Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hledají hrob pro Masopusta (†84)! Půjde Fotbalista století k Bicanovi?

Autor: om

Leží tu největší z Čechů. Na vyšehradském Slavíně se hledá místo také pro Fotbalistu století Josefa Masopusta (†84), který v pondělí zemřel po dlouhé nemoci.

Ve stínu Baziliky svatého Petra a Pavla si možná »dají schůzku« Bican s Masopustem . Na hřibitově Slavín, kde odpočívají mj. Karel Čapek , Jan Neruda, Vítězslav Nezval, Milada Horáková či Vlasta Burian, jsou i tři sportovci: fotbalista Pepi Bican (†88), krasobruslařka Hana Mašková a lyžař Josef Rössler-Ořovský. Brzy by tu mohl přibýt náhrobek se jménem Josef Masopust.

„Vstoupíme do jednání se správou pražských hřbitovů. Rádi bychom, aby byl pan Masopust pohřben na významném místě, nejlépe právě na Slavíně,“ řekl Petr Procházka z Klubu přátel Josefa Masopusta.

Fotbalistovy rodné Střimice v padesátých letech zmizely z mapy kvůli těžbě uhlí a život Masopusta je z největší části spjat právě s Prahou. I proto by bylo logické, aby tu byl také pohřben.

Zemřelí žijí ve vzpomínkách a hrob na tak památném místě tomu významně pomáhá. U hrobu Pepiho Bicana na Slavíně, který pečlivě udržuje jeho syn Ivan, často zastavují návštěvníci i ze zahraničí. Dočká se toho také první Čech, který kdy získat Zlatý míč?

Poslední rozloučení už od rána

Ve středu proběhne poslední rozloučení s Josefem Masopustem na stadionu Dukly na Julisce. „Lidé se budou moci poklonit před rakví přímo na ploše od devíti hodin ráno do zhruba 10:45. Od jedenácti proběhne oficiální část, kterou budou moci sledovat z tribuny,“ upřesnil Petr Procházka. Součástí obřadu budou i vojenské pocty.

Dva velikáni spolu: Portugalec Eusébio a Josef Masopust
Dva velikáni spolu: Portugalec Eusébio a Josef Masopust