Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Saudek zase řádil. Sexy snowboardistka Samková jako Bohyně pomsty

Autor: ilk

FOTOGALERIE | Světoznámý fotograf Jan Saudek už pošesté vytvořil kalendář sportovcům Dukly Praha. Námětem fotografií pořízených v ateliéru, před známou plesnivou zdí, ale v Praze nad Smíchovem, u Vltavy kousek od Karlova mostu, či na střeše Saudkovy garáže, se staly již známé a slavné fotografie vyhlášeného bohéma. Celé dílo bude odtajněno a pokřtěno ve středu 30. října při vyhlášení Armádního sportovce roku 2013.

Některé Saudkovy fotografie, které ho inspirovaly, jsou hodně staré - například „Moje první fotografie“ z roku 1953. „Je na ní můj bratr na nějakém kanoistickém výletě, nalevo vedle něj je klekačka, a můj bratr tam takhle klesnul. Letos jsem to zkusil s větším fešákem, s Davidem Svobodou, který ležel ráno na studené betonové střeše mé garáže,“ popisoval Jan Saudek.

Dvě fotografie jsou s mečem, na jedné je snowboardistka Eva Samková a na druhé kanoista Filip Dvořák. „Meč, tím jsem přímo posedlý. Eva se zakrvácenou šavlí představuje emancipovanou bojovnici a to ona je.“

Vítězslav Veselý a Klára Spilková.
Vítězslav Veselý a Klára Spilková.

Další fotografii, na které byli kdysi oba bratři Saudkové, má název Hey Joe a byla pořízena před Karlovým mostem s motorkou. Tentokrát ji nafotili veslaři skifař Ondřej Synek a trenér Petr Blecha.

„Tohle je věc prastará, ze začátku šedesátých let minulého století. Ráno jsme si vyjeli na projížďku na skútru. Na břicho pramice jsme dali fotoaparát a sehráli jsme tuhle scénu. Na nové fotografii jsme Ondru otočili, díky Petrovi Blechovi jsme měli i tu krásnou motorku.“

Zajímavá fotografie vznikla z náhodné dvojice oštěpaře Vítězslava Veselého, který zaskočil za vybraného „obra“ koulaře Vladislava Prášila, a křehké golfistky Kláry Spilkové. Ztvárnili fotografii „Vzpěr“.

Eva SamkováFoto Jan Saudek

„Skvěle se fotí kajakářka Štěpánka Hilgertová, je ohromně fotogenická a díky ní je fotka „Panenky“ nádherná,“ pokračoval Saudek. Nejmladší vzorová fotka je stará pět let. „Je na ní profesionální tanečník a velmi slavná herečka, ale ta nová Nikola Sudová s Honzou Maturou mi přijde veselejší a milejší.“

Série s talentovanou juniorskou střelkyní Nikolou Mazurovou „Líčení“ je složená ze šesti fotografií. „Ona je božská,“ ohodnotil Jan Saudek. Celkem v kalendáři zachytil šestnáct sportovců, jednoho trenéra (veslař Petr Blecha) a kojence (Janek, syn Barbory Špotákové).

Vítězslav Veselý a Klára Spilková.
Vítězslav Veselý a Klára Spilková.