Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pustíme ho? Nepustíme ho! Pistorius ještě ve vězení zůstane

Autor: ČTK, iSport.cz

Handicapovaný atlet Oscar Pistorius měl v pátek opustit vězení v Pretorii, kde si odpykal šestinu z pětiletého trestu za zabití přítelkyně z nedbalosti. Jihoafrické ministerstvo spravedlnosti však dnes oznámilo, že rozhodnutí o jeho propuštění do domácího vězení ještě musí přezkoumat zvláštní komise. A ta to pravděpodobně do pátku nestihne.

Šestinásobný paralympijský šampion s podkolenní amputací obou nohou se stal celebritou díky startům v závodech zdravých sportovců, včetně olympijských her v Londýně. Na Svatého Valentýna roku 2013 zastřelil přes dveře koupelny ve svém domě modelku Reevu Steenkampovou. Před soudem tvrdil, že si přítelkyni spletl se zlodějem.

Soudkyně Thokozile Masipaová loni v září rozhodla, že pro vraždu není dostatek důkazů, a vynesla pětiletý trest za zabití z nedbalosti. Podle jihoafrických zákonů může být vězeň, který není považován za nebezpečí pro společnost, propuštěn už po odpykání jedné šestiny trestu, a to Pistorius v pátek splní.

Volný by měl být na prospěšné práce i rodinné oslavy

Detaily jeho domácího vězení zatím nebyly zveřejněny, ale předpokládá se, že bude žít v domě svého strýce Arnolda ve čtvrti boháčů na předměstí Pretorie. V třípatrovém domě uprostřed zahrad nechybí tělocvična a bazén. Pistorius se mimo dům nebude moci volně pohybovat, což bude hlídat elektronický náramek. Bude však moci vilu opustit na veřejně prospěšné práce, které budou součástí zbytku trestu, i na rodinné oslavy.

Pro většinu Jihoafričanů, jejichž sympatie někdejší hrdina dávno ztratil, je však trest nedostatečný. To si myslí i rodiče Steenkampové, kteří už dříve prohlásili, že deset měsíců není dost za zmařený život. Organizace bojující za práva žen se obrátila na ministra spravedlnosti Michaela Masuthu a ten nechá červnové rozhodnutí o Pistoriusově předčasném propuštění přezkoumat.

Ani žalobce se s výší trestu nehodlá smířit a navrhuje, aby byl Pistorius odsouzen za vraždu, za což by mu hrozilo 15 let ve vězení. V listopadu začne případ projednávat odvolací soud.