Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

NEJhubenější cyklista světa sní o paralympiádě. Navzdory hrozné nemoci

Autor: iSport.cz

FOTOGALERIE | Tour de France nikdy nevyhraje, úspěchům Contadora, Cavendishe nebo bratří Schlecků se nepřiblíží. Přesto si profesionální cyklista Tom Staniford zaslouží, aby sportovní veřejnost znala jeho jméno. Trpí totiž ojedinělou genetickou mutací, které způsobuje, že se mu pod kůží neukládá žádný tuk.

MDP syndrom, jak je mutace lékaři nazývána a kterou trpí jen osm lidí na světě, působí velké bolesti v oblasti dolních končetin. Kosti v těle jsou slabé a náchylné ke zlomení. Krví navíc koluje velké množství tuku, který podporuje vznik cukrovky. Staniford sám má diabetes druhého typu.

Genetické onemocnění MDP syndrom způsobuje, že se Stanifordovi pod kůží neukládá žádný tuk
Genetické onemocnění MDP syndrom způsobuje, že se Stanifordovi pod kůží neukládá žádný tuk

Největším problémem pro čtyřiadvacetiletého cyklistu jsou ale křehké kosti. Při svých každodenních trénincích na velodromu v londýnském Herne Hill musí být extrémně koncentrovaný. Každá chyba či pád mu působí vážné zranění.

„Myslím, že není až tak důležité jaký syndrom může za moje příznaky. Je ale uklidňující vědět, že existují lidé se stejným postižením a mohou vést celkem normální život,“ prozradil deníku Daily Mail Staniford, kterého v boji se zákeřnou chorobou podporuje o rok mladší přítelkyně Alice.

Tu okolí považuje za vyšinutou, ona však na Toma nedá dopustit a tříletý vztah si pochvaluje. „Je to úplně normální chlap, který miluje kafe, hraní na kytaru a především cyklistiku. Raději by daroval orgán, než se zbavil svého kola,“ píše na cyklistových oficiálních stránkách Alice a spolu se svým partnerem sní velký sen.

Zvítězit v roce 2016 na paralympijských hrách v Rio De Janeiru.