Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Je to psychopat!? Soud nařídil Pistoriusovi sérii psychiatrických testů

Autor: ČTK, iSport.cz

Jihoafrický handicapovaný atlet Oscar Pistorius, jenž čelí obvinění z vraždy přítelkyně, musí v pondělí zahájit sérii psychiatrických testů. Soudkyně Thokozile Masipaová dnes nařídila, že paralympijský šampion musí docházet zhruba měsíc na psychiatrickou kliniku v Pretorii. Proces je odročen do 30. června.

Požadavek na vyšetření vznesl minulý týden státní zástupce Gerrie Nel poté, co u soudu psychiatrička předvolaná na žádost obhajoby vypověděla, že Pistorius trpí úzkostnou poruchou. Ta podle ní mohla mít podíl na jeho činu.

Masipová požadavku vyhověla a dnes rozhodla, že se Pistorius musí hlásit každý pracovní den v 9 hodin na psychiatrické klinice jako ambulantní pacient, odejít z ní může v 16 hodin. Vyšetření, která bude provádět čtveřice lékařů, by neměla trvat déle než třicet dní a měla by určit, zda skutečně trpí úzkostnou poruchou.

Sedmadvacetiletý sprinter s podkolení amputací obou nohou zastřelil přítelkyni Reevu Steenkampovou přes zavřené dveře v koupelně svého domu vloni 14. února. U soudu se hájí tím, že si ji spletl se zlodějem, podle obžaloby však šlo o promyšlenou vraždu, za níž mu hrozí až 25 let vězení.

Ostře sledovaný případ se před soudem projednává už od 3. března. Podle původních plánů měl proces trvat do 20. března, nyní se ale opět protáhne.