Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Švýcarské hodiny pražské Spartě ukázaly: Víťo, je čas odejít!

Autor: nem

Přinesl do fotbalové Sparty slušnost, pokoru a kultivovaný projev. Hezká kombinace, jenže patří mimo hřiště! Na něm lámou trenérovi Vítězslavu Lavičkovi (51) vaz průšvihy, který se stále opakují…

Největší klub české kotliny žízní po úspěchu a rancích peněz z evropských pohárů. Lavička je nepřinesl! Loni s Häckenem (0:1) i letos v létě s Malmö (0:2) a teď v Bernu (0:2) mu ujel vlak.

Ve čtvrtek krátce před půlnocí ukazovaly švýcarské hodinky: „Víťo, je čas jít!“ Zklamaný Lavička se sice trošku zaklínal tím, že v tomto kalendářním roce vyhrál ligový titul, domácí pohár i Superpohár, ale sám musí vědět, že na to se teď vůbec nehraje. Hrozí mu vyhazov!

„Záleží na vedení klubu. Budeme si analyzovat uplynulý podzim a opravdu nedokážu říct, jaké z toho vzejde rozhodnutí,“ tuší nešťastný kouč, že to může slíznout.

A jsme u toho. Majitel Sparty Daniel Křetínský sledoval na Stade de Suisse přímo z lavičky za Lavičkou další zkázu svého mančaftu na mezinárodní scéně a po hvizdu přišel do kabiny. Co se mu o trenérovi honilo hlavou?

Možná něco jako parafráze pasáže o Zagorce ze zlidovělého projevu komunistického hlavouna Jakeše na Červeném hrádku: „Je to milej kluk, všechno, no ale on už třetí rok po sobě bere 250 000 měsíčně a v Evropě skutek utek.“ Bude to Křetínský, kdo vyřkne nad Lavičkou ortel a má na to v zimní pauze fůru času.

Proč by měl Lavička vyklidit kancl

Nevyzraje
Ani jednou nedokázal v utkání o všechno vyzrát na soubory z evropského průměru (Malmö, Bern), či dokonce podprůměru (Häcken).

Neví kudy
Sparta jede v zápase stále na jedno brdo. Když to klape, OK. Ale když ne a je třeba změnit taktiku k otočení výsledku, Lavička neví kudy kam.

Nemotivuje
Jeho pověstné motivační slogany v kabině po příchodu na plac nefungují. Letenští působili ustrašeně dvakrát ve Švédsku, v Neapoli, i ve druhé půli v Bernu.

Nezařve
Jeho nátura gentlemana je sice fajn, jenže ve Spartě to nejde jen s cukrem! Mužstvo potřebuje za kiksy pořádně seřvat od lajny a Lavička je tichý jako pěna.

Kdo na koučovo místo?

 

Foto 
Jaroslav Hřebík (65)

 

Z pohledu vedení klubu by návrat dnešního sportovního ředitele a odborníka každým coulem ke koučinku dával logiku. Jenže fans ho nenávidí!

Dušan Uhrin ml. (47)
Foto 

 

Po rychlopádu v konkurenční Plzni by to byla pikantérie. Jeho obří ego s tátou jako sparťanskou legendou za zády by na nabídku kývlo.

Foto 
Lothar Matthäus (53)

 

Jméno bývalého německého reprezentanta a dnes tuláka po trenérských štacích už v souvislosti se Spartou padalo. Cizinec je u nás ovšem loterie.

Luboš Kozel (43)
Foto 

 

V Dukle si udělal renomé, je po něm poptávka, ale sám sebe by se musel každý večer ptát, co by s ním jako se slávistou udělaly letenské ochozy.