Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Příběh emigrace jediného Pražáka v americké NFL: Útěk bráchovi na zádech

Autor: Jan Uhlík

V NHL hraje řada českých hráčů, však je tu hokej národním sportem. Americký fotbal je popelkou, ovšem i tady mají Čechy zástupce – v NFL je Pražák Will Svitek (32)!

Zámořská soutěž pomalu vrcholí, a mezi drsnými chlápky nechybí ani Svitek. Ten hraje mezi profíky za tým Tennessee Titans. Pořízek vysoký 198 cm a vážící 139 kilo je pro soupeře pořádně tvrdým soustem. Jeho příběh začal v roce 1984.

Willa Svitka nesl na útěku přes jugoslávské hory na zádech jeho bratr TomášFoto Archiv rodiny Svitkových

Teprve dvouletý Vilém vyrazil s rodiči a třemi bratry do Jugoslávie, kde si udělali celodenní »výlet «. Po 14hodinovém pochodu přes hory se dostali do Rakouska. Bez peněz.

„Osm měsíců jsme byli v uprchlickém táboru, než nám povolili odjet do USA,“ vyprávěl Will o útěku z Československa.

Pět kufrů

„Kdybychom zůstali, určitě bych fotbal nehrál, to spíš hokej,“ smál se Američan s českými kořeny. Jeho otec Milan byl urbanista a disident, maminka Eva učitelkou matematiky.

Nejstarší syn Tomáš měl nadání pro vědu. Jenže nemohl studovat, co chtěl. A tak v rodině klíčilo rozhodnutí emigrovat. Jako politicky nespolehliví ovšem dlouho nemohli získat povolení k cestě do Jugoslávie. Až to klaplo.

„Do Kalifornie jsme v roce 1985 přišli s pěti kufry a tisíci dolary. Byli jsme tak chudí, že jsme nemohli první tři roky ani do McDonaldu,“ prozradil Milan Svitek.

Dík rodičům

Sám Will byl původně desetibojařem, pak hrál basket a na střední škole se dostal k americkému fotbalu. „Hráli ho všichni kamarádi a myslel jsem si, že by na mě mohly letět holky,“ prozradil Svitek, jak se dostal ke svému sportu.

„Za vše děkuji rodičům. Oni se obětovali, abychom dostali šanci. Nikdy neberu nic jako samozřejmost, všechno si člověk musí vybojovat,“ podotkl první Pražák v americké NFL.