Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Neskutečný osud! Přežil tsunami, potkal Ronalda, teď jde do Sportingu

Autor: rjm

Tenhle příběh vás vezme za srdce. Indonéský mladík Martunis před 11 lety přežil ničivé vlny tsunami, pak se tři týdny odříznutý od světa živil vodou z kaluže, aby ho pak v portugalském dresu objevila skupinka novinářů. Snímky chlapce, který v době, kdy udeřila tsunami, hrál zrovna fotbal a při neštěstí přišel o matku a dva sourozence, obletěly svět. Teď se sedmnáctiletý Martunis dočká další slávy. Podepsal smlouvu se Sportingem Lisabon, který mu dá šanci v klubové akademii. Příběh končí happy endem, za který by se nemusel stydět žádný z hollywoodských trháků.

„Je to fantazie, o tomhle klubu jsem vždycky snil,“ prohlásil sedmnáctiletý Martunis poté, co byl jako nový člen akademie Sportingu představen novinářům. „Je to neskutečné, jsem nadšený z téhle šance. Viva Sporting!“ jásal mladík, jenž tak kráčí ve šlépějích svého vzoru Cristiana Ronalda .

„Martunis dostává šanci v naší akademii. Budeme s ním pracovat na jeho růstu, aby z něj byl nejen dobrý fotbalista, ale také dobrý člověk,“ konstatoval prezident Sportingu Bruno de Carvalho.

Příběh Martunise vypadá neuvěřitelně. V roce 2004 zasáhly Indonésii po zemětřesení ničivé vlny tsunami, které zabily více než 230 tisíc lidí. Tehdy šestiletý kluk a velký milovník fotbalu katastrofu přežil. Sám bez rodiny přežíval v dresu portugalské reprezentace v troskách okolního světa celé tři týdny. Pil vodu z kaluže a živil se, jak to šlo.

„Kdybychom ho našli třeba o den později, už možná nebyl naživu,“ konstatoval zástupce organizace Save the Children, která chlapce odvezla do nemocnice, kde se zotavil. Později našel i svého otce, který jako jediný z dalších členů rodiny přežil jednu z nejhorších světových přírodních katastrof. Mladík tvrdí, že ho při životě držela touha setkat se s rodinou.

„Nebál jsem se, toužil jsem zase vidět svou rodinu a taky jsem chtěl hrát fotbal,“ svěřil se později Martunis.

Setkání s Cristianem Ronaldem zažil Martunis už jako malý
Setkání s Cristianem Ronaldem zažil Martunis už jako malý

Díky finanční pomoci Portugalské fotbalové asociace (40 000 eur) si postavili nový dům a mladík stále snil o tom, že se stane fotbalistou. Školné mu pro změnu hradil další slavný Portugalec Cristiano Ronaldo, který se také později s Martunisem několikrát setkal - naposledy v roce 2013.

„Věřím, že mnozí dospělí by se nedokázali vypořádat se situací, kterou on zvládl. Musí mít náš respekt. Je to silný a vyspělý kluk,“ nechal se slyšet Ronaldo, jeden ze vzorů mladíka. Ten vždycky tvrdil, že jeho snem bylo stát se profesionálním fotbalistou a přesun do Sportingu bere jako další krok na této cestě.

„Fotbal je můj koníček. Nemám rád žádné jiné sporty. Je to zábava. Navíc, můj dědeček byl fotbalista a já chci být fotbalistou, tedy až vyrostu,“ prorokoval už v roce 2008 Martunis.

„Fotbal mohl hrát celé odpoledne, ale taky ráno musel do školy, aby se naučil číst i chodil na angličtinu,“ vykládal jeho otec Sarbini. „Chtěl jsem, aby měl před sebou lepší budoucnost než já, když jsem neměl pořádné vzdělání. Doufám, že v budoucnu dostane dobrou práci a já na něj budu hrdý. Ať už bude mít dobrou práci, nebo z něj bude profesionální fotbalista.“

Teď to vypadá, že se Martunis může vydat druhou cestou, ve stopách svého vzoru – Cristiana Ronalda. I ten prošel akademií Sportingu a nyní září v dresu Realu Madrid.