1. března 2010 • 11:00

Nejúspěšnější olympiáda v historii. 7 milionů za medaile

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skvělé, fantastické! Hry ve Vancouveru byly z českého pohledu nejúspěšnější olympiádou v historii. Šest medailí, z toho dvě zlaté, to je báječný účet. A také tučný. Z pokladny ČOV poteče medailistům téměř 7 milionů korun.



Na nejvyšší částku se může těšit Martina Sáblíková. Za dvě zlata a bronz jí patří 3,4 milionu, více než milion dostane také její kouč Petr Novák.

Ti dva se spolu s lyžaři zasloužili o to, že česká výprava počtem šesti medailí vyrovnala dosavadní rekord z roku 1984, díky dvěma zlatým a čtyřem bronzům dokonce 26 let starý výsledek ze Sarajeva překonala.

Martina Sáblíková líbá svoji zlatou medaili
Martina Sáblíková líbá svoji zlatou medaili

Navzdory uvadající podpoře vrcholového sportu se tým kolem Martiny Sáblíkové, Lukáše Bauera a Šárky Záhrobské ve Vancouveru blýskl historickým úspěchem.

„Hry jsou velice úspěšné. Šest medailí je potřeba označit za vynikající výsledek, který v minulosti nebyl,“ řekl Milan Jirásek, předseda ČOV. „Smekám před Martinou, v Česku je určitě Sáblíkománie.“

Kolik vyplatí ČOV

MARTINA SÁBLÍKOVÁ
(3 medaile - 2 zlaté, 1 bronzová)


Ona 3,4 milionu
(1,5 milionu za každou zlatou plus 400 tisíc za bronz)
Její realizační tým 1,2 milionu
(500 tisíc za každou zlatou plus 200 tisíc za bronz)

LUKÁŠ BAUER (Bronz)


On 400 tisíc
Jeho realizační tým 200 tisíc

ŠÁRKA ZÁHROBSKÁ (Bronz)

Ona 400 tisíc
Její realizační tým 200 tisíc

BĚŽECKÁ ŠTAFETA (Bronz)

Běžkaři (Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal) - dohromady 780 tisíc
(pro jednoho tedy 195 tisíc)
Realizační tým 200 tisíc

Celkem 6,78 milionu korun

Českou královnou olympiády je se dvěma zlatými a jedním bronzem rychlobruslařka Martina Sáblíková, slalomářka Šárka Záhrobská vybojovala další bronzovou medaili.

Úspěchy výjimečných jednotlivců ovšem prozařují pochyby nad osudem českého sportu v budoucnu. Loňská analýza ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy potvrdila, že v systému chybějí peníze a je nutné zpracovat novou koncepci státní podpory sportu.

„Musí se vybudovat nějaký systém, aby úspěchy nebyly jen nahodilé,“ upozorňuje Jirásek.

Češi byli ve Vancouveru důstojnou součástí Her, které se po rozpačitém začátku rozjely v působivý spektákl.

Tato olympiáda bude věčně spojována se smrtí gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho na následky tréninkové nehody v den slavnostního zahájení. Deštivé Hry začínaly v obavách, zda bude v areálu v Cypress Mountain dostatek sněhu, Kanaďané pobouřili svět svým arogantním programem Vlastnit stupně vítězů a olympijský oheň uzavřeli za plot s ostnatým drátem.

V Cypress Mountain však nakonec vysvitlo slunce a ze závodů ve snowboardingu a akrobatického lyžování se staly vrcholy Her. Vancouver umlčel kritické argumenty početnými davy lidí na tribunách a především v ulicích města, které se proměnily ve velký, radostný festival.

„Budou zapsané jako dobré Hry, ačkoli začaly nešťastně tragickou událostí a navíc jim nepřálo počasí,“ řekl Jirásek. „Byla tady super atmosféra, pro Kanaďany to bylo něco mezi poutí a mejdanem.“

Sportovci dostanou téměř sedm milionů

V sídle Českého olympijského výboru umí báječně plánovat. Stranou si dali na odměny 8,5 milionu korun. A odhadli to téměř přesně! Sportovcům nakonec vydají 6,78 milionu.

Už je na dvanácté olympiádě. Není tedy divu, že umí leccos odhadnout. Ale že se Jiří Kynos, hlavní ekonom ČOV, trefí takhle přesně, to asi ani sám nečekal.

„Prostě jsem dobrý,“ žertoval. Na olympijské prémie dopředu vyčlenil 8,5 milionu. A nakonec musel vyplatit 6,78 milionu. A pokud by získal očekávanou medaili Lukáš Bauer, což nakonec bohužel nevyšlo, jeho odhad by vyšel téměř přesně.

I bez Bauerova zlata na 50 kilometrů se z českého pohledu jedná o veleúspěšnou olympiádu, tolik medailí (6) čekali spíše optimisté. „Je to vynikající. Jedná se o výsledek, který v minulosti nebyl,“ uvedl Milan Jirásek, předseda ČOV. Výprava celkem čítala 92 sportovců a její šéf František Dvořák by byl rád, kdyby čeští fanoušci rovněž ocenili řadu šestých a sedmých míst.

„Je třeba lidi naučit oceňovat právě i tato umístění. Ve světové konkurenci jsou to skvělé výsledky,“ připomíná Dvořák.

„Nemám moc rád to označení olympijský turista. Jasně, někdo bojuje o medaile, někdo ne. Ale i on splní požadovaná kritéria, takže si zaslouží tady být. Je to pro něj satisfakce, stejně i pro sportovní svazy. Kdyby každá země poslala jenom kandidáty na medaile, jak by to asi vypadalo?“ reaguje Jirásek.

Rozpočet pro Vancouver byl naplánovaný na 36 milionů. A i skutečné účetnictví takhle dopadlo.

Nejvíce ze všech sportovců si ve Vancouveru samozřejmě vydělala rychlobruslařka Martina Sáblíková, která si díky úchvatné sbírce dvou zlatých a jedné bronzové medaile obohatí konto o 3,4 milionu, její trenér Petr Novák o 1,2 milionu.

Ale tohle je jenom začátek! Česká ledová královna se stává obrovským lákadlem pro sponzory, v současnosti není v zemi vyhledávanější sportovní celebrita. Takže se další peníze po fenomenálním představení jenom pohrnou.

Sáblíková si užívala úspěch i s českou vlajkou Sáblíková si užívala úspěch i s českou vlajkouFoto Barbora Reichová (Sport)
Sáblíková je olympijskou vítězkou! »
Lukáš Bauer se raduje z bronzu. Lukáš Bauer se raduje z bronzu.Foto ČTK
Bronz! Bauer vybojoval další českou medaili »
Sáblíková vydolovala z patnáctistovky fantastický bronz Sáblíková vydolovala z patnáctistovky fantastický bronzFoto Barbora Reichová (Sport)
Senzace! Sáblíková má bronz z patnáctistovky! »
Bronzoví medailisté ze štafety na 4x10 kilometrů: Zleva Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal.Foto ČTK

Fantazie! Češi mají bronz ze štafety »
Martina Sáblíková má druhé zlato Martina Sáblíková má druhé zlatoFoto Barbora Reichová (Sport)
Martina Sáblíková to dokázala: Má druhé zlato! »
Záhrobská slavila svou první olympijskou medaili i s českou vlajkouFoto Barbora Reichová (Sport)
Záhrobská vybojovala ve slalomu bronzovou medaili »
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud