Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Uplakánek Wawrinka? Jsem na vás hrdá, jásala Mirka Federerová

Autor: pan

Pořádné emoce vyvolala v minulém týdnu manželka Rogera Federera Mirka. Během semifinálového klání Turnaje mistrů mezi jejím mužem a Stanem Wawrinkou povzbuzovala sedmnáctinásobného granslamového vítěze i těsně před servisem švýcarské dvojky. Když si na to rodák z Lousanne stěžoval u hlavního rozhodčího, očastovala ho rozjetá slovenská rodačka výrazem "crybaby" neboli "uplakánku". Po nedělním historickém trimfu v Davis Cupu však otočila. "Jsem na vás hrdá," psala na sociálních sítích.

Mirka zápasy svého muže prožívá na sto procent. To není nic nového. Během semifinálové bitvy Turnaje mistrů však svoje emoce na uzdě příliš udržet nedokázala.

Ve vypjatém závěru povzbuzovala mezi prvním a druhým servisem Wawrinky svého muže tak intenzivně, že si vítěz letošního Australian Open na její chování stěžoval u hlavního rozhodčího.

VIDEO: Wawrinka se na Mirku hodně zlobil

"Uplakánku", uslyšel Wawrinka hlas z Federerovy lóže, který s největší pravděpodobností pocházel z úst šestatřicetileté rodačky z Bojnic. "Cože to říkala," reagoval zjevně překvapený Švýcar.

Federer využil rozhozené psychiky Wawrinky a nakonec dramatický duel vyhrál po setech 4:6, 7:6 a 7:5, když během zápasu odvrátil čtyři mečboly.

Celou záležitost si obě švýcarské hvězdy vyřizovaly poměrně intenzivně po zápase v šatnách. "Byli tam hodně dlouho, muselo to být vážné," okomentoval celou záležitost legendární John McEnroe.

Švýcarští tenisté se však rozhodli, že špinavé prádlo si budou prát zásadně doma, a tak se na tiskové konferenci uchýlili k frázím typu: "Nic to nebylo, prostě obyčejný tenisový zápas, to se stává," reagoval Wawrinka. O nic sdílnější nebyl ani Federer. "Nešlo o nic vážného. Jsme kámoši, ne nepřátelé," reagoval tenisový král.

VIDEO: Poslední míček finálového utkání


Přátelé pravděpodobně nejsou ani po nedělním zisku historicky první salátové mísy, veškerá vzájemná averze je však nejspíš zapomenuta. "Uplakánek" Wawrinka nejdříve v páteční dvouhře zajistil Švýcarům proti Tsongovi první bod, aby pak spolu s Federerem přidal ve čtyřhře druhý.

I když během sobotního mače bylo znát, že Federer a Wawrinka spolu vánoční svátky asi opravdu trávit nebudou, jejich spolupráce fungovala výborně a domácímu páru Benneteau, Gasquet nedali žádnou šanci.

Triumf pak završil v neděli Federer proti náhradníkovi Gasquetovi a Švýcaři mohli slavit. "Jsem hrdá na Švýcarsko, jsem hrdá na vás," netajila radost ani Federerova Mirka, která na finále přítomná celkem z pochopitelných důvodů nebyla.

Švýcarský tým se salátovou mísou
Švýcarský tým se salátovou mísou