Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Menstruace? Více než polovina sportovkyň nemůže podávat maximální výkony!

Autor: pan

Sportovkyně a menstruace? Donedávna jako by to byla neexistující záležitost. Až poslední měsíce se toto téma dostalo díky "několika odvážným" do popředí zájmu. Jeden z průzkumů dokonce potvrdil, že více než polovina sportovkyň nemůže v době periody podávat maximální výkon!

Muži si to nikdy v plném rozsahu neuvědomí. Jaký je to pocit podat vrcholný sportovní výkon v době, kdy máte "své" dny? Podle vědců, kteří se na tuto problematiku zaměřili, se více než 50 procent žen v tento čas nedokáže vybičovat k maximálnímu výkonu.

Bolesti břicha, hlavy, výkyvy nálad, křeče... Příznaky, které znají v době menstruace všechny ženy. A teď si představte, že se máte navíc v takové situaci postavit k finálovému olympijskému závodu či na centrální dvorec slavného Wimbledonu. Opravdu nezáviděníhodná pozice.

"Měla jsem noční můry, že budu mít menstruaci v době, kdy bude Wimbledon (Wimbledon se dle tradice hraje výhradně v bílém oblečení). Problém jsem měla ale při letošním Australian Open. Perioda byla i jedním z důvodů, proč jsem prohrála hned v prvním kole," říká britská tenistka Heather Watsonová.

S názory britské hráčky se ztotožňuje i Petra Kvitová. "Je strašně těžké v takovém období hrát i trénovat," říká dvojnásobná wimbledonská šampionka.

Bojí se mluvit

Že zdaleka nejsou Watsonová s Kvitovou ojedinělé, potvrzují výsledky výzkumu. Více než polovina z 789 dotazovaných sportovkyň přiznala, že "dívčí problémy" zásadně ovlivňují jejich sportovní výkon. Šestatřicet procent navíc své příznaky označilo jako velmi vážné.

Svérázně se k menstruaci postavila maratónkyně Kiran Gandhí, která vyrazila do londýnského závodu v době periody bez jakékoliv ochrany. "Běhat 42 kilometrů s nějakou tkaninou mezi nohama, to mi připadalo absurdní, tak jsem si nic nevzala," říkala běžkyně, která trať dokončila s krvavými stopami na oděvu.

"Mnoho sportovkyň se v době menstruace nijak zvlášť nechrání a v tichosti trpí. Své problémy řeší až v době, kdy už nemůžou dál. Více než 23 procent z nich nebere žádné  léky, které by utlumily jejich bolest," říká doktor Charles Pedlar z St. Mary´s Univerzity.

Kiran Gandhi (uprostřed) se odvážila k netradičnímu kroku a na jejím oblečení se to podepsaloFoto Twitter.com

Rady pro mladé

 "Na každou ženu působí menstruace různě. Někdo je unavený, bolí ho břicho, hlava, má křeče. Můžete se cítit vyčerpaně, podrážděné. Já často bývala velmi náladová, smutná, chtělo se mi brečet, byla jsem přecitlivělá, " říká bývalá britská tenistka Annabel Croftová. 

"Nikdy jsem nepřiznala, že mám "své" dny. Nechtěla jsem, aby to znělo jako výmluva, proč jsem prohrála zápas. Nechtěla jsem přiznat pravý důvod, proč jsem hrála špatně. Ale je pravda, že když "to" dostanete, váš výkon to může zásadně ovlivnit," dodává bývalá britská jednička.

Hlavní nedostatky vidí odborníci především v práci s mladými tenistkami. "ITF by měla mladá děvčata informovat, co mají v takovém případě dělat, jaké léky používat, jak správně pít, které přípravky mohou brát a které ne," říkají lékaři zabývající se touto problematikou.