Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Motory místo stříkaček?! Komisaři na Tour přísně hlídají mechanický doping

Autor: mik

Cyklistika se třese před dalším skandálem. EPO nebo krevní transfúze mohou dostat bratříčka – mechanický doping. UCI už zahájila na Tour de France kontroly kol. Co to znamená?

Dřete na kole do kopce, ostatní vám ujíždějí, vy ale na řidítkách nenápadně zmáčknete kouzelné tlačítko, a najednou předjíždíte jednoho soka za druhým. Nikdo vám nestačí. Že to není možné? Ale kdeže, lidé jsou tak vynalézaví. Čert vem fair play, my přeci musíme vyhrát. A když nám dokola odhalují doping, zkusíme novinku – skrytý motorek!

O tom strašáku se mluví už několik let. V lahvi na pití ukrytá baterie, v rámu kola motorek, který pomocí ozubených převodů pohání pedály. Ne sám od sebe, pořád musíte šlapat, ale přidá vám právě tolik procent výkonu, abyste v rozhodující chvíli mohli frnknout všem soupeřům. 

„Bereme tu hrozbu extrémně vážně,“ hlásí cyklistická federace UCI. „Neohlášené kontroly kol už začaly, a budou dál pokračovat. Celou sezonu.“ Tato „vylepšená“ kola již využívají amatéři, o profících se ale jen tiše šušká. Sami cyklisté se dušují, že tohle už by bylo vážně moc, otřesná ostuda. Jenže kolik už jsme jich v tomhle krásném sportu zažili, Armstrongem počínaje.

Kdo mohl podvádět?

Alberto Contador
Španělovi komisaři dokola kontrolovali kolo při letošním Giru, kdy v horách doslova létal.

Fabian Cancellara
Na dvou klasikách v roce 2010 bez známky větší námahy všem ujel, jako když do něj střelí.

Ryder Hesjedal
Vloni na Vueltě upadl, ale zadní kolo se i po nehodě na asfaltu dál točilo, a otáčelo bicyklem.