Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vrzáňová chtěla být pohřbena s maminkou v Husinci: Věděla, že umře?!

Autor: om

Na neděli 9. srpna měla legendární krasobruslařka Ája Vrzáňová (†84) koupenou letenku z New Yorku do Prahy. A měla už i plán, co doma v Česku zařídí. Nestihla to, ve čtvrtek v USA zemřela, ale její přání splní blízcí.

Do Čech létala z Ameriky pravidelně dvakrát ročně. Za kamarádkou Svatavou Chalupskou, spolužačkou ze základní školy.

„Měly jsme skoro vždy přesný rozpis, co a kdy podnikneme. Tentokrát byl hodně zvláštní. Mívala v létě hlavně společenské kontakty, oddech, ale letos zavelela: Jedeme do Husince!“

Husinec je jihočeské město kousek od Prachatic, rodiště Jana Husa, kam Ája v dětství jezdila za dědou na prázdniny. Vrzáňová tam ale tentokrát nechtěla jen na výlet.

„Měla v plánu vyřídit vše potřebné, aby tam mohla být pochována. Nikdy předtím takové myšlenky neměla. Jsem přesvědčená, že to věděla, to mi nikdo nevymluví… Jsou to věci mezi nebem a zemí,“ říká Svatava a při těch slovech jí naskočí husí kůže.

Přiletí s maminkou

Proč právě Husinec, když její manžel je pochován v USA a tatínek na Vinohradských hřbitovech? „Její dědeček Antonín Knops byl v Husinci starostou, byli tam velmi významná rodina. Mají tam docela dominantní velkou hrobku. Ona to tam milovala, proto tam chce být pochována. Maminku, která za ní emigrovala do USA a také tam před lety zemřela, vezme s sebou. Její urnu měla v bytě, říkala, že jednou pojedou spolu domů.“

Není jasné, kdy se podaří její přání naplnit. „Teď to tam bude složitý, jistě to potrvá, ale jsem domluvená, že až se to podaří převézt do Česka, převezmu to a její přání splníme,“ naznačuje nejlepší kamarádka, že urny skončí tam, kde si to Ája přála. V tichu Šumavy ve stínu hřbitovního kostelíka Svatého Cyrila a Metoděje. Tam, kde to měla tolik ráda.

I v 83 letech Ája vypadala báječně.
I v 83 letech Ája vypadala báječně.