Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Legendární žokej Váňa starší se odhlásil z kvalifikace: Na Pardubickou nemám koně!

Autor: om

V tréninku má šedesát koní, ale žádného, na kterém by mohl jet Velkou pardubickou! „Pravděpodobně nepojedu, ale nechávám to ještě otevřený,“ říká Josef Váňa (62).

Váňa starší figuroval v přihlášce na sobotní kvalifikační dostih v Pardubicích. Pozornost vzbudila ale startovní listina, z níž zmizel a nahradil ho syn Josef Váňa mladší (24).

Proč vypadl?

Znamená to, že Velkou už vzdal? „Mladej už je po zranění schopnej jezdit, takže pojede Rabbit Wella on. To je celý,“ vysvětlil. „Licenci pořád mám, ale chybí mi kůň. Divokého Rabbit Wella bych při Velké jet nemohl, toho musí řídit někdo mladší. Já si myslel na Sorose, ale ten to kvůli zranění nestihne. Bohužel, mimo jsou i další koně, kteří pro mě přicházeli v úvahu,“ povídal Váňa senior.

Verdikt odkládá

Ještě čeká, nechce říct finální rozhodnutí, třeba čas přinese nečekanou šanci. Dvanáctého září je poslední kvalifikace. Pojede? „Nevím, to je ještě dlouhá doba...“

I když do sedla při dostihu nevleze, naděje stále bude. Kvalifikovat se totiž musí koně, ne Josef Váňa. Teoreticky by mohl 11. října zase v Pardubicích při nástupu před Velkou sklidit bouřlivý aplaus a pokusit se o devátý triumf v nejslavnějším dostihu.

„Letos to ale vypadá blbě,“ říká nezničitelný kmet, jenž má elánu, že by mu chlapi polovičního věku mohli závidět. Jako by tím prvním slovem naznačoval: Když ne LETOS, snad to vyjde za rok!

Josef Váňa je tvrdý chlap, který během své kariéry zažil spoustu karambolů. A ani poslední smutné události ho jistě nepoloží.
Josef Váňa je tvrdý chlap, který během své kariéry zažil spoustu karambolů. A ani poslední smutné události ho jistě nepoloží.