Martin Hašek
26. února 2010 • 23:06

Sáblíková viděla biatlonistu Björndalena

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po zisku tří olympijských medailí se dnes rychlobruslařce Martině Sáblíkové splnil další sen. Zachumlaná ve sněhové vánici sledovala další triumf legendárního norského biatlonisty Ole Einara Björndalena, který na posledním úseku dovezl zlato norské štafetě a sám získal už šestý titul.



Martina Sáblíková na tribunu dorazila zrovna ve chvíli, kdy její idol přebíral štafetu od reprezentačního kolegy Emila Hegle Svendsena.

Slavný Ole Einar Björndalen se vydával na poslední úsek v těsném kontaktu s Rakušanem Christophem Sumannem. Tihle dva svedli nezapomenutelný souboj na loňském mistrovství světa v Koreji. Dnes dojeli na první střeleckou položku vleže společně, ale po ní vyrážel Björndalen na trať s rozhodujícím náskokem.

Sice dvakrát dobíjel, ale Sumann netrefil hned první čtyři terče, musel na trestné kolo. Björndalen pak suverénně sundal všech pět terčů v položce vestoje. Každou ránu doprovázel aplaus ochozů. Pak už si jel pro svoji jedenáctou olympijskou medaili a šesté zlato.

„Já jsem přišla, až když se předávalo do posledního úseku. Viděla jsem, co jsem potřebovala a co jsem chtěla,“ pochvalovala si Sáblíková. „Hlavně jsem viděla Björndalena v akci, to se mi strašně  líbilo. Jak zvládnul poslední střelbu vestoje, to bylo úžasné.“

Sáblíkovou šestatřicetiletý norský biatlonista fascinuje. Jedenáctinásobný mistr světa se před čtyřmi lety vracel z olympiády v Turíně bez zlaté medaile, ve Vancouveru získal do dneška stříbro v individuálním závodě. Teď však po osmi letech od zlaté erupce v Salt Lake City přidal další triumf. Triumfoval tak už na třetích Hrách, jedno zlato má z Nagana 1998 a hned čtyři ze Salt Lake City 2002.

„Mám pro něho slabost. Medailí má moc a dokáže se na takový závod připravit. Doufám, že bych mohla závodit takhle dlouho,“ řekla Sáblíková.

Reprezentantka nejdřív doufala, že se s Björndalenem osobně setká. Závod ale probíhal ve vánici velkých mokrých kanadských vloček, a tak po něm pospíchala pryč.

„Vzkaž Lukášovi, že držím palce,“ řekla Martinu Müllerovi, manažerovi běžce na lyžích Lukáše Bauera před nedělní klasickou padesátkou. „Ještě nevím, jestli přijdu. Uvidím, jaké bude počasí.“

Češi skončili v biatlonové štafetě na solidním sedmém místě. Zdeněk Vítek dokonce v polovině závodu předával štafetu na čtvrtém místě, jen sekundu za Švédem Carlem Johanem Bergmanem.

„Švéďák jel přede mnou pět metrů, je dobrý se držet vepředu,“ těšilo Vítka.

Roman s Dostál s Michalem Šlesingrem pozici ztratili, ale sedmé místo obhájili.

„Sedmé místo je pěkné, není zlé. Trošku mě mrzí, že jsem úsek nezajel trošku líp,“ říkal Šlesingr, kterého moc nepotěšila sněhová chumelenice, v které se závod konal. „Je to hnus, tohle moc hrát nemám.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud