Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tenistka Kvitová před Wimbledonem odhalila tajemství: Obavy z menstruace!

Autor: ps

Trofeje a nádherné pocity vítězství na Wimbledonu si tenistka Petra Kvitová (25) vychutnala už dvakrát. Jenže před travnatým grandslamem ji pokaždé prohání strašáci! „Mám noční můry z toho, že budu mít menstruaci,“ svěřila se česká jednička v Británii.

Nebývá obvyklé, že se rozpovídá o osobních věcech, natož o intimních ženských problémech při turnajích. Kvitová ale udělala před wimbledonskou obhajobou výjimku.

„Myslím si, že každá normální žena má s menstruací starosti. Když hraju zápas nebo trénuju, je to s ní těžké,“ rozmluvila se Petra na tiskové konferenci před startem třetího grandslamu sezony.

S několika svými soupeřkami nebo hvězdami minulosti se shodla na tom, že menstruace ovlivňuje její výkon. I proto, že se o tomto »problému« nemluví. „Jistě, je to náročné. Se vším, co vás při tenise ovlivní, se musíte vypořádat, ale není to vždycky jednoduché. Doufáte, že se menstruační kalendář neshoduje s turnajovým,“ řekla britská hráčka Tara Mooreová.

Změna pravidel

Podle informací, které Mooreová v Londýně uvedla, loni hrála s »měsíčky« duel, jenž trval 4 hodiny. To bylo důvodem, proč se zamyslela nad změnou pravidel – aby ženy mohly během setu odejít na toaletu ve více než jednom případě. Tak je to v současnosti dané pravidly.

„Mělo by to stačit, jenže když se hraje dlouhý set, může to být nepříjemné,“ uvedla pátá nejlepší Britka současnosti. „Pocitu, že někde unikne kapka krve, se bojíte. Ve Wimbledonu navíc můžete hrát jen v bílé, takže je ten tísnivý pocit ještě umocněný,“ přiznala svoji fobii.

Tři lidi mi dělají účes, smála se Petra Kvitová na Twitteru
Tři lidi mi dělají účes, smála se Petra Kvitová na Twitteru

S menstruací je spojena další těžko řešitelná situace. Ženy si s ní musí poradit, muži se takovými problémy zaobírat nemusí. „Nemůžeme brát ani žádné utišovací tablety, protože ve velké většině obsahují zakázané látky.“

Zdá se to jako zapeklitá situace, o níž se v dámských tenisových šatnách hodně mluví, na veřejnosti však jen výjimečně. I letos to Petra bude muset zvládnout, zatím jiná možnost není…

Tři lidi mi dělají účes, smála se Petra Kvitová na Twitteru
Tři lidi mi dělají účes, smála se Petra Kvitová na Twitteru