Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pieta odhalila způsob smrti skifaře Plocka (†22): Našli ho prý zamčeného zevnitř!

Autor: ps,

Odchod parťáka, kamaráda a svěřence Michala Plocka (†22) šokovala veslaře na Moravě. Chtěli se s ním rozloučit, tak uspořádali v Uherském Hradišti malou pietu. Zapálili svíčky, u jeho podobizny položili květiny. A odhalili nové detaily záhadné smrti!

Kamarádi a lidé, kteří měli podíl na rozletu juniorského mistra světa, uctili v Plockově rodišti jeho památku. Snad každému se honilo hlavou, proč a řešilo se to i pod lípou nad řekou Moravou, kde se s veslařskou nadějí loučily asi tři desítky zarmoucených.

O Plockově náhlém odchodu se stále spekuluje. Několikrát se skloňovala sebevražda a věty od velkého moravského stromu této verzi nahrávají. V pondělí bylo nalezeno tělo v malém pokojíku loděnice pražské Dukly, prý bylo zamčeno zevnitř!

„Michal byl sice dost uzavřený, ale zase nebyl tak velký cíťa, když dosáhl takových výsledků. Muselo ho něco zlomit. Něco, co způsobilo zkrat. Opustila ho přítelkyně a špatně to nesl. Ale mohl mít holek, kolik chtěl, život měl před sebou. Nechápou to,“ řekl člověk, jenž možného nástupce Ondřeje Synka dobře znal.

Tragicky zesnulého parťáka a kamaráda Michala Plocka si lidé připomněli v Uherském Hradišti
Tragicky zesnulého parťáka a kamaráda Michala Plocka si lidé připomněli v Uherském Hradišti

V Hradišti se kladly další otázky. Bývalí parťáci stále nemohou pochopit, proč Plocek zemřel. „Když jsem ráno uslyšel první zprávu v rádiu, že zemřel, myslel jsem, že se přetrénoval. To by nebylo tak neobvyklé, zvládl úžasné dávky. Dokázal jít i přes bolest, proto dosáhl těch výsledků. O to víc je nepochopitelné, co se stalo,“ kroutil hlavou Pavel Vychodil z přerovského veslařského klubu.

Pietu přichystala Michaela Tomaštíková z prvního Plockova klubu. „Byl to mimořádný člověk. Patřil vždy mezi ty nejlepší. Měl píli, energii i potřebný talent. Byl milý, usměvavý a vstřícný kluk, který si šel za svým snem. „Měl otevřené dveře k naplněnému životu, jimi už ale neprošel,“ litovala.

Jak vzpomínali lidé na pietě

Na pivku v Monaku

„Byl to šok. Naposledy jsme se viděli před dvěma měsíci v Monaku při přímořském veslování, které vyhrál. Byli jsme tam i na pivku. Byl to bohužel poslední závod tohoto velkého bojovníka zároveň hodně citlivého člověka,“ krčil rameny smutný Vojtěch Čermák (52) z veslařského klubu Perun v Ostravě.

Poskytli mu přístřeší

„Známe ho asi od 14 let. Když ve zdejším, uherskohradišťském klubu byly problémy a vyrazili ho i s trenérem, poskytli jsme mu v Přerově přístřeší. Dva roky jezdil v našich barvách,“ vzpomenul Jiří Olivík (51) z VK Přerov.

Super kamarád

„Znali jsme se dva roky. Byl to hodně sebevědomý člověk, super kamarád. Věděl, za čím jde a mně vždycky pomohl,“ řekla se slzami v očích veslařka Valerie Vaverková (15).