Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sexy rozhodčí na dně. Diskriminace mi zničila život, říká kulečníková sudí

Autor: pan

Je krásná, sexy a navíc ve svém oboru velmi dobrá. Michaela Tabbová dohlížela nad pravidly snookeru řadu let, ale momentálně řeší jiné problémy, než na které je zvyklá. "Jsem diskriminována, protože jsem žena," říká sedmačtyřicetiletá dnes již bývalá rozhodčí. Kulečníkový svět opustila na začátku roku na protest proti údajné diskriminaci na základě svého pohlaví.

Ve hře přitom není nic menšího než částka 1 000 liber (asi 37 tisíc korun), kterou údajně měla britská rozhodčí dostat. Když se tak nestalo, vyrazila sympatická žena za svá práva bojovat. Tisíc liber jí mělo být vyplaceno v rámci bonusu za rok 2014. Zatímco její mužští kolegové na svém účtu slíbenou částku našli, Michaela čekala marně.

"Nenapadá mě jediný důvod, proč jsem své peníze neviděla, než je ten, že jsem diskriminována, protože jsem žena. Proto se mnou jednají jinak," zlobí se sudí.

Michaela Tabbová se rozhodla se svým případem předstoupit před pověřené orgány. "Celou dobu jsem musela dělat, že se nic neděje, že je všechno v nejlepším pořádku. Ale vůbec nebylo. Ta záležitost mi ničila život. Nemohla jsem jíst, spát, nic," popisuje své pocity Skotka.

Největší krize dolehla na Tabbovou na loňském turnaji v Austrálii, z něhož se pro nemoc odhlásila. S depresemi bojovala až do prosince, do boje za svá práva se rozhodla vytáhnout až v únoru letošního roku.

Tabbová má přitom za sebou fantastickou kariéru. Jako první ženská sudí v historii snookeru rozhodovala finále Welského poháru v roce 2007, Masters o rok později a světový šampionát v letech 2009 a 2012.

Na Tabbovou odměny nezbyly

V roce 2010 dostala Michaela a její mužští kolegové jako odměnu 10 procent ze svého výdělku o rok později se situace opakovala. Rovné zacházení přetrvalo i do roku 2012, kdy dostali nejlepší sudí včetně Tabbové bonus 1000 liber, stejně jako rok následující.

V loňském roce už však mohla rozhodčí na podobné rovné zacházení zapomenout. Zatímco její mužští kolegové se těšili z dalších bonusů, Tabbová na svém kontě nenašla ani libru navíc.  

A jak celou záležitost vysvětlují pověření lidé? Steven Dawson, výkonný ředitel Světové organizace snookeru, uvedl, že peníze se na kontě rozhodčí neobjevily z důvodů její absence na předávání cen v roce 2014 a ne za její pohlaví.

"Paní Tabbová se nezúčastnila předávání výročních cen ani v roce 2013. Čekali jsme, že se objeví alespoň v loňském roce, ale ani to se nestalo. Proto nedostala jako ostatní rozhodčí udělované bonusy. Ale to není otázka diskriminace. Stejně tak dopadli i další lidé, kteří zde měli být a nedostavili se." říká Dawson.

"Paní Tabbová ignorovala tuto významnou událost dva roky po sobě a pro mě to tak byl jasný signál, aby jí  nebyly uděleny bonusy," dodává ředitel.

Obě strany chtějí řešit situaci mimosoudně, víkendová jednání vyústila v možnost určitého finančního vyrovnání, jehož výše nebyla blíže specifikována. Právník Michaely Tabbové Casper Glyn zatím celou událost pro média odmítl komentovat.

Michaela Tabbová si vybudovala výbornou pověst
Michaela Tabbová si vybudovala výbornou pověst