Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Poslední dny legendárního Besta (†59): fotbalista zežloutl a blouznil o pití

Autor: pta

Od smrti George Besta letos uplyne deset let. Jediný syn fotbalové legendy Calum nyní vydává knihu, ve které popisuje i poslední hodiny života hráče, který se stal miláčkem fanoušků kvůli mimořádnému umění na hřišti, ale jeho zdraví mu zničil alkohol. Kvůli infekci transplantovaných jater také Best v listopadu 2005 zemřel. „Táta byl krásný chlap, ale v těch posledním období mě pohled do jeho obličeje děsil,“ přiznává Calum Best dnes.

V 60. letech zářil Best v dresu Manchesteru United, s nímž triumfoval v Poháru mistrů evropských zemí, získal i Zlatý míč. Se vzhledem pop hvězdy získal přezdívku Pátý Beatle. Best byl vůbec prvním fotbalistou v historii, který pronikl i do showbussinesu.

Pár týdnů před smrtí už elegána ale zdaleka nepřipomínal. „Byl vážně nemocný a věděl, že je to jeho vina,“ popsal Calum závěrečnou fázi života fotbalové legendy. Moodrooký pohledný muž se po desetiletích neúspěšného boje se závislostí na alkoholu změnil v trosku.

Se svým otcem měl Calum schůzku v kanceláři jeho agenta, kde měl dostat nabídku účast v podnikání se suvenýry s Bestovým jménem. „Šokovalo mě, v jakém stavu táta byl. Jeho kůže byla žlutá, stejně jako jeho divné oči – žluté a krvavé.“

Zde odpočívá George Best. V rodinném hrobu v Belfastu.
Zde odpočívá George Best. V rodinném hrobu v Belfastu.

Na velké plány už bylo stejně pozdě. Bestův život se blížil k neodvratnému konci. Brzy skončil v nemocnici a v ní začal trpět halucinacemi. „Mají tu večírky. Hodně pití a holek,“ vyprávěl Best svému synovi, když za ním přišel na návštěvu. Za zvuky z večírků však považoval chod přístrojů, které ho pomáhaly udržovat při životě.

Konec se neodvratně blížil. Best ztratil vědomí, lékaři věděli, že pro něj už nemohou nic udělat. Jeho syna zaskočilo, když se ho sestra poté, co Best zemřel, zeptala, zda by rodina souhlasila s využitím jeho orgánů pro vědecké účely. „Jde nám o jeho oči,“ zněla překvapivá odpověď. Průzračné modré oči byly Bestovým poznávacím znamením.

Když se Calum ohlíží za životem svého otce nyní, nehodnotí ho příznivě. „Miloval jsem ho, byl to můj hrdina a idol. Nerad to ale říkám, ale nebyl to dobrý člověk. Způsobil šílenou bolest řadě blízkých lidí, ale také sobě. Vždy jsem si přál, aby se věci vyvíjely jinak. Ale to se nestalo,“ prozradil Calum Best, jak se na svého otce dívá nyní.