Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prodával falešný rekordní oštěp olympijského šampiona: Nechutný obchod se Železným

Autor: Patrik Vacek

Chtěl vydělat na legendě! Na internetové aukci nabízel Dominik S. oštěp Jana Železného (46), se kterým měl před 13 lety hodit dosud platný rekord 98,48 metru. Blesk odhalil, že šlo o podvod!

Mladík z Mladé Boleslavi, odkud pochází i trojnásobný olympijský šampion, nabízel údajnou relikvii od 3500 korun a čekal, že se cena vyšplhá na 10 tisíc. Chvíli před koncem aukce snížil částku na 2 tisíce. Podezřelé bylo, že by někdo prodával tak cenou věc za pakatel.

Byl to dárek

Blesk po kontaktu se Železným odhalil, že to jeho slavný oštěp není. „Tehdy jsem rekord hodil typem OTE v stříbrnočervené barvě. Tenhle je značka Németh,“ napsal oštěpař. Přesto jde o jeho náčiní.

„Dostali jsme ho před sedmi lety. Táta chodil s Honzou Železným do školy. Jezdili jsme k nim na návštěvy. Jednou přijel za námi na chalupu i s tímhle oštěpem, podepsal mi ho a napsal tam i délku rekordního hodu. Dal mi i plakát,“ prozradil prodávající Dominik S.

Hodil ho do kopřiv

Dokonce zavzpomínal, jak s ním Železným na chatě házel. „Pak nám ho hodil do kopřiv a byli jsme z toho nadšený. Zlehka bez přípravy ho poslal 40 metrů daleko,“ vzpomínal mladý muž, který oštěp vydával na internetu za rekordní. „Myslel jsem, že je to on. Chtěl bych se pana Železného zeptat, ale táta už na něj nemá kontakt,“ tvrdil obchodník.

Světový rekord Jana Železného měří 98,48 metru.
Světový rekord Jana Železného měří 98,48 metru.