková.

Aby nic nezanedbala, dokonce se ani příliš neveselila po nedělním bronzu v závodě na 1500 metrů. Místo tradiční oslavy v Českém domě, kam vyrazil s její medailí kouč, šlapala na kole. „Musela si při tréninku ještě trochu hrábnout, aby se svaly unavily víc než po patnáctce,“ líčil Petr Novák. „Na ledě pak musí před závodem ještě pořádně zabrat a před pětkou si stýskat: Mě bolí nohy, já se necítím. Kdyby mi říkala, že ostatním ukáže, bylo by to špatně.“

Martina je naše zlato...Foto ČTK/AP Kevin Frayer


A tak v pondělí rychlobruslařka po krevní dopingové kontrole obkroužila 40 kol, tedy 16 kilometrů. „Spíš se vozila. Ale jela kolo i tempem rychlejším než na pětku,“ dodával Novák. Včera si pak Sáblíková ještě naposledy před závodem osahala led, který je ve Vancouveru přetěžký. Kouč ji nechal jezdit závodním tempem. Už tenhle trénink mu mohl ukázat, jaký čas může v závodě očekávat.

„Den nebo dva před závodem poznám, jestli je to ono.“ Ovšem odhad výkonu nechtěl říct: „Dal bych návod soupeřkám, jak rozjet, kdyby náhodou Martina jela až na konci.“

I los totiž může lehce poupravit taktiku. Nicméně zatímco na patnáctistovku radil kouč Sáblíkové, aby první dvě kola odjela s rukama na zádech a ulehčila si, teď toho moc vymyslet nemůže. „Pětka je hop, nebo trop. Musí se rozjet a jet až do konce.“

V tréninku Novák občas Sáblíkovou naladí drobnou lží o čase na kolo. „Ale v závodě to nejde,“ říká chraplavým hlasem. V hale narvané halasícími fanoušky dostávají zabrat jeho hlasivky. „Skoro mutuju jako puberťák a kdybych chtěl křiknout víc, bylo by to asi, jako když zavyje pes.“ Rád ovšem bude dnes radostí křičet znovu.

Do bojů o medaile by dnes rádi promluvili i čeští běžkaři, které čeká štafeta na 4x10 km. Kvarteto Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal může těžit z dobré formy Lukáše Bauera i finišmana Koukala, který skončil s parťákem Kožíškem šestý v týmovém sprintu.

Radost z bronzové medaile. Radost z bronzové medaile.Foto ČTK
Štafetu běžců na lyžích s Lukášem Bauerem sledujte od 20:15 ONLINE ZDE »
Nejvíce medailí na jedné olympiádě
4 – Věra Čáslavská (gymnastika)
1968 (Mexico City)    4x zlato

3 – Věra Čáslavská (gymnastika)
1964 (Tokio)    3x zlato

3 – Emil Zátopek (atletika)
1952 (Helsinky)    3x zlato

3 – Robert Pražák (gymnastika)
1924 (Paříž)    3x stříbro

Martina Sáblíková má bronz!
Martina Sáblíková má bronz!



Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud