Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dvě tragédie ve stájích Josefa Váni: Sebevražda žokeje a záhadná smrt koní!

Autor: Tomáš Pokorný, Roman Schuster

Sebevražda žokeje, záhadná úmrtí dvou koní! Scénář jako z knihy Dicka Francise? Ne! Smutná realita, kterou v posledních dnech prožívá ve svých stájích osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa (62).

Když šla ve čtvrtek navečer paní Váňová jako vždy zahánět do stájí, zděsila se! Ve výběhu spatřila dva ležící koně. Okamžitě zavolala manžela. „Jeden byl mrtvý, druhého už nešlo zachránit,“ řekl včera Blesku Váňa.

Srazili se?

Co se plnokrevníkům stalo? V dostihovém zákulisí se od rána skloňovalo jedno slovo: OTRAVA! Jenže Váňa při vyslovení této spekulace vyletěl jako čert z krabičky! „Teď jsem se vrátil z pitvy! Kdo takový nesmysl vypustil? Jeden kůň měl roztržená játra, druhý poraněnou páteř. Nejspíš se ve výběhu srazili. Jako když si dva lidé dají klasickou hlavičku. Na těch zvířatech nebyly patrné známky cizího zavinění,“ hřímal zkušený koňák.

S Vojtěchem byl Váňa v každodenním kontaktu. Jeho smrt nechápe.
S Vojtěchem byl Váňa v každodenním kontaktu. Jeho smrt nechápe.

Ohrožená pověst

Dobře ví, že kdyby mu koně zemřeli na otravu, byl by to obrovský průšvih. Reputace stájí v Chyši na Karlovarsku, kde má v tréninku 52 koní, by výrazně utrpěla a majitelé by mohli dostat strach. Jak řekli Blesku lidé pohybující se kolem koní, otrávit hřebce není jen tak. „Není jednoduché koním něco dát, protože hned tak něco nesežerou. A navíc pokud jsou ve výběhu a jsou to dostihoví plnokrevníci, jsou to pořádně živá zvířata.“

Každopádně co přesně se ve čtvrtek ve výběhu stalo, není úplně jasné. Případ vyšetřuje kriminální policie a je na něj uvaleno informační embargo.

Žokej se otrávil v autě

Pro Josefa Váňu není smrt koní ve výběhu jedinou a zdaleka tou největší tragédií, která ho v posledních týdnech zasáhla. Jak se Blesku podařilo zjistit, před pár týdny spáchal sebevraždu nadějný žokej Vojtěch C. (†22), který ve Váňových stájích figuroval jako pracovní jezdec a žokej jím trénovaných koní.

Ani kolegové, ani rodina si jeho smrt nedokážou vysvětlit. Spekulovat se začalo o tom, že Vojtěch nebyl příliš spokojený se svými dostihovými výsledky. A to i přesto, že ještě v dubnu s ním vyšel rozhovor, v němž byl označován za naději dostihového sportu.

Poslední vzkaz

Naposledy startoval Vojtěch v překážkových dostizích 30. května na závodišti v Pardubicích. Příliš se mu nevedlo, s jedním koněm vybočil z dráhy, s druhým dojel na devátém místě. „Nebyl se sebou spokojený,“ prozradil Blesku jeden z Vojtových kolegů.

Tento text sdílel Vojta před smrtí na facebookuFoto Foto - J. Legner, D. Malík

Možná také proto k dalším dostihům v Pardubicích 13. června, i přesto, že tu měl jet dva koně, nenastoupil. O týden později, 20. června, na facebookový profi l umístil svůj poslední status. »Jsme tak obklopeni falešností, že upřímnost je vnímána jako urážka«.

O další týden později, v noci na 27. června, se rozhodl, že skoncuje se svým životem. Zavřel do okýnka svého automobilu hadici z výfuku a nastartoval motor. „Nikdo to nechápeme. Byl to hrozně hodný kluk,“ řekla včera Blesku jedna ze zaměstnankyň ve Váňových stájích.

Vojtěch C. pracoval ve stájích Josefa Váni a od roku 2013 studoval dálkově střední školu chovu koní a jezdectví v Kladrubech. Za svoji jezdeckou kariéru absolvoval 18 převážně překážkových dostihů a snad nejblíže k vítězství měl 23. srpna 2014, kdy skončil druhý v sedle bělky Jamajky.